Rusi prenikajú do samospráv, tvrdia vojenskí tajní v správe

TA3 TASR
13.10.2020 15:42

Nárast záujmu o prevahu v kybernetickom priestore či snahu ruských spravodajských služieb o prenikanie do prostredia miestnych samospráv skonštatovalo Vojenské spravodajstvo v správe o svojej činnosti za rok 2019. O zverejnení správy informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Rusi prenikajú do samospráv, tvrdia vojenskí tajní v správe
SITA/AP

Získavanie citlivých informácií

VS v správe sumarizuje svoje aktivity i stav a hrozby vo vzťahu k vonkajšiemu aj vnútornému bezpečnostnému prostrediu, ktoré by mohli mať vplyv na bezpečnosť a chránené záujmy SR. Z hľadiska teritoriálneho zamerania bolo 42 percent výstupov VS zameraných na priestor bývalých republík Sovietskeho zväzu, ďalších 20 percent tvorili výstupy k Blízkemu a Strednému východu.

V roku 2019 podľa správy pretrvával záujem ruských spravodajských služieb o získavanie citlivých a utajovaných informácií vo vzťahu k obranyschopnosti SR a NATO, pričom správa hovorí aj o snahe ruských spravodajských služieb o prenikanie do prostredia miestnych samospráv či náznakoch účelového zakladania obchodných spoločností a ich zneužívanie na krytie spravodajskej činnosti.

„Vojenské spravodajstvo plní veľmi dôležité úlohy spravodajského zabezpečenia obrany, obranyschopnosti a bezpečnosti SR v pôsobnosti rezortu obrany. Preto verím, že zmeny, ktoré sa postupne v rámci VS realizujú už od môjho nástupu a tiež po zmene jeho vedenia, budú smerovať k skvalitneniu plnenia úloh, avšak prísne v medziach zákona,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Polarizácia spoločnosti a extrémizmus

V oblasti vnútorného bezpečnostného prostredia nezaznamenalo VS v uplynulom roku zásadnú zmenu. Negatívny vplyv mali podľa správy najmä nerovnomerný hospodársky, sociálny a demografický vývoj v jednotlivých regiónoch Slovenska. To vytváralo priestor napríklad pre polarizáciu spoločnosti, extrémizmus a terorizmus, pričom dochádzalo k nárastu zneužívania kybernetického priestoru na propagáciu týchto javov. Okrem toho k nestabilite vnútorného bezpečnostného prostredia prispievali aj organizovaný zločin, korupcia a vplyv migračných procesov.

Správa konštatuje zhoršenie stability vonkajšieho bezpečnostného prostredia SR. Prispieť k tomu mala dynamika konkurenčných vzťahov medzi kľúčovými geopolitickými bezpečnostnými aktérmi a tiež zvyšovanie ich bojového potenciálu a spôsobilostí.

Vojenské spravodajstvo zaznamenalo tiež narastajúci záujem kľúčových geopolitických bezpečnostných aktérov o získanie prevahy v kybernetickom priestore a vesmíre. Podľa správy sa zmenil spôsob získavania spravodajských informácií, okrem ľudských zdrojov sa zvýšilo využívanie kybernetického priestoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok