Rieky sa vyliali z korýt a zaliali okolie. Kde je to vážne?

TA3 TASR SITA
14.10.2020 09:53

Množstvo hasičských výjazdov si vyžiadala situácia, ktorá na Slovensku nastala pre neutíchajúce intenzívne lejaky. Prvé rieky a potoky sa už vyliali z korýt a zaplavili blízke pozemky.

Dážď bude pokračovať

Rieka Slatina sa vyliala z koryta v obci Zvolenská Slatina v okrese Zvolen a zaliala okolie. Ako informovala starostka obce Mária Klimentová, rieka sa vyliala z koryta už v utorok pre neustávajúci dážď a ohrozuje obydlia pri železničnej stanici. Situácia sa v stredu nezlepšila a voda neklesá. „Máme od utorka pripravené protipovodňové vaky, chránime si komunikácie a obydlia. Naplnili sme viac ako 400 vriec a ešte chystáme ďalšie, lebo má stále pršať. Práve v úseku, ako je železničná stanica, sú ohrozené domy oproti nej. Do príbytkov sa zatiaľ voda nedostala, ale na Ulici SNP sa prelial prítok cez mostíky a v dvoch príbytkoch už je voda,“ objasnila aktuálnu situáciu Klimentová.

Ako informuje na stránke banskobystrické krajské riaditeľstvo Hasičského záchranného zboru, z dôvodu pretrvávajúcich silných dažďov v Banskobystrickom kraji došlo v utorok na viacerých vodných tokoch k zvýšeniu vodných hladín a bol vyhlásený II. stupeň povodňovej aktivity. V obci Zvolenská Slatina v okrese Zvolen sa vyliala rieka Slatina, v stanici Môťová dnes už vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity.

Hasiči situáciu na vodných tokoch naďalej monitorujú. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu má na celom území Banskobystrického kraja až do nočných hodín pršať, pričom platí výstraha II. stupňa. Súčasne v niektorých okresoch môže nasnežiť od jedného do 10 centimetrov snehu s výstrahou I. stupňa a v okrese Brezno a Banská Bystrica sa k tomu pridá na horách vietor s rýchlosťou 30 až 37 metrov za sekundu, ktorý hrozí až do štvrtkového rána.

Desiatky zatopených domov

Voda zaplavila aj približne 50 domov v štyroch lokalitách v obci Kysak v okrese Košice-okolie. Informoval o tom starosta Ľubomír Krajňák s tým, že voda tam siaha od 50 centimetrov do jedného metra. Väčšinu ľudí evakuovali v utorok,  niektorí podľa neho nechcú opustiť svoje príbytky.

„Máme vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, štyri lokality sú neprístupné. Zostali tam obyvatelia, ktorí sa nechcú evakuovať, išli na poschodie. Ak to počasie dovolí, s hasičmi sme pripravení ich nútene evakuovať,“ spresnil s tým, že ide o štyri domy, resp. chaty.

Väčšina tých, ktorým domy zaplavilo, si veci presťahovala na poschodie a presunula sa k známym - prípadne do miesta svojho trvalého bydliska. V utorok večer v obci preventívne pre vybrežením sa rieky osádzali protipovodňové vaky. Podľa starostu sa v stredu ráno ukázalo, že to bolo zbytočné. „Voda je taká vysoká, že to nestačí. Prognózy vyzerajú zle. Kulminácia toku by mala nastať až niekedy v piatok, úroveň hladiny Hornádu bude dovtedy rásť,“ dodal.

Pre silné dažde došlo v noci na stredu v obci Jasov v okrese Košice-okolie k vyliatiu rieky Bodva z jej koryta. "Zaplavilo v podstate všetky okolité domy, ktoré sú v blízkom okolí," uviedol prednosta obecného úradu v Jasove Kamil Münnich. "Do rána sme navrecovali 2500 vriec s pieskom, 60 ton piesku, a od rána nám vozia zhruba každú hodinu 100 ton kameňa a robíme závaly, aby sa ochránil majetok občanov aj všetky obydlia v obci. V uliciach máme komplet hasičov a ľudí, ktorí zabezpečujú bezpečnosť," povedal prednosta.

Voda zaplavila pozemky domov

Z koryta sa vylial aj Bytčický potok, v žilinskej mestskej časti Bytčica vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity. Ako informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, voda zaplavila pozemky rodinných domov a komunikácie v území ulice Na stanicu.

"K dnešnému ránu platí starostami vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity aj v obciach Bobrovník, Liptovský Ján, Porúbka a Hôrky. Druhý stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený v obci Nesluša na vodnom toku Neslušanka a zároveň z predchádzajúcich období sú stále vyhlásené druhé stupne povodňovej aktivity v obci Ludrová, Malatíny, Partizánska Ľupča a Liptovská Lúžna. V obci Liptovské Sliače čistia koryto toku od nánosov a naplavenín," spresnil Bocák.

Liptovské Sliače potrápila veľká povodeň v júni, aktuálne tu majú problémy s pitnou vodou. Ako informovala obec na sociálnej sieti, dlhotrvajúci dážď znečistil zdroj pitnej vody pre Nižný a Stredný Sliač. "Z tohto dôvodu odporúčame občanom, aby vodu z vodovodu nepoužívali na pitie, ale len ako úžitkovú. Zásobovanie domácností v Nižnom a Strednom Sliači zabezpečuje cisterna s pitnou vodou," informovalo vedenie obce.

Výjazdy najmä na východe a severe

Hasiči zasahovali za uplynulých 24 hodín v súvislosti s intenzívnym dažďom celkovo 175-krát. Situácia bola vážna najmä na východe a severe krajiny. Najviac práce mali v Košickom kraji, kde boli privolaní k 41 udalostiam. Nasleduje Žilinský kraj s 33 a Prešovský kraj s 26 zásahmi. V Banskobystrickom kraji potrebovali pomoc hasičov pre nepriaznivé počasie 23-krát, v Trenčianskom kraji 18-krát a v Bratislavskom kraji 17-krát.

V Trnavskom kraji zasahovali hasiči desaťkrát a v Nitrianskom kraji zaevidovali sedem výjazdov. "Pomoc hasičov bola potrebná najmä pri odčerpávaní vody zo zatopených ulíc, podchodov a pivníc rodinných domov. Vykonávali monitoring a kontrolu vodných tokov a odstraňovali popadané stromy zo striech a cestných komunikácii," priblížila Križanová s tým, že v niekoľkých prípadoch stavali protipovodňové bariéry a zasahovali pri vybrežených riekach a potokoch. "Hasiči na mnohých miestach naďalej zasahujú," doplnila Križanová.

Pre silné dažde stúpali hladiny riek aj na Spiši. Hasiči vyrážali k prípadom, ktoré zapríčinili vyliate potoky a rieky. Z dôvodu pretrvávajúceho dažďa odčerpávali vodu z pivníc rodinných domov, odstraňovali spadnuté stromy a nánosy bahna. III. stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený na rieke Hornád v Spišských Vlachoch, v Margecanoch a Kysaku, a tiež na rieke Hnilec v Švedlári a Jaklovciach. Rovnako aj na vodných tokoch Hornád s prítokmi a Hnilec s prítokmi v okresoch Spišská Nová Ves, Rožňava, Gelnica, Košice - mesto, Košice - okolie, vrátane vodnej stavby Ružín a Palcmanská Maša. Druhý stupeň povodňovej aktivity platí pre vodné toky Torysa, Bodva a Rožňava a ich prítoky. Vo viacerých obciach došlo k vyliatiu vodných tokov. Voda zaplavila miestne komunikácie, priľahlé pozemky, došlo aj k zaplaveniu rodinných domov a k ohrozeniu zdrojov pitnej vody. III. stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obciach Baldovce, Betlanovce, Vlková, Spišský Hrušov, Oborín, Spišský Štiavnik, Markušovce, Harakovce, Radatice, Jasov, Hranovnica, Lipany, Vydrník, Rokytov, Spišská Teplica, Malá Franková a Jamník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok