V zamorenej Prahe idú postaviť poľnú nemocnicu pre stovky ľudí

TA3 TASR
15.10.2020 12:19

V Česku je čoraz horšie. Armáda začne v sobotu v areáli pražského výstaviska Letňany stavať dočasnú poľnú nemocnicu s kapacitou 500 lôžok. Hrozí, že koncom októbra krajina narazí na limity zdravotnej starostlivosti.

Lôžka poskytne Správa štátnych hmotných rezerv ČR, personál a vybavenie zabezpečí armáda, pričom lekárov môžu poskytnúť aj riaditelia nemocníc. Ako uviedol český minister vnútra Jan Hamáček, ktorý je zároveň predsedom ústredného krízového štábu, zvýšenie počtu lôžok a zdravotníckeho personálu je najvyššou priorita vlády. Podľa súčasných odhadov totiž hrozí, že koncom októbra krajina "narazí na limity zdravotnej starostlivosti".

Český premiér Andrej Babiš pred odchdom na summit EÚ do Bruselu povedal, že vláda by chcela od víkendu začať zvyšovať počet lôžok mimo nemocníc. Nárast nových prípadov nákazy (za stredu ich pribudlo 9544) označil za "katastrofálny".

Od stredy v ČR všetky školy od základných po vysoké prešli na dištančnú výučbu. Uzavreté sú reštaurácie, bary a kluby. Povolené je zhromažďovanie maximálne šiestich osôb. Väčšina opatrení platí do 3. novembra.

Minister zdravotníctva ČR Roman Prymula zverejnil vo štvrtok na Twitteri trojsekundové video, v ktorom hovorí: "Zostaňte doma". "Dôležitá výzva. 3 sekundy. Tie má každý z vás. Prosím o tzv. retweet," uviedol Prymula v pripojenom komentári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok