Protiamerické protesty vrcholia

TA3 TASR
14.9.2012 08:07

V moslimských krajinách vrcholia protesty proti americkému filmu znevažujúcemu proroka Mohameda. Masové demonštrácie v Egypte, Sudáne, Jemene, či Iraku si už vyžiadali niekoľko obetí, vrátane amerického veľvyslanca v Líbyi.

Pri protestoch pred ambasádou USA v Tunise zahynuli najmenej traja ľudia

Najmenej traja ľudia dnes prišli o život pri útoku islamských demonštrantov na americkú ambasádu v metropole Tuniska, kde podpálili autá a namiesto americkej zástavy vyvesili čiernu vlajku džihádu. Oznámili to očití svedkovia a médiá.

Tuniské ministerstvo zdravotníctva informovalo o troch mŕtvych a 28 zranených. Podľa miestnej tlačovej agentúry TAP boli medzi obeťami demonštranti a medzi zranenými demonštranti aj policajti. Rádio Mosaique uviedlo, že jedného z demonštrantov zasiahla strela do nohy.

Nad ambasádou sa vznášal hustý čierny dym z horiacich áut. Tuniskí vojaci, vyslaní, aby posilnili bezpečnostné sily, použili slzotvorný plyn v snahe rozohnať protestujúcich.

Do komplexu amerických budov prenikla na chvíľu skupina demonštrantov, ktorá sa odtrhla od davu niekoľko sto ľudí. Iná skupina podpálila neďaleko ambasády americkú školu, ktorú vydrancovali.
Vo večerných hodinách bola obnovená ochrana ambasády, ale stovky demonštrantov útočiacich kameňmi pokračovali v zrážkach s bezpečnostnými silami.

Nad oblasťou, ktorá sa nachádza blízko k medzinárodnému tuniskému letisku, prelietaval vrtuľník bezpečnostných síl.
Predtým bolo vidno veľký dav demonštrantov pochodovať severne smerom k ambasáde popri diaľnici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok