Vieme, čo sú oni zač. Politici reagujú na odsúdenie Kotlebu

TA3 SITA
13.10.2020 12:27

Nacizmus tu nie je vítaný, vieme čo sú zač. Aj takýmito slovami reagovali politici z viacerých strán na odsúdenie Mariana Kotlebu. Neprávoplatný verdikt nad šéfom parlamentnej strany, ktorý ho posiela do väzenia, je na Slovensku bezprecedentný.

Remišová: Pozorne im pozeráme na prsty

Dlhoročné, niekedy menej a inokedy viac skryté koketovanie s nacizmom či fašizmom je niečo, čo v demokratickej spoločnosti nemôžeme akceptovať. A to ani pod falošným argumentom slobody. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) tak v tlačovej správe reagovala na rozhodnutie samosudkyne Špecializovaného trestného súdu, ktorá uznala predsedu strany Kotlebovci-ĽSNS Mariana Kotlebu za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Kresťanskodemokratické hnutie na sociálnej sieti píše, že ešte dôležitejšie než rozsudok je to, aký postoj zaujmeme ako spoločnosť a čo dovolí doteraz mlčiaca väčšina.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini rozsudok rešpektuje. "Ak chceme budovať dôveru v štátne inštitúcie a spravodlivosť na Slovensku, musíme sa naučiť rešpektovať rozhodnutie súdov, či korešpondujú s verejnou mienkou alebo naopak," upozornil. Šéf Sme rodina Boris Kollár rozhodnutia súdu nechcel komentovať.

Remišová dodala, že rozhodnutie súdu je veľmi dôležité. „Je signálom, že vieme, čo sú oni zač. Nech sú si vedomí, že im pozorne pozeráme na prsty a počúvame čo hovoria. A ešte s väčšou pozornosťou vnímame to, o čom nehovoria a chcú to utajiť,” podotkla predsedníčka Za ľudí.

Podľa poslanca NR SR Andreja Stančíka (OĽANO) v prvom rade musíme počkať na výsledok odvolania, no rozhodnutie súdu je podľa neho dôležitý signál. „Členovia ĽSNS dlhodobo šíria nebezpečné myšlienky a názory a mnohí majú minulosť, ktorá ich spája s ideológiou nacizmu a fašizmu. Výsledok súdu jasne deklaruje, že extrémizmus na Slovensku nie je vítaný,” doplnil koaličný poslanec. „Osem rokov a osem mesiacov by síce pre fašistu malo väčší výchovný význam, ale ani štyri roky a štyri mesiace nie sú zlé,” napísal vo svojom profile na sociálnej sieti koaličný poslanec NR SR Ondrej Dostál (klub SaS).

Po Mazurekovi druhý odsúdený

Líderka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Irena Bihariová pripomína, že po Milanovi Mazurekovi je predseda ĽSNS už druhým predstaviteľom tejto strany, ktorý je uznaný vinným z trestného činu extrémizmu. Dodáva, že strana tvorená odsúdenými extrémistami nemá v slušnej spoločnosti priestor. „Je neprípustné, aby boli extrémisti pozývaní do médií a aby u nich ktokoľvek z koalície alebo opozície hľadal v parlamente podporu pre svoje návrhy. Po tomto už musí byť jasné, že táto strana patrí do politickej karantény,” napísala vo svojom profile na sociálnej sieti.

Hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) Patrícia Medveď Macíková uviedla, že jediným spôsobom, ako je možné v demokratických krajinách dosahovať spravodlivosť, je rešpektovať rozhodnutia súdov ako nezávislej zložky štátnej moci. „Tieto rozhodnutia sú niekedy v súlade, inokedy v nesúlade s očakávaním verejnosti. Nevyhnutné však je, aby sa sudcovia pri svojom rozhodovaní riadili výlučne faktami, dôkazmi a svojím najlepším a vedomím. Rozhodnutie súdu rešpektujeme a budeme čakať na právoplatný verdikt,”doplnila.

Samosudkyňa ŠTS Ružena Sabová v pondelok 12. októbra v kauze šekov s extrémistickou symbolikou uznala predsedu politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko a poslanca parlamentu Mariana Kotlebu za vinného. Podľa verdiktu sa dopustil trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Za to mu uložila trest väzenia v dĺžke štyri roky a štyri mesiace. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, Kotleba tak momentálne nepríde o mandát poslanca NR SR. Keďže obžalovaný podal na mieste odvolanie, vec prejde v odvolacom konaní na Najvyšší súd SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok