Máme viacero nových obetí nákazy, pribudlo vyše 500 infikovaných

TA3 TASR SITA ČTK
13.10.2020 13:32

Na Slovensku pribudlo 531 nových prípadov nákazy a na pľúcnej ventilácii je už 40 pacientov. Všetky stredné školy prešli od pondelka na dištančné vzdelávanie, platí zákaz zhromažďovania sa pre viac ako šesť ľudí. Pomôžu nám opatrenia spomaliť nákazu? Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Máme viacero nových obetí nákazy, pribudlo vyše 500 infikovaných
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:30 Katolícki veriaci sa v utorok zhromaždili na každoročnej púti vo svätyni v portugalskej Fátime, kde úrady pre obmedzenia spojené s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2 výrazne obmedzili počet možných účastníkov.

Obvykle na túto púť prichádzalo okolo 300 000 ľudí, ale úrady tento rok povolili účasť na maximálne 6000 veriacich. Každý z nich musel mať nos a ústa prekryté rúškom a zachovávať bezpečnú vzdialenosť - pre jednotlivcov a malé skupinky pútnikov boli vyhradené kruhy, ktoré boli namaľované na dlažbe na námestí pred Bazilikou Panny Márie Ružencovej.

00:20 Český minister zdravotníctva Roman Prymula v utorkovom prejave apeloval na obyvateľov, aby mu pomohli zvládnuť epidémiu koronavírusu, ktorá sa v Česku nevyvíja priaznivo. Prostredníctvom televíznych obrazoviek poprosil ľudí, aby verili vládnym opatreniam a dodržiavali ich, pretože bez toho "vírus neporazíme". Dodal, že "nás čakajú naozaj tri zložité a neveselé týždne".

00:10 Americký golfista Dustin Johnson mal pozitívny test na nový koronavírus. V utorok o tom informovali predstavitelia PGA Tour. Líder svetového rebríčka sa tak musel odhlásiť z turnaja CJ Cup v Las Vegas. Tridsaťšesťročný Johnson podstúpil test po tom, čo pred štvrtkovým štartom podujatia pociťoval príznaky ochorenia. Momentálne je v izolácii.

23:55 "Áno, už aj naše nemocnice prijali a ošetrujú pacientov nakazených koronavírusom aj keď nemáme infektológov a infektologické oddelenia. Začína stav, kedy nám začnú svietiť kontrolky a budeme veriť, že to zvládneme," napísala pred polnocou županka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurínová na Facebooku.

23:00 Taliansky premiér Giuseppe Conte tvrdí, že nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ktoré sa dotkli najmä nočného a spoločenského života, majú predísť ďalšiemu celoštátnemu lockdownu.

22:26 Mexická vláda v utorok uviedla, že do konca roka 2021 plánuje zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 až 90 percent svojich obyvateľov. Oznámila to po tom, čo s niekoľkými farmaceutickými spoločnosťami uzavrela zmluvu vo výške 1,66 miliardy dolárov.

22:18 Poslanci o vládnej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v utorok večer nerozhodnú. Mimoriadnu schôdzu prerušili do stredy 14. 10. rána vzhľadom na rokovania parlamentných výborov.

22:10 Prezidentka Zuzana Čaputová vidí rezervy v komunikácii vlády pri oznamovaní opatrení v boji s novým koronavírusom. Majú sa podľa nej komunikovať pokojne, vecne a spôsobom, ktorý vzbudí dôveru. Vo svojom utorkovom vystúpení na Markíze tiež uviedla, že do spoločnosti treba zo strany vlády priniesť skôr upokojenie, a viac ju spájať ako rozdeľovať.

21:24 Vo Francúzsku zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 12 993 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu.

21:00 Svetová zdravotnícka organizácia v utorok oznámila, že európske štáty hlásili za minulý týždeň vyše 700 000 nových prípadov nákazy koronavírusom - vôbec najvyšší údaj od začiatku pandémie.

20:55 V Česku zomrelo podľa revidovaných údajov ministerstva zdravotníctva počas pondelka rekordných 54 ľudí nakazených koronavírusom. Je to o jedného viac než 9. októbra. Obetí je v ČR celkovo 1097 - počas utorka zomrelo ďalších 19 ľudí a úrady potvrdili do večera ďalších 3906 infikovaných. Informácie priniesol v utorok krátko po 18.00 h SELČ portál Novinky.cz.

20:40 Utorňajší prípravný medzištátny zápas futbalistov Senegalu s Mauritániou zrušili. V tíme Mauritánie totiž pri povinnom testovaní podľa protokolu FIFA odhalili osem prípadov nákazy novým koronavírusom. Nie je známe, koľko z nich mali hráči a koľko sa objavilo u členov realizačného tímu. Duel sa mal hrať v senegalskom meste Thiés.

20:20 Holandská vláda v stredu zavedie čiastočný lockdown a zatvorí miestne reštaurácie a bary, aby tak spomalila nárast prípadov ochorenia COVID-19 v krajine.

20:15 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme v nich všetko podstatné z dnešného dňa.

19:40 Maďarská Odborárska organizácia pedagógov eviduje úmrtie troch učiteľov, u ktorých bola potvrdená nákaza novým druhom koronavírusu, uviedol v utorok spravodajský server 24.hu. Server zistil, že zosnulí pedagógovia učili v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe, v Budapešti a vo Vašskej župe.

Budapeštianska organizácia PSZ na Facebooku zverejnila výzvu, aby pedagógov testovali na nákazu koronavírusom a aby chronicky chorých a starých učiteľov uvoľnili z práce. Vládnym orgánom vytýkali, že odborárom neposkytujú údaje o miere nákazy na školách.

18:55 Pozrite si aj spoločné vyhlásenie premiéra Matoviča a predstaviteľov SMK.

18:00 Trnavský arcibiskup Ján Orosch obnovil v druhej vlne pandémie nového koronavírusu udeľovanie polnočných požehnaní s Najsvätejšou oltárnou sviatosťou. Rovnako robil aj v prvej vlne pandémie, keď požehnanie z okna Arcibiskupského úradu v Trnave na druhom poschodí udeľoval spolu deväťdesiat dní. Informoval o tom hovorca úradu Dušan Kolenčík.

17:55 Univerzitná nemocnica v Martine už neprijíma infikovaných pacientov z Oravy, Liptova a Kysúc. Nemá pre nich totiž už voľné lôžka. Rozhodol o tom krízový štáb zdravotníckeho zariadenia. Viac informácií nám zatelefonoval náš redaktor Peter Revús.

17:35 Zdravotníci boli od začiatku pandémie koronavírusu neúmerne vážne zasiahnutí touto krízou, ale ich vysoká miera nákazy začala konečne klesať, oznámila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia.

16:58 Na Slovensku je ešte šesť okresov, ktoré nesú status tzv. zelenej zóny, kde doteraz zaznamenali nízky počet pozitívnych prípadov. Prijaté opatrenia sa ich ale dotknú rovnako ako v rizikových okresoch. Majitelia reštaurácií a fitnesscentier cítia krivdu. Celoplošné zatváranie kritizuje aj predseda vlády.

16:56 Vláda schválila balík opatrení proti koronavírusu. Reštaurácie budú môcť od štvrtka podávať jedlo len so sebou či v exteriéri. Od dnes platí aj zákaz zhromažďovania sa nad 6 ľudí. Tieto nariadenia ovplyvnia aj fungovanie hotelov a ubytovacích zariadení. Tie síce zatvárať nemusia, ale pre spomínané nariadenia očakávajú 100 percentný prepad tržieb. O prácu môže prísť až 36 tisíc zamestnancov.

16:50 "Nejdeme zavádzať povinné očkovanie proti Covid-19. V novele zákona o ochrane, podpore, rozvoji, verejného zdravia, o ktorej sa v momentálne diskutuje v parlamente, bolo snahou úradu došpecifikovať termín profylaxia s tým, že ide napríklad o očkovanie alebo podávanie protilátok," píše Úrad verejného zdraotníctva SR na Facebooku.

"Nejde o zavedenie povinného očkovania proti COVID-19, ale došpecifikovanie termínu 'profylaxia'. Ten znamená aj očkovanie v prípade lokálnych epidémií, ako boli napríklad osýpky na východe Slovenska v rokoch 2018 a 2019," vysvetlil hlavný hygienik Ján Mikas.

16:40 Cristiano Ronaldo mal pozitívny test na nový koronavírus. V utorok o tom informovala Portugalská futbalová federácia. Útočník nastúpil do karantény a vynechá stredajší domáci duel Ligy národov proti Švédsku. Ronaldo nemá žiadne symptómy ochorenia Covid-19 a cíti sa dobre, uviedli predstavitelia portugalského zväzu.

16:22 Pozrite si tlačovú besedu ministerky kultúry Natálie Milanovej, ktorá vyzvala všetkých, ktorí pracujú v kreatívnom a kultúrnom priemysle, aby vyplnili formulár na stránke ministerstva kultúry, aby rezort zistil, koľkí potrebujú pomoc štátu.

16:12 Za uplynulé štyri dni zaznamenali rekordné prírastky nakazených koronavírusom po celom svete. Krajiny zavádzajú nové obmedzenia, ale do celkového uzatvárania sa zatiaľ nikto nepúšťa.

16:02 Prácu pri dohľadávaní úzkych kontaktov pozitívne testovaných ľudí pomôžu hygienikom v Humennom vykonávať dvaja vojaci.

15:53 Od spustenia elektronického formulára Ministerstva kultúry SR, ktorého cieľom je zistiť reálny počet aktérov v kultúrnom a kreatívnom priemysle, vyplnilo žiadosť len 1708 subjektov, ďalších 5399 bolo neúplne vyplnených. Na tlačovom brífingu to oznámila šéfka rezortu Natália Milanová.

15:40 Minister hospodárstva Richard Sulík chce zatvárať reštaurácie, divadlá a kiná iba v tých okresoch, v ktorých sa v spomínaných prevádzkach vyskytlo ohnisko nákazy. To isté by sa malo týkať fitnescentier. Toto opatrenie v boji proti koronavírusu navrhne už na stredajšom rokovaní vlády. Uviedol to na Rádiu Expres.

15:14 Na to, aby nový druh koronavírusu v ľudskom organizme spôsobil vypuknutie ochorenia Covid-19, je potrebných až 500 exemplárov koronavírusu. Vyplýva to z výskumu Andreasa Bergthalera z viedenského Výskumného centra pre molekulárnu medicínu, informoval v utorok denník Kurier.

15:10 Medzinárodný menový fond vo svojom jesennom výhľade výrazne zlepšil odhad rastu ekonomiky na budúci rok. Čakali sme päťpercentný rast, mal by však byť až 6,9-percentný. Tento rok to ale bude horšie. MMF počíta so 7,1-percentným prepadom, čo je horšie ako predchádzajúci odhad na úrovni 6,2 percenta.

15:01 Jednou z hlavných tém týchto dní sú nové karanténne obmedzenia, ktoré začnú platiť od štvrtka. Týkať sa budú aj obchodníkov. Na nákupy v potravinách a drogériách budú mať seniori vyhradený čas od 9. do 11. hodiny doobeda. Zároveň bude platiť limit jeden zákazník na 15 metrov štvorcových. Ako tieto obmedzenia vnímajú obchodníci, o tom sme sa rozprávali s prezidentom Zväzu obchodu Martinom Katriakom.

14:42 Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach rozhodla od utorka o prechode na dištančnú formu výučby, a to v súvislosti so zhoršovaním sa vývoja pandémie nového koronavírusu. „Nariadenie rektorky UVLF je platné do odvolania, minimálne do 2. novembra 2020,“ informovala o tom hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková.

14:34 Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia prerokujú poslanci NR SR v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v hlasovaní.

14:22 Pri trebišovskej rómskej osade príslušníci ozbrojených síl v utorok testovali na ochorenie COVID-19 58 miestnych obyvateľov. "Išlo o ľudí vo všetkých vekových kategóriách, ktorí boli v úzkom kontakte s dvoma pozitívne potvrdenými prípadmi. Dohľadaní boli naším Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trebišove," uviedol pre novinárov zástupca regionálnej hygieničky Ivan Petrovič.

14:18 Legislatívna úprava na odstránenie nezrovnalostí pri opatreniach v boji s pandémiou mala prísť skôr. Uviedol to poslanec Ondrej Dostál v diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Myslí si, že požiadavky na zrýchlený režim boli splnené, namieta však "superrýchle skrátené legislatívne konanie", keď sa novela schvaľuje zo dňa na deň.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková podotkla, že novela má riešiť právnu neistotu a jasne stanoviť formu opatrení. V súvislosti so skráteným legislatívnym konaním dodala, že istým spôsobom je to boj o dni, pretože hlavný hygienik čaká s opatreniami aj na tento zákon.

14:12 Nákaza je v Maďarsku prítomná celkovo v 52 sociálnych zariadeniach, informoval v utorok v Budapešti operačný štáb zodpovedný za epidemiologickú ochranu. Štáb podľa spravodajského servera mfor.hu uviedol, že zo 6630 tamojších obyvateľov potvrdili infekciu novým koronavírusom 641 osobám, z ktorých 156 hospitalizovali.

13:50 Verejný život zostane obmedzený aj po tom, ako bude vyvinutá účinná vakcína proti novému koronavírusu. Vyplýva to zo strategického dokumentu nemeckého Inštitútu Roberta Kocha. Je pravdepodobné, že do roku 2021 bude v obehu minimálne jedna účinná vakcína proti koronavírusu, tá však bude zrejme určená primárne pre najviac ohrozené skupiny ľudí a potrvá dlhšiu dobu, kým sa dostane medzi širokú verejnosť.

13:44 Americká farmaceutická spoločnosť Johnson & Johnson pozastavila testovanie vakcíny proti Covidu-19. Rozhodla sa tak potom, ako sa u jedného z účastníkov testov objavili nevysvetliteľné zdravotné problémy.

13:40 Poľský premiér Mateusz Morawiecki nastúpil do povinnej karantény po tom, čo bol v piatok v kontakte s osobou pozitívne testovanou na nový druh koronavírusu.

13:35 Dopravcovia v rámci mestskej hromadnej dopravy v Banskej Bystrici pravidelne čistia a dezinfikujú vozidlá. Všetci zamestnanci absolvovali testovanie na ochorenie Covid-19 s negatívnym výsledkom. Informoval o tom banskobystrický primátor Ján Nosko.

13:30 Na Slovensku pribudlo päť potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia Covid-19. Spolu tak evidujeme 66 úmrtí na toto ochorenie, informovalo ministerstvo zdravotníctva. "31-ročný muž zomrel vo Fakultnej nemocnici v Nitre, 6O-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Trnave, 71-ročná žena v nemocnici v Michalovciach, 79-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne a 81-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Nitre," spresnilo ministerstvo.

13:24 Nemocnica Poprad eviduje 46 zamestnancov, ktorí majú nový koronavírus. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že zároveň je hospitalizovaných 12 pacientov s ochorením Covid-19. Popradská nemocnica už pred časom zriadila špeciálne oddelenie pre pacientov s Covid-19, ktoré sa nachádza v samostatnom geriatrickom pavilóne. „Nemocnica na základe obdržaného príkazu Ministerstva zdravotníctva SR reprofilizovala 18 lôžok,“ priblížila hovorkyňa.

13:15 Európski ministri združení vo formáte Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v utorok v Luxemburgu dosiahli dohodu o spoločných kritériách pre koordináciu cestovných obmedzení zavedených v dôsledku pandémie.

Výsledkom dohody je mapa s farebným kódovaním (semafor) založeným na spoločných kritériách, ktorú bude vypracovávať Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb. Európska komisia vyzvala všetky členské štáty na poskytovanie údajov, aby bolo možné systém každý týždeň aktualizovať na základe presných informácií o epidemiologickej situácii v EÚ a jej regiónoch.

Cieľom je zabrániť zatváraniu hraníc a ukončiť neprehľadnú spleť vnútroštátnych pravidiel.

13:07 Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár na Facebooku uistil, že je proti povinnému očkovaniu proti koronavírusu.

12:53 V teréne zasiahnutom pandémiou nového koronavírusu poskytujú od 24. septembra pomoc aj intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva SR. Obyvateľstvu pomáhajú zvládnuť pandémiu nielen po zdravotnej stránke, ale poskytujú aj psychologickú pomoc. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

12:47 Očkovanie proti novému koronavírusu by nemalo byť povinné. Možnosť jeho nariadenia pri ohrození verejného zdravia by sa mala vypustiť z novely zákona, ktorú majú poslanci prerokovať na mimoriadnej schôdzi v zrýchlenom režime. Vo Výbore NR SR pre zdravotníctvo to chce navrhnúť jeho predsedníčka Jana Bittó Cigániková.

12:43 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom u zamestnancov Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku stúpol na 27. Nemocnica má aktuálne 106 reprofilizovaných lôžok. "Z nich je 54 obsadených, voľných je ešte 52," dodala hovorkyňa ÚVN Petra Dišková.

12:41 Koaličná SaS nepovažuje celoplošné obmedzenia za jediné riešenie vzniknutej situácie. Takýto pohľad zastáva aj pri možnom tvrdom lockdowne. Liberáli upozorňujú na riziká možnej likvidácie niektorých prevádzok, rast nezamestnanosti a uprednostňujú lokálne obmedzenia v miestach ohnísk nákazy.

12:37 O trinástej hodine sa začne mimoriadna schôdza Národnej rady SR. Poslanci majú v pláne posilniť právomoci hygienikov. Podrobnosti z parlamentu zisťovala kolegyňa Hana Kostelníková.

12:30 V Poľsku pribudlo za pondelok 5068 potvrdených prípadov nákazy a 63 úmrtí. Najviac nových prípadov (898) opäť hlási Malopoľské vojvodstvo, kde sa nachádza i mesto Krakov. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie dosiahol v Poľsku 135.278. V spojitosti s ochorením Covid-19 zomrelo 3101 ľudí.

12:20 Talianska vláda prijala v noci na utorok ďalšie epidemiologické opatrenia v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu. Obmedzujú otváracie hodiny i zhromažďovanie v baroch a reštauráciách, zakazujú organizovanie školských výletov, vykonávanie kontaktných športov na amatérskej úrovni i usporadúvanie osláv v interiéroch a exteriéroch.

12:06 Po tom, čo v Rakúsku zaznamenali v pondelok menej než tisíc novonakazených novým druhom koronavírusu (979), ich počet v utorok túto hranicu opäť presiahol a pribudlo 1028 infikovaných. Informoval o tom denník Kurier.
Najviac nakazených (306) znova hlási Viedeň.

11:55 Na okamžitú podporu športu a športovej obce na Slovensku je možné presunúť disponibilné prostriedky vo Fonde na podporu športu do rezervy vlády, prípadne rezervy predsedu vlády SR, vyjadril sa Peter Pellegrini, ktorý zároveň navrhuje, aby sumu 20 miliónov eur zo zdrojov fondu doplnilo Ministerstvo financií SR o ďalších 30 miliónov eur.

11:48 Najnovšie ekonomické údaje vyvolávajú nádej, že nemecká ekonomika sa môže vrátiť na predkrízovú úroveň už začiatkom roku 2022. Vyhlásil to minister financií Olaf Scholz. Domnieva sa, že stúpajúci nemecký vládny dlh nie je problémom, pretože krajina môže situáciu riešiť „dobrým hospodárskym rastom“.

11:36 Pacienti, ktorí už raz prekonali Covid-19, môžu po opätovnej nákaze novým druhom koronavírusom pociťovať dokonca silnejšie príznaky. Vyplýva to zo zistení štúdie zverejnenej v pondelok v prestížnom medicínskom časopise The Lancet Infectious Diseases.

Prípady opätovnej nákazy sú momentálne známe len výnimočne. Vedci však v tejto súvislosti pripomínajú, že u mnohých nakazených sa príznaky neprejavia a aj ich prvotný test je preto väčšinou negatívny.

Nové zistenie by podľa vedcov mohlo ovplyvniť vývoj vakcíny.

11:25 Pozrite si správy TA3 o nových nakazených.

11:20 Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel Hapal má koronavírus. V národnom mužstve sa po návrate zo súboja Ligy národov v Škótsku objavili aj iné prípady infikovaných, ide o hovorkyňu Slovenského futbalového zväzu Moniku Jurigovú a ďalších štyroch členov realizačného tímu.

11:10 Vláda prijala opatrenia na boj s druhou vlnou pandémie ochorenia Covid-19, no podľa Združenia podnikateľov Slovenska sa vo vzťahu k podnikateľskému prostrediu z prvej vlny nepoučila. Kabinetu Igora Matoviča sa podľa združenia nedarí stabilizovať epidemiologickú situáciu tak, aby spôsobila čo najmenšie škody.

11:01 Koronakríza znížila platy v pracovných ponukách. Stalo sa tak prvýkrát od zavedenia povinnosti uvádzať mzdy v inzerátoch. Priemerná mzda, ktorú uvádzali v hrubom zamestnávatelia v ponukách, dosiahla v 3. kvartáli 1125 eur, medzikvartálne tak klesla o 6,7 %. Ukázala to analýza portálu Profesia.sk.

10:44 Líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini vystúpil na tlačovej besede spolu s predstaviteľmi niektorých športov. Hovoril o devastačnom efekte nových opatrení na športovcov a o potrebe finančnej kompenzácie. Pripomenul, že športovci sa potrebujú pripravovať na olympiádu a znemožnenie tréningov ohrozí ich účasť na hrách.

10:35 Najznámejšiu turistickú atrakciu v Peru Machu Picchu nedávno opätovne otvorili po tom, čo bola niekoľko mesiacov uzavretá z dôvodu pandémie koronavírusu. Starodávne mesto však bolo sprístupnené len jednému človeku - Japoncovi, ktorý v krajine uviazol počas pandémie.

10:27 Nový koronavírus je aktuálne potvrdený u štyroch zamestnancov nemocnice v Spišskej Novej Vsi, ktorí sa nachádzajú v domácej karanténe. Nemocnica dosiaľ otestovala viac ako dve stovky zdravotníkov. Uviedla to komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

10:12 V nemocniciach je 346 pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Na JIS je 15 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 40 pacientov.

10:08 Najviac pozitívnych prípadov zaznamenali v Prešovskom kraji (214), nasledujú Košický kraj (74), Žilinský (62), Trenčiansky (55), Bratislavský (46), Nitriansky (36), Trnavský (33) a Banskobystrický kraj (11).

10:05 Vyliečilo sa ďalších 357 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 6388.

10:00 Na Slovensku pribudlo 531 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 20 886 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5058 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:55 Reálny počet infikovaných v populácii odhadujú experti na maximálne 50-tisíc. Richard Kollár z Katedry aplikovanej matematiky a štatistiky na Univerzite Komenského v Bratislave pre portál vZdravotníctve.sk uviedol, že 200-tisíc nakazených, ktoré komunikovali členovia vlády, je omyl. Ako konštatoval na sociálnej sieti, reálny počet infikovaných v populácii odhaduje na 30 až 45-tisíc. Opäť podľa neho šermujeme číslami, ktoré nedávajú v danej situácii žiadny zmysel.

9:50 Za uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 1025 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením Covid-19 bolo zaznamenaných rekordných 28 úmrtí, vyplýva z údajov zverejnených v utorok na vládnom serveri koronavirus.gov.hu. Doteraz najviac obetí za jeden deň - 24 - zaregistrovali 7. októbra.

9:37 Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre tento týždeň prešla na dištančné vzdelávanie. Okrem toho prijala aj ďalšie opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu, ktoré budú platiť do 15. novembra.

9:31 Symbolickú sviečku pre "umierajúce" odvetvie gastronómie zapálili v pondelok večer v Liptovskom Mikuláši kuchári, prevádzkovatelia i zamestnanci gastro zariadení na Liptove. Reagovali tak na sprísnené protiepidemiologické opatrenia pre prevádzky verejného stravovania, ktoré začnú platiť od štvrtka 15. 10.

9:20 Nemecký minister zdravotníctva očakáva, že očkovanie proti koronavírusu bude možné spustiť v prvom štvrťroku budúceho roka. Jens Spahn a ministerka pre výskum Anja Karliczeková v septembri vyhlásili, že najrizikovejšiu skupinu Nemcov by chceli začať očkovať v prvých mesiacoch roku 2021. Spahn uviedol, že splnenie tejto prognózy je na dobrej ceste.

Pozrite si fotografie z nemeckého Kolína z posledných dní.

9:15 Počet potvrdených prípadov nákazy na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5133, čo je o približne 600 viac než v predchádzajúci deň. Za rovnaký čas zomrelo 107 infikovaných, vyplýva z údajov monitorovacieho systému NSDC. Za uplynulý deň hlásili zároveň uzdravenie 2152 pacientov, ktorých počet stúpol na 116.562.

9:07 Pre sväté omše platia do stredy 14. októbra tie isté pravidlá ako doteraz. Nevzťahuje sa na nich zákaz zhromažďovania skupín nad šesť osôb, ktorý platí od utorka. Informoval o tom hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

8:30 V Českej republike v pondelok pribudlo 4310 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu. Je to najvyšší denný prírastok zaznamenaný v prvý pracovný deň od začiatku pandémie, vyplýva z údajov zverejnených v utorok ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva.

V spojitosti s ochorením COVID-19 eviduje Česko 31 nových úmrtí, celkovo ich je 1051.

7:20 Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov v pondelok opäť v hlavnom meste Biškek vyhlásil týždenný výnimočný stav po tom, ako parlament počas troch dní neschválil jeho predchádzajúce vyhlásenie.

7:10 Americká firma Johnson & Johnson oznámila, že dočasne prerušila klinické testovanie svojej vakcíny proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2 po tom, čo jeden z dobrovoľníkov ochorel.

6:50 Osobný lekár amerického prezidenta Sean Conley uviedol, že Donald Trump mal niekoľko po sebe idúcich dní negatívne výsledky testov na koronavírus nového typu.

6:40 Antigénové testy, ktoré dokážu zistiť výsledok do niekoľkých minút, sú už na Slovensku. Ako uviedol predseda Správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf, 500-tisíc testov čaká na preclenie.

6:20 Česká vláda schválila ďalšie opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Zavrú sa všetky školy s výnimkou materských a aj reštaurácie. Zakazuje sa aj konzumácia alkoholu na verejnosti, zhromažďovať sa bude môcť maximálne šesť osôb.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok