Dramatický rast nakazených na Slovensku, padli dva rekordy

TA3 TASR SITA ČTK
15.10.2020 09:16

Blížime sa k dvojtisícovej hranici, za uplynulý deň máme až 1929 nakazených. Do platnosti vstúpili nové opatrenia, ktoré majú spomaliť šírenie pandémie. Obmedzenia sa týkajú rúšok, hromadných podujatí, reštaurácií a barov, fitness centier, divadiel aj kín. Rekordný denný prírastok nakazených hlási aj Česko. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Dramatický rast nakazených na Slovensku, padli dva rekordy
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Vo Francúzsku malo za uplynulých 24 hodín pozitívny výsledok testu na koronavírus ďalších 30.621 ľudí. Ide o najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. Celkový počet infikovaných zaevidovaných od začiatku pandémie sa vo Francúzsku zvýšil na 809.684. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v krajine aj 88 súvisiacich úmrtí, čím sa ich celkový zvýšil na 33.125.

0:20 Viac ako polovicu krajín Európskej Únie, ako aj Veľkú Britániu označilina novej cestovateľskej mape červenou farbou. Únia tak nabáda občanov, aby prispôsobili svoje cestovné plány obmedzeniam zavedeným v krajinách.

0:00 Americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na koronavírus Anthony Fauci uviedol, že obyvatelia USA by si mali premyslieť svoje zvyčajné plány stretnutí počas Dňa vďakyvzdania, keďže sa zvýšil počet infekcií a hospitalizácií.

Pre televíznu stanicu ABC povedal, že vzhľadom na rast počtu prípadov "naozaj musíme zdvojnásobiť základné opatrenia v oblasti verejného zdravia, o ktorých hovoríme každý deň, pretože to môže mať význam." Pokiaľ ide o Deň vďakyvzdania, keď milióny Američanov cestujú, aby sa stretli s príbuznými a priateľmi, tohtoročný november by podľa Fauciho mal byť iný.

23:40 Holandsko zaviedlo v utorok voči Slovenskej republike opatrenia týkajúce sa obmedzení po vstupe do krajiny. Pre cestujúcich zo Slovenska do Holandska sa odporúča dodržiavať desaťdňovú domácu izoláciu a podstúpiť test na COVID-19 v prípade príznakov ochorenia.

Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. Rezort diplomacie zároveň upozorňuje, že domáca izolácia je dôrazne odporúčaná aj napriek preukázaniu sa negatívnym testom na COVID-19 vykonaným pred vstupom do krajiny.

23:20 Svetová zdravotnícka organizácia označila narastajúci počet prípadov COVID-19 v Európe za "veľmi znepokojujúci". Dodala však, že situácia je lepšia ako počas aprílového vrcholu. Podľa regionálneho riaditeľa WHO pre Európu Hansa Klugeho je ochorenie COVID-19 piatou najrozšírenejšou príčinou smrti a denne naň celosvetovo zomrie v priemere 1000 ľudí.

Kluge doplnil, že čiastočná príčina nárastu infikovaných osôb by mohla súvisieť s testovaním, ktoré vykonávali prevažne na mladých ľuďoch. Nižšia miera smrtnosti podľa neho môže byť spôsobená tým, že sa vírus šíri medzi mladými, a teda menej rizikovými skupinami.

Kluge vyhlásil, že nastal čas, "aby sa opatrenia (na zamedzenie šírenia koronavírusu) sprísnili", no zároveň upozornil, že by sa mali zavádzať postupne.

23:00 Banky v eurozóne sú dostatočne silné na to, aby zvládli straty spôsobené koronakrízou, uviedla šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová. Riziká ohrozujúce finančnú stabilitu eurozóny sa zvyšujú.

Dôvodom je prudký nárast zadlženosti. Bankový sektor však má dostatočné rezervy, aby absorboval straty a pokračoval v úverovaní, povedala Lagardová. ECB je podľa nej pripravená ešte viac uvoľniť menovú politiku, ak to bude potrebné, keďže neistota týkajúca sa vývoja a následkov pandémie nového koronavírusu môže utlmiť zotavovanie ekonomiky.

22:40 Vláda pokračuje v programe pomoci, ako to bude s fabrikami a ich zamestnancami? V Téme dňa sa stretli minister práce Milan Krajniak a exminister hospodárstva Peter Žiga. Reč bola aj o konflikte medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom.

22:20 Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil čiastočný lockdown (zatvorenie) v krajine po tom, ako Poľsko zaznamenalo za posledných 24 hodín nový denný rekord 8099 prípadov nákazy koronavírusom. Vláda v čase rekordného počtu nakazených ohlásila sériu opatrení aj pre veľké mestá v krajine, aby zastavila prudké šírenie nákazy.

22:00 Z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19 u jedného zo zamestnancov klientskeho centra bude Mestský úrad v Prešove v piatok pre verejnosť uzavretý, informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Týka sa to všetkých pracovísk úradu vrátane klientskeho centra, matričného úradu a hlavnej pokladnice. „Pre občanov bude k dispozícii iba prenosná schránka na preberanie podaní, ktorá bude umiestnená pred vstupom do budovy radnice na Hlavnej ulici,“ uviedol Tomek s tým, že k tomuto kroku pristúpili v zmysle krízového plánu mesta.

21:40 Taliansky pravicovo-populistický opozičný líder Matteo Salvini jasne verejne vyjadril podporu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho snahe o znovuzvolenie vo voľbách 3. novembra. Salvini (47) prišiel na protest odporcov očkovania, ktorý jeho strana Liga Severu zorganizovala pred sídlom talianskeho daňového úradu, a mal tvárovú masku s nápisom "Trump 2020".

Salvini je už dlho obdivovateľom Trumpa. Obaja muži majú rovnaké tvrdé, nekompromisné názory na migráciu a obaja sa mimoriadne spoliehajú na sociálne siete, keď chcú osloviť svoju voličskú základňu. Takisto majú obaja kolísavý postoj k noseniu rúška.

21:20 Francúzsky premiér Jean Castex nariadil zákaz súkromných osláv vrátane svadieb v celom Francúzsku. "Všetky súkromné oslavy ako svadby, študentské slávnosti, ktoré sa konajú v obradných sálach, prípadne v priestoroch určených na slávnostné podujatia, budú zakázané," uviedol Castex.

Rozhodnutie premiér oznámil deň po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil nočný zákaz vychádzania od 21.00 h do 06.00 h v Paríži a ďalších ôsmich mestách. Toto opatrenie bude platiť od soboty na obdobie najmenej štyroch týždňov.

21:05 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

20:45 Britská kráľovná Alžbeta II. sa po prvý raz za uplynulých sedem mesiacov objavila na verejnosti mimo svojho sídla. Od marca, keď Británia v súvislosti s koronavírusovou pandémiou zaviedla prísne opatrenia, prebývala 94-ročná panovníčka na Windsorskom hrade, odkiaľ vykonávala svoje oficiálne povinnosti prostredníctvom telefónu a videomostu.

Kráľovná v sprievode princa Williama navštívila vojenské výskumné zariadenie neďaleko mesta Salisbury v grófstve Wiltshire.

20:25 Americká demokratická viceprezidentská kandidátka Kamala Harrisová prerušila svoje cestovné plány v súvislosti s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami po tom, čo členku jej tímu pozitívne testovali. Podľa Jen O'Malleyovej Dillonovej, vedúcej kampane prezidentského kandidáta Joea Bidena, sa okrem vedúcej oddelenia komunikácie Liz Allenovej nakazil aj jeden z členov posádky, ktorý nie je súčasťou Harrisovej tímu.

Harrisová podľa nej nemusí ísť do karantény, no v záujme zachovania bezpečnosti sa viceprezidentská kandidátka rozhodla zrušiť plánovanú pracovnú cestu a pokračovať v online kampani až do 19. októbra, keď sa opäť plánuje vydať na cesty.

20:05 V domovoch dôchodcov v Maďarsku s kapacitou nad 200 klientov budú musieť nainštalovať prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu. Uviedol to spravodajský server 24.hu s odvolaním sa na aktuálne epidemiologické nariadenia šéfa rezortu ľudských zdrojov Miklósa Káslera.

Tieto sociálne zariadenia budú musieť vytvoriť podmienky pre nasadenie prístrojov najmä na neinvazívnu podporu dýchania, čo podľa servera môže byť problém, pretože v domovoch pracujú väčšinou ošetrovatelia a nie odborný zdravotný personál.

19:40 V rozsiahlej vládnej pomoci cestovnému ruchu chýbajú cestovné kancelárie. O pomoc môžu žiadať hotely, penzióny, prevádzkovatelia kúpalísk, vlekov či dokonca aj sprievodcovia. Ministerstvo dopravy ubezpečuje, že na cestovky nezabudlo. Pomoc však zrejme nebude taká, ako si predstavovali.

19:15 V Českej republike vo štvrtok do 18.00 h potvrdili 5560 prípadov nákazy, vyplýva z údajov zverejnených na webe českého ministerstva zdravotníctva. ČR za stredu zaznamenala 9544 nových prípadov nákazy, čo bolo dosiaľ najvyšším denným prírastkom nakazených od začiatku pandémie.

Aktívnych prípadov je podľa ministerstva zdravotníctva 82.126. Od začiatku pandémie sa koronavírusom v Česku nakazilo 144.849 ľudí a 1218 v spojitosti s nákazou zomrelo. Aktuálne je hospitalizovaných 2920 ľudí. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ vyliečilo 61.505 osôb.

Z dôvodu nepriaznivého vývoja epidémie platia v celom Česku od stredy sprísnené epidemiologické opatrenia.

19:00 V mužstve slovenského hokejového extraligistu HC'05 Banská Bystrica sa vyskytli pozitívne testy na nový koronavírus. Klub tak nenastúpi na piatkový duel na ľade Detvy a nedeľňajší domáci zápas s Košicami.

"HC '05 neodohrá najbližšie dva zápasy v rámci Tipos extraligy. Pristúpili sme na pretestovanie antigénnymi testami, ktoré preukázali prítomnosť ochorenia COVID-19. Kontaktovali sme regionálnu hygienu a ďalej budeme postupovať podľa nariadení," píše sa na klubovom profile na facebooku. Vedenie klubu neinformovalo, koľko osôb malo pozitívne testy a či sa medzi nimi nachádzajú aj hráči.

Z pôvodne šiestich duelov 5. kola by sa tak mal v piatok odohrať len zápas Zvolen - Nitra, okrem neho aj vložený duel 1. kola Miškovec - Trenčín.

18:45 Nemecká vláda rozhodla, že s účinnosťou od soboty zaradí medzi rizikové oblasti v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu aj celé Slovensko. Dosiaľ sa na tomto zozname nachádzalo päť krajov SR.

18:35 Mesto Svit od štvrtka zatvára komunitnú miestnosť na mestskom úrade, Dom kultúry Pod Skalkou a Dom kultúry vo Svite pre kultúrne a spoločenské podujatia. Primátorka mesta Dáša Vojsovičová rozhodla aj o zatvorení športovej haly Iskra Arény vrátane malej telocvične pre športové aktivity mimo extraligy basketbalu až do odvolania.

Zároveň radnica ruší všetky kultúrne podujatia, ktoré boli naplánované v priestoroch patriacich mestu Svit. Na mestskom úrade sa majú eliminovať osobné návštevy pracovníkov organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a rovnako aj vzájomný kontakt medzi zamestnancami rôznych oddelení MsÚ na nevyhnutnú mieru.

Mesto Svit žiada občanov, aby do pracovísk MsÚ prichádzali iba v nevyhnutných prípadoch a za podmienky, že sú úplne zdraví a nepociťujú žiadne príznaky ochorenia.

18:10 Slovenská národná galéria zostáva otvorená aj po nových protiepidemiologických opatreniach. Ako informovala manažérka pre publicitu SNG Klára Hudáková, experimentálne expozície a pripravené výstavy vrátane novootvorenej výstavy Ó, šaty! sú prístupné individuálnym návštevníkom, no vzhľadom na opatrenia museli byť všetky živé sprievodné programy zrušené. Výstavy však budú sprístupnené za dodržania všetkých hygienických opatrení a rešpektovania upravených kapacít ľudí.

17:45 Vo Fakultnej nemocnici Trenčín zvýšili reprofilizáciou počet lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 na 100 už 25. septembra. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Tomáš Janík. „Momentálne je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných vo FN Trenčín 42 pacientov. Na ARO je osem lôžok, momentálne ich je obsadených päť, z toho traja pacienti sú na umelej pľúcnej ventilácii,“ skonštatoval riaditeľ.

Ako dodal, momentálne evidujú 24 zamestnancov s pozitívnym testom na COVID-19. Ani jeden nie je hospitalizovaný, všetci sú v domácom liečení.

17:20 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že odchádza zo summitu EÚ a z preventívnych dôvodov ide do izolácie. Rozhodla sa tak po tom, čo sa dozvedela, že člen jej tímu mal pozitívny výsledok testu na koronavírus.

17:00 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že odchádza zo summitu EÚ a z preventívnych dôvodov ide do izolácie. Rozhodla sa tak po tom, čo sa dozvedela, že člen jej tímu mal pozitívny výsledok testu na koronavírus.

16:52 "K dispozicíi máme pol milióna antigénových rýchlotestov. Majú vysoký detekčný limit u ľudí s klinickými príznakmi. Takíto ľudia majú najvyššiu vírusovú nálož a teda sú najinfekčnejší. Osoby s nižšou vírusovou náložou znamenajú menšie riziko pre svoje okolie," píše o nových antigénových testoch ministertsvo zdravotníctva na Facebooku.

16:40 Vysoké čísla infikovaných koronavírusom hlási aj susedné Rakúsko. Za deň tam pribudlo 1552 prípadov. Kancelár Sebastian Kurz označil vývoj za znepokojujúci. Nepáči sa mu ani prudký nárast v Českej republike. Podobná situácia v Rakúsku by podľa Kurza mala fatálne dôsledky na ekonomiku aj zdravotníctvo.

16:23 V maďarských ambulanciách sú od štvrtka k dispozícii vakcíny proti chrípke, oznámila v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová. Zdôraznila, že očkovanie je pre obyvateľstvo zdarma a vakcína môže byť prospešná v boji proti pandémii.

16:15 Vedenie vysokoškolských internátov Univerzity Komenského v Bratislave pristúpilo k mimoriadnym kontrolám dodržiavania opatrení ÚVZ SR a internátneho poriadku. Sú reakciou na incidenty v noci zo stredy na štvrtok, presnejšie na večierok, ktorý zorganizovali zahraniční študenti s potvrdeným ochorením Covid-19.

16:05 Za nedodržanie domácej izolácie alebo povinnosti nosiť rúško hrozí od regionálneho úradu verejného zdravotníctva pokuta vo výške do 1659 eur. V blokovom konaní môže polícia udeliť pokutu do 1000 eur. Za porušenie nariadení upravujúcich organizáciu hromadných podujatí a fungovanie prevádzok je maximálna sankcia stanovená na 20.000 eur.  Vyplýva to z nových opatrení, ktorú vstúpili do platnosti.

16:02 Grécki štátni zamestnanci začali vo štvrtok 24-hodinový štrajk. Požadujú vyššie platy pre pracovníkov v zdravotníctve a školstve, ako aj najímanie nových pracovníkov počas pandémie nového druhu koronavírusu.

15:55 Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský vyzval nemocnice v kraji k spolupráci pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, reprofilizovaní lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19 a zabezpečení personálnych kapacít. Apel smeroval aj na ministerstvo zdravotníctva.

15:40 Opatrenia, ktoré prijala vláda v prípade Prvej pomoci+, odstránia komplikácie, v dôsledku ktorých prepadávali počas prvej vlny pandémie Covid-19 cez sito štátnej pomoci mnohí aktéri z kultúrno-kreatívneho priemyslu - najmä tí, ktorí kombinujú príjem zo zamestnania a slobodného povolania.

15:25 Európska komisia vo štvrtok, krátko pred začatím dvojdňového summitu lídrov 27-člennej EÚ, predstavila kľúčové body, ktoré majú členské štáty zohľadniť vo svojich národných stratégiách očkovania proti Covid-19. Cieľom usmernení je pripraviť EÚ a jej občanov na to, že bude k dispozícii bezpečná a účinná očkovacia látka, ako aj na výber prioritných skupín, ktoré by mali byť očkované ako prvé.

14:50 Viaceré stredné školy nariadili svojim pedagógom, aby napriek povinnému dištančnému vyučovaniu boli fyzicky prítomní na svojom pracovisku a vyučovali zo svojich tried. Nie všetky školy sú však na online vyučovanie dostatočne vybavené.

14:45 Testy obyvateľov unimobuniek na Kasárenskej ulici v Trenčíne na nový koronavírus boli negatívne. „Obyvateľov Kasárenskej ulice testovali v stredu (14. 10.) dopoludnia aj za asistencie príslušníkov Ozbrojených síl SR. Odbery sa spracovali v laboratóriách Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne, testy boli negatívne s výnimkou jednej pacientky, ktorá bola pozitívna už predtým,“ uviedla regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

14:35 Viedenské letisko Schwechat vo štvrtok oznámilo, že plánuje pre cestujúcich zaviesť antigénové rýchlotesty na zistenie prítomnosti nového druhu koronavírusu. Týmto spôsobom chce zaistiť ochranu zdravia a zároveň udržať slobodu cestovania.

14:30 Pozrite si brífing ministerky kultúry, ktorá spolu so štátnym tajomníkom ministerstva a riaditeľom Inštitútu kultúrnej politiky, hovorili o pomoci pre kultúru a kreatívny priemysel.

14:27 Vianočné trhy vo Viedni sa tento rok napriek pandémii nového koronavírusu môžu uskutočniť podľa konceptu, ktorý dala vypracovať viedenská obchodná komora. Rozhodol o tom príslušný mestský úrad.

14:25 Nové bezpečnostné a hygienické opatrenia od štvrtka platia aj v pobočkách Slovenskej pošty. Vstupy sú regulované, v interiéri aj exteriéri sú povinné rúška, dezinfikovanie rúk a vzájomné odstupy. Pre minimalizovanie rizika šírenia nákazy COVID-19 je počet zákazníkov v priestoroch pobočiek regulovaný.

14:10 Ministerka kultúry Natália Milanová informovala, že pri pomoci ľuďom pracujúcim v kultúre sa podarilo odstrániť problém so zamestnaneckým pomerom kombinovaným s aktivitami samostatne zárobkovo činnej osoby. Odteraz to už nebude prekážkou na získanie finančnej kompenzácie.

13:55 Na omšiach môže byť maximálne šesť ľudí vrátane kňaza. Potvrdila to Konferencia biskupov Slovenska. Tá už informovala aj biskupov. Pre kňazov zároveň pripravila aktualizáciu inštrukcií.

13:45 Na zabezpečenie odberov, dohliadanie na ich bezproblémový priebeh či administratívne práce na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva je dnes vyčlenených 517 profesionálnych vojakov. Ich počet rastie. V stredu 14. októbra pomáhalo v boji s pandémiou 434 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Informoval o tom minister obrany SR Jaroslav Naď.

Najviac vojakov je v týchto dňoch nasadených v Dolnom Kubíne a okolí.

13:35 Miera zamestnanosti v rámci krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj v druhom kvartáli tohto roka klesla o 4 percentuálne body na 64,6 percenta, čo bola najnižšia úroveň od roku 2010. Celkovo v krajinách OECD bolo v druhom kvartáli 560 miliónov zamestnaných ľudí, čo bol oproti prvému štvrťroku pokles o 34 miliónov.

13:30 Britská metropola Londýn v noci na sobotu sprísni opatrenia v boji proti šíreniu nového koronavírusu. Okrem iného sa zakáže stretávanie členov viacerých domácností vo vnútorných priestoroch, informuje britská stanica SkyNews.

13:16 Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil bližšie informácie o včerajších prípadoch nákazy. "Nákaza sa šíri najmä kontaktmi s pozitívnymi osobami v rodinách a na pracoviskách. Početnejší výskyt preto eviduje väčšina krajských miest," píše v statuse.

13:12 Od začiatku pandémie sme denne konfrontovaní s číslami o pacientoch na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Samostatnú položku v zozname majú pacienti na umelej pľúcnej ventilácii. Čo to znamená, ak za človeka musí dýchať ventilátor? Aké procesy prebiehajú v jeho pľúcach, čo sa deje s jeho telom a akú má šancu prežiť tento stav? Pýtali sme sa odborníka a anestéziológa, Petra Michalku.

13:07 Nemocnica Agel Zlaté Moravce spustila nový systém triedenia pacientov, ktorí prichádzajú do nemocnice. Nemocnici pomáhajú v čase od 6.00 do 22.00 h príslušníci Ozbrojených síl SR. "Uniformovaní vojaci pomáhajú pri vstupe do nemocnice z dôvodu rýchleho, bezproblémového a predovšetkým bezpečného usmernenia pacientov, ktorí prichádzajú do zlatomoravskej nemocnice,“ uviedol predseda predstavenstva nemocnice Miroslav Jaška.

13:01 V Poľsku pribudlo rekordných 8099 nových prípadov nákazy koronavírusom a 91 úmrtí. Vyplýva to z údajov poľského ministerstva zahraničných vecí. Najviac novoinfikovaných (6526) hlásilo Poľsko pritom iba v stredu. Od začiatku vypuknutia pandémie sa v Poľsku nakazilo 149 903 ľudí. Celkovo si zdravotné komplikácie spojené s koronavírusom doteraz vyžiadali 3308 obetí.

12:48 V schéme pomoci na zastabilizovanie pracovných miest v materských školách eviduje rezort školstva 2 338 žiadostí v hodnote 58 miliónov eur. Informoval o tom minister školstva Branislav Gröhling.

12:42 Peter Pellegrini víta, že vláda v stredu predstavila nejaké opatrenia. "Žiaľ, dnes musíme skonštatovať, že tie opatrenia, tak ako boli včera predstavené, hodnotia tí, ktorých sa tieto opatrenia týkajú, asi takto, je to asi ako keď topiacemu hodíte deravé plávacie koleso, ktoré má zabezpečiť aspoň to, že dotyčný sa neutopí za minútu, ale za päť minút," skonštatoval. Pomoc v rozsahu 4 % až 10 % z obratu a existujúce schémy pomoci nie sú podľa neho dostatočnou náplasťou pre tento segment.

12:30 Živnostníci žiadajú od vlády rýchle a hlavne účinné opatrenia. Podľa Slovenského živnostenského zväzu je veľa podnikateľov na hranici krachu. Zväz dopĺňa, že podnikatelia očakávajú od štátu ústretovosť, aby zvládli prežiť krízové obdobie a mohli ďalej fungovať vo svojom podnikaní.

12:21 Česká armáda začne v sobotu v areáli pražského výstaviska Letňany stavať dočasnú poľnú nemocnicu s kapacitou 500 lôžok. Informovala o tom televízia ČT24 s odvolaním sa na českého ministra vnútra Jana Hamáčka, ktorý je zároveň predsedom ústredného krízového štábu.

12:10 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:57 Pozrite si aktualizovaný veľký status polície, v ktorom nájdete všetky informácie o opatreniach a hraniciach na jednom mieste.

11:47 Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil zavedenie nočných zákazov vychádzania v Paríži a ďalších ôsmich mestách s cieľom zastaviť rýchle šírenie koronavírusu v krajine. Opatrenie, ktoré sa vzťahuje na čas medzi 21:00 a 6:00, vojde do platnosti v sobotu, na najmenej štyri týždne, uviedol Macron v televíznom vystúpení. Druhý celonárodný lockdown by však bol podľa prezidenta "neprimeraný".

Pozrite si fotografie, ktoré zachytávajú dnešnú atmosféru v Paríži a štrajk pracovníkov v zdravotníctve.

Od soboty by mal v krajine znovu začať platiť aj sanitárny núdzový stav, ktorý sa skončil 10. júla.

11:40 Francúzska polícia vykonala prehliadky v bydliskách i na pracoviskách ministra zdravotníctva Oliviera Vérana a riaditeľa ministerskej sekcie pre verejné zdravie Jérôma Salomona. Prehliadky sa uskutočnili v rámci súdneho vyšetrovania, ktoré sa týka postupu týchto úradov a ich predstaviteľov pri riešení koronakrízy na jar tohto roku.

11:31 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov strany Hlas-SD, ktorí tvrdia, že vláda zakazuje ľuďom pracovať. Podpredseda NR SR, Peter Pellegrini, posanec NR SR, Richard Raši a predstavitelia cestovného ruchu alebo gastroprevádzok hovorili o tom, ako tomuto odvetviu pomôcť.

11:24 Analýzy z odpadových vôd potvrdzujú, že nový koronavírus sa šíri medzi obyvateľmi. Tvrdí to Bratislavská vodárenská spoločnosť, ktorá na prítokoch do čistiarní odpadových vôd v bratislavskej Vrakuni a Petržalka identifikovala neaktívne časti vírusu. Tie nemajú schopnosť nakaziť ľudí, ale potvrdzujú, že v spádovom regióne sú nakazení ľudia.

11:10 Odborníci z Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity sa podieľajú na výskume, ktorého cieľom je zistiť rozsah a rýchlosť šírenia epidémie ochorenia Covid-19 v slovenskej populácii. Je súčasťou spoločného projektu s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave, výsledky majú pomôcť strategickému rozhodovaniu a efektívnej kontrole epidémie.

11:00 Peter Pellegrini kritizoval nedostatočnú pomoc štátu ľuďom, ktorých živobytie zasiahli opatrenia v druhej vlne pandémie. Líder Hlasu-SD hovorí o výsmechu ľuďom.

10:54 Na Slovensku sa budú môcť konať až do odvolania iba najvyššie profesionálne súťaže v piatich športoch. Kluby z týchto líg dostanú od sekcie športu v rezorte školstva finančnú pomoc.

10:38 Až 1552 infikovaných koronavírusom pribudlo vo štvrtok v Rakúsku. Krajina tak po stredajšom najvyššom dennom prírastku 1346 nakazených opäť prekonala rekord od začiatku pandémie. Rakúsko eviduje doteraz 877 úmrtí - za 24 hodín pribudlo ďalších päť obetí na životoch. Aktuálne je koronavírusom nakazených 12 549 ľudí. Najviac nakazených (480) má znova Viedeň.

10:35 Nákazu v Maďarsku za uplynulých 24 hodín potvrdili 950 ľuďom. V súvislosti s ochorením Covid-19 zaznamenali úmrtie 29 pacientov, vyplýva z údajov vládneho servera koronavirus.gov.hu. Od vypuknutia pandémie evidujú v Maďarsku 41.732 potvrdených prípadov infekcie, počet úmrtí je 1052. Z nákazy sa zotavilo 12 628 ľudí.

10:23 Česko zaznamenalo rekordných 9544 nových prípadov nákazy koronavírusom. Podrobnosti o situácii u našich susedov si pripravil náš spolupracovník, David Vozdecký.

10:16 Najviac pozitívnych prípadov bolo v Žilinskom kraji, a to 523, nasleduje Prešovský kraj so 451 nakazenými, Trnavský so 236 nakazenými, Košický hlási 211, Trenčiansky má 162, Banskobystrický má 139, Bratislavský 127 a najmenej, 80 nakazených, má Nitriansky kraj.

10:10 Facebook z dôvodu opakovaného šírenia dezinformácií o novom druhu koronavírusu zablokoval konto novozélandskej politickej strany Advance New Zealand (Vpred, Nový Zéland). Facebook uviedol, že svoje pravidlá o šírení klamlivých informácií o koronavíruse bude uplatňovať "bez ohľadu na niečie politické postavenie či príslušnosť k politickej strane".

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:02 Ako informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií, celkový počet obetí koronavírusu na Slovensku je 71. Vyliečilo sa ďalších 217 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 6926. Máme 424 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Na JIS je 18 ľudí, 49 je na umelej pľúcnej ventilácii.

9:51 Rekordných 96 000 japonských domácností dostalo v období od začiatku apríla do konca augusta 2020 finančnú pomoc od vlády na zaplatenie nájomného počas krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Tento počet za päť mesiacov je 2,6-násobne vyšší ako v roku 2010 po globálnej finančnej kríze.

9:30 Koronavírusom sa nakazil aj 14-ročný syn amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom prvá dáma s tým, že Barron sa už medzičasom vyliečil a má negatívne testy. Melania Trumpová o synovej diagnóze napísala v eseji s názvom Moja osobná skúsenosť s Covid-19, ktorú zverejnili na webstránke Bieleho domu.

9:22 Na omšiach môže byť od štvrtku maximálne šesť ľudí vrátane kňaza. Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska s tým, že hromadné podujatia napokon od štvrtku úplne zakázané nie sú a môžu sa konať s maximálne šiestimi osobami.

9:12 "Dva rekordy: 1 929 ľudí pri 12 502 testoch, to je naďalej dramatický rast - 63% voči minulému týždňu," informoval na Facebooku premiér Igor Matovič o nových prípadoch nákazy. Blížime sa tak k hranici 2000 nakazených koronavírusom za 24 hodín.

9:10 Ukrajina zaradila Slovenskú republiku medzi krajiny zelenej zóny, preto sa na občanov SR nevzťahuje samoizolácia. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. Od 28. septembra je zároveň povolený vstup na územie Ukrajiny pre cudzincov.

8:20 Portugalsko vyhlásilo v stredu pre narastajúci počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu stav núdze, ktorý nadobúda účinnosť vo štvrtok a potrvá 15 dní. Po zasadnutí tamojšej vlády to oznámil premiér António Costa.

7:55 Španielsko sa v stredu stalo prvým štátom Európskej únie, ktorý dosiahol hranicu 900-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 po tom, ako zaznamenali ďalších vyše 11-tisíc infikovaných.

7:40 Veľká Británia zaznamenala ďalších 19.724 nových prípadov nového koronavírusu a 137 súvisiacich úmrtí. Údaje za predošlých 24 hodín zverejnila v stredu večer britská vláda, informovala spravodajská stanica Sky News. Británia tak v stredu hlásila o 2500 prípadov viac ako v utorok. Celkový počet prípadov nákazy, ktoré v tejto krajine už zaznamenali od začiatku pandémie, sa teraz zvýšil na 654.644. V súvislosti s novým koronavírusom tam zároveň dosiaľ zaevidovali 43.155 úmrtí.

7:30 Nemecko sa rozhodlo sprísniť v oblastiach s vysokým počtom nakazených reštrikcie ohľadom zhromažďovania sa či povinného nosenia rúšok na tvár.

V Nemecku pribudlo za posledných 24 hodín rekordných 6638 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najvyšší denný nárast od začiatku pandémie.

7:25 Na Slovensku sa sprísnili protipandemické opatrenia. Pozrite si súhrn toho, čo všetko sa od dnes mení.

6:40 V Českej republike pribudlo v stredu potvrdených rekordných 9544 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie.

Od začiatku pandémie sa v ČR novým koronavírusom nakazilo 139.290 ľudí, z ktorých 1172 nákaze podľahlo. Z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 60.901 osôb, z toho v stredu pribudlo 277 vyliečených. Momentálne je v Česku nakazených 77.217 ľudí, z toho 2678 je hospitalizovaných.

V spojitosti s ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, zaevidovalo Česko v stredu aj 35 nových úmrtí.

6:20 Namiesto prevencie nastupuje represia. Reč je o nosení rúšok v exteriéri. Policajti budú od štvrtka prísnejšie kontrolovať dodržiavanie nariadení Úradu verejného zdravotníctva. Za ich nerešpektovanie môžu byť previnilci chudobnejší o viac ako tisíc eur. Pokutu za ich nenosenie rúška môže dať aj mestská polícia.

6:15 Od štvrtka od 6.00 h majú byť zatvárajú všetky prírodné a umelé kúpaliská, akvaparky, wellness – teda sauny, vírivky, kúpele, či zábaly, fitness centrá či prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení, akými sú kiná alebo divadlá. Opatrenie neplatí pre prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne na základe návrhu lekára.

6:10 Od štvrtka je zakázané usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy, na ktorých by bolo v jednom okamihu viac ako šesť osôb. Toto nariadenie však bude mať viacero výnimiek.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok