ČR hlási vyše desaťtisíc nakazených, stovky sú vo vážnom stave

TA3 TASR
17.10.2020 07:31

Denný nárast nových prípadov koronavírusu v Českej republike po prvýkrát prekročil desaťtisícovú hranicu, keď laboratóriá potvrdili 11.105 infikovaných.

V nemocnicach sú tisíce ľudí

Do štatistík od piatkového podvečera pribudlo ďalších 11 úmrtí, celkovo na ochorenie COVID-19 v krajine zomrelo 1283 ľudí. V českých nemocniciach je hospitalizovaných 3120 ľudí s koronavírusom, z toho 551 vo vážnom stave. Aktívnych prípadov je 92.736. Hoci väčšina ľudí má mierny priebeh choroby, počet hospitalizovaných rastie. Podľa posledných údajov na webe ministerstva zdravotníctva je v nemocniciach 3120 pacientov s koronavírusom, vo vážnom stave je 551 z nich.

Od marca sa v Českej republike koronavírusom preukázateľne infikovalo 160.112 ľudí. V októbri sa celkový počet už viac ako zdvojnásobil, pribudlo vyše 89.000 prípadov. Tento týždeň denné prírastky prvýkrát prekročili hranicu 9000. V stredu laboratória odhalili 9544 prípadov, vo štvrtok to bolo 9718.

Nakazených má pribúdať

ČR má od začiatku mesiaca vyššie denné prírastky ako oveľa väčšie Nemecko. Takmer dvojnásobný je v porovnaní s koncom septembra počet úmrtí, počet hospitalizovaných s koronavírusom už je trojnásobný a k trojnásobku sa blíži aj počet pacientov vo vážnom stave.

Podľa ministra zdravotníctva Romana Prymulu bude počet nakazených pribúdať ešte desať dní až dva týždne. Odborníci uvádzajú, že do nemocníc sa dostanú 3-4 percentá nakazených, z toho 20 percent bude vo vážnom stave.

Kvôli nepriaznivému vývoju epidémie platia v celom Česku od stredy sprísnené protiepidemické opatrenia. Všetky školy od základných po vysoké prechádzajú na dištančnú výučbu, výnimku majú triedy pre deti so špeciálnymi potrebami. Uzavreté sú reštaurácie, bary a kluby. Zhromažďovať sa ľudia môžu maximálne po šiestich. Väčšina opatrení platí do 3. novembra, teda do konca núdzového stavu. Školy majú byť zatiaľ zatvorené do 1. novembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok