Mikas vyzval ľudí, aby sa otestovali. Môžu ovplyvniť pandémiu

TA3 SITA
18.10.2020 11:34

Hlavný hygienik Ján Mikas vyzýva všetkých občanov Slovenska, aby využili možnosť dať sa otestovať. Môžu tak podľa neho ovplyvniť ďalší vývoj pandémie na Slovensku.

Mikas vyzval ľudí, aby sa otestovali. Môžu ovplyvniť pandémiu
TASR/Dano Veselský

Ako vysvetlil v tlačovej správe, kapacity regionálnych úradov verejného zdravotníctva sú dlhodobo preťažené, a to aj napriek mimoriadnym opatreniam, ktoré prijali. Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň informoval, že víta celoplošné testovanie v gescii Ozbrojených síl SR.

Mikas v tejto súvislosti zdôraznil, že zložitosť a náročnosť procesu či výzvy v oblasti logistiky, krátkosť času na prípravu, právne úskalia a ďalšie nevyhnutné úlohy, ktoré je potrebné okamžite riešiť, si ÚVZ plne uvedomuje.

Vysvetlil, že ÚVZ od zavedenia diagnostiky RT-PCR na Slovensku neustále pracuje na tom, aby sa zvyšovala vyšetrovacia kapacita laboratórií. Dodal, že úrad podporuje aj zavedenie antigénových testov, ktoré dokážu dostatočne dobre a rýchlo identifikovať najviac infekčných ľudí. Plošné testovanie celej populácie môže podľa neho identifikovať tisíce nakazených ľudí, ktorých sa doteraz nepodarilo zachytiť. „Následná domáca izolácia pozitívnych osôb má potenciál ovplyvniť súčasný nepriaznivý vývoj,“ objasnil hlavný hygienik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok