Do Británie budete potrebovať pas. Dohoda s EÚ možno nebude

TA3 TASR SITA ČTK
16.10.2020 14:10

Od 1. októbra 2021 nebude pri ceste do Veľkej Británie stačiť občiansky preukaz, začne totiž platiť nutnosť preukázania sa platným cestovným pasom. Britský premiér Boris Johnson aktuálne uviedol, že by sme sa mali pripraviť na tvrdý odchod Britov z európskeho spoločenstva.

Kedy sa povinnosť neuplatňuje

Povinnosť pasu sa podľa našej diplomacie nebude uplatňovať vo vzťahu k slovenským občanom, na ktorých práva sa vzťahuje Dohoda o vystúpení a včas sa zaregistrovali do pobytovej schémy, takzvanej Settlement Scheme, garantujúcej právo pobytu.

Rezort diplomacie priblížil, že registrovaní občania budú môcť do 31. decembra 2025 naďalej používať pri cestách do Spojeného kráľovstva aj platné občianske preukazy vydané v súlade so štandardmi ICAO (obsahujúce elektronický čip).

Chce dohodu, akú má EÚ s Kanadou

Podľa britského premiéra je čas pripraviť sa na to, že Británia a Európska únia spolu nakoniec neuzatvoria obchodnú dohodu. Tento variant podľa Johnsona nastane, ak EÚ "zásadne nezmení" svoj prístup k rokovaniam. Britský premiér v krátkom vyhlásení, ktoré zaslal miestnym televíziám, pripomína, že od začiatku rokovaní s Bruselom chcel pre Britániu vyrokovať podobnú obchodnú dohodu, ako má EÚ s Kanadou. Jonhson má však zo štvrtkových rokovaní európskych lídrov na summite EÚ v Bruseli dojem, že členské krajiny už takúto možnosť vylúčili. Šéf britskej vlády preto dospel k záveru, že Spojené kráľovstvo by sa malo pripraviť na absenciu obchodnej dohody s EÚ, informuje denník The Guardian.

"Chcú naďalej kontrolovať našu legislatívnu slobodu, náš rybolov spôsobom, ktorý je pre nezávislú krajinu absolútne neprijateľný," interpretoval Johnson údajný postoj EÚ. Zdôraznil, že pokiaľ v tomto smere nedôjde k zásadnej zmene prístupu zo strany Bruselu, tak k uzavretiu obchodnej dohody nedôjde.

Lídri 27 členských krajín EÚ sa vo štvrtok na summite EÚ zhodli v názore, že doterajšie rokovania o budúcich vzťahoch so Spojeným kráľovstvom po brexite nie sú dostatočné na uzavretie dohody. Londýn vyzvali, aby urobil potrebné kroky na jej uzavretie. Británia vystúpila z EÚ 31. januára 2020 a nachádza sa v tzv. prechodnom období, ktoré potrvá do konca tohto roku. Británia a EÚ sa už mesiace snažia uzavrieť dohodu, ktorá by mala upravovať ich budúce partnerské a obchodné vzťahy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok