Ponúkajú menej. Pandémia zmenila pracovné ponuky na webe

TA3 TASR
13.10.2020 10:54

Koronakríza znížila platy v pracovných ponukách. Stalo sa tak prvýkrát od zavedenia povinnosti uvádzať mzdy v inzerátoch. Priemerná mzda, ktorú uvádzali v hrubom zamestnávatelia v ponukách, dosiahla v 3. kvartáli 1125 eur, medzikvartálne tak klesla o 6,7 %. Ukázala to analýza portálu Profesia.sk.

Najväčší pokles v Trnavskom kraji

Hoci množstvo inzerovaných ponúk firmami je pozitívnejšie, pandémia udrela na platy. Priemerná suma inzerovaných platov vo výške 1125 eur je nielen že nižšia, ako bol priemerný plat v inzerátoch v druhom kvartáli, ale podľa Profesie. sk nedosiahla ani na plat z inzerátov za prvé tri mesiace tohto roka.

"Nižšie ponúkané mzdy boli v každom kúte Slovenska. Oproti druhému kvartálu klesli platy v pracovných ponukách percentuálne najmenej v Košickom kraji. Priemerná mzda v inzerátoch tu od júla do konca septembra predstavovala 1108 eur. To je o štyri percentá menej ako v predošlom štvrťroku," vyčíslila Profesia.sk. Naopak, percentuálne najviac klesla priemerná ponúkaná mzda v Trnavskom kraji. Oproti druhému kvartálu si tu platy v inzerátoch pohoršili zhruba o osem percent.

Pokles platov postihol pracovné inzeráty bez ohľadu na to, aké vzdelanie požadovali firmy od uchádzačov. "Krátenie ponúkaných miezd zasiahlo percentuálne najmä ponuky s najnižšími požiadavkami na vzdelanie či inzeráty, ktoré ponúkali pracovné príležitosti uchádzačom s maturitou," uviedla Profesia.sk.

Mzdy v chemickom priemysle stúpli

Spomedzi 39 odvetví klesli medzikvartálne platy až v 34. Medzi sektormi, v ktorých klesol priemerný plat najvýraznejšie, sú prípady, kde v predošlom kvartáli mzdy, naopak, výrazne rástli. Napríklad mzdy v chemickom priemysle stúpli v druhom štvrťroku vôbec najviac zo všetkých sektorov. Vtedy si polepšili až o 27 %. Finančná odmena sa v druhom štvrťroku zlepšila tiež v inzerátoch manažmentu kvality. Nárast vtedy predstavoval 17 %. "Ani jeden zo sektorov si však výšku ponúkaných platov neudržal. V treťom štvrťroku zaznamenala Profesia.sk v oboch prípadoch mzdový prepad o 12 %," vyčíslil pracovný portál. Výrazný pokles v ponúkaných platoch bol v treťom kvartáli aj v textilnom priemysle, výrobe či v prekladateľstve.

Naopak, platy neklesli v informačných technológiách a službách. V oboch prípadoch platí, že ponúkané mzdy v roku 2020 dokonca kontinuálne rástli. Ďalším odvetvím, kde portál tento rok nezaznamenal pokles, je štátna správa a samospráva. Analýza odhalila aj tri sektory, v ktorých mzdy v roku 2020 prakticky neustále klesajú. Ide o vrcholový manažment, obchod a telekomunikácie. Platí to najmä pre pozície ako riaditeľ logistiky, vedúci dopravy, prevádzkový manažér, dizajnér komunikačných sietí, pokladník či predák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok