Pomoc pre kultúru bude jednoduchá, uistila Čaputovú ministerka

TA3 TASR
16.10.2020 19:48

Ministerka kultúry Natália Milanová uistila prezidentku Zuzanu Čaputovú, že podmienky čerpania pomoci budú jednoduché, nebudú vylučovať z pomoci tých, ktorým pre výpadok príjmov vznikli nedoplatky na daniach alebo odvodoch, a ani tých, ktorí majú súbeh viacerých činností. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka po stretnutí s Milanovou.

Pomoc pre kultúru bude jednoduchá, uistila Čaputovú ministerka
facebook.com/zcaputova

Šéfka rezortu kultúry predstavila hlave štátu novelu zákona, ktorá má zmierniť negatívne dôsledky pandémie na oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu. "Zrýchlené legislatívne konanie je opodstatnené a skorému prijatiu zákona budem preto nápomocná," uviedla prezidentka.

"Ľudia pracujúci v týchto oblastiach už viac ako sedem mesiacov fungujú v obmedzenom režime, pričom mnohí z nich úplne prepadli sitom predchádzajúcej štátnej pomoci," uviedla Čaputová. Podľa slov Milanovej im zákon pomôže kompenzovať predchádzajúce obdobie, v ktorom boli prakticky bez príjmu.

Zároveň však prezidentka vidí priestor na zrýchlenie prípravy pomoci aj pre podnikateľské subjekty – napríklad pre eventové agentúry, organizátorov kultúrnych podujatí, kluby, ktoré tiež pôsobia v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu, a o pomoci ktorým ešte stále len prebiehajú rokovania medzi ministerstvom kultúry, ministerstvom hospodárstva a ministerstvom dopravy. "Oblasť kultúry sa vyznačuje pestrosťou, je v nej zastúpených veľa profesií aj právnych foriem podnikania, a preto aj pomoc do tejto oblasti môže byť účinná len vtedy, ak sa bude týkať celého spektra foriem a činností," uzavrela prezidentka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok