Kotleba je vinný, šéf parlamentnej strany má ísť za mreže

TA3 TASR SITA
12.10.2020 19:44

Bezprecedentný rozsudok. Napriek tomu, že Marian Kotleba je predsedom parlamentnej strany, Špecializovaný trestný súd ho v kauze šekov so skrytou symbolikou posiela do väzenia.

Štyri roky a štyri mesiace

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová v kauze šekov s extrémistickou symbolikou uznala predsedu politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko a poslanca parlamentu Mariana Kotlebu za vinného.

Podľa verdiktu sa dopustil trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Za to mu uložila trest väzenia v dĺžke štyri roky a štyri mesiace.

Trest by si mal Marian Kotleba odpykať v zariadení s minimálnym stupňom stráženia. Pôvodnú obžalobu pritom prokurátor podával pre trestný čin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd, za ktorý sa ukladá nižšia trestná sadzba. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, Marian Kotleba tak momentálne nepríde o mandát poslanca národnej rady. Keďže obžalovaný podal na mieste odvolanie, vec prejde v odvolacom konaní na Najvyšší súd SR.

Podľa verdiktu sa dopustil trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Za to mu uložili trest väzenia v dĺžke štyri roky a štyri mesiace.

Odovzdaním šekov sa prihlásil k nacizmu

Kotleba sa mal podľa obžaloby dopustiť trestného činu, keď odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici v marci 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.

Sudkyňa pri vynesení rozsudku uviedla, že Marian Kotleba sa pri odovzdávaní šekov prihlásil k myšlienkam nacizmu a neonacizmu, ktoré popierajú princíp ľudskej rovnosti. Ten je však podľa nej chránený zákonom. Navyše na organizáciu predmetného podujatia zneužil svoju vtedajšiu funkciu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

"Súd nemal pochybnosti, že k skutku došlo," povedala sudkyňa s tým, súd vzal do úvahy výpoveď znalca, ktorý potvrdil domnienku obžaloby o extrémistickom pozadí číselnej symboliky. "Obžalovaný verejne uvádzal túto ideológiu do povedomia spoločnosti," uviedla Sabová s tým, že teatrálne odovzdanie šekov bol jediný dôvod, prečo obžalovaný vyžadoval prítomnosť obdarovaných na podujatí.

V neprospech zavážila i ĽSNS

Sudkyňa doplnila, že podujatie bolo zorganizované na výročie vzniku vojnovej Slovenskej republiky 14. marca a pripomínalo jej prezidenta Jozefa Tisa, ktorý nesie zodpovednosť za perzekúciu etnických menšín v danom období.

V neprospech obžalovaného zavážila podľa odôvodnenia rozsudku napríklad aj symbolika využívaná jeho politickou stranou a niektoré jej programové tézy, partnerské organizácie v zahraničí alebo pozadie kandidátov strany ako v minulosti odsúdený Milan Mazurek.

Kotleba: Čakal som oslobodenie

Predseda ĽSNS Marian Kotleba v kauze kontroverzných šekov na sumu 1488 očakával na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku oslobodzujúci rozsudok. Uviedol to po opustení súdnej siene. "Samozrejme, nemôžem povedať, že som nadšený, pretože som čakal oslobodenie. Z odôvodnenia rozsudku je jasne vidno, že rozsudok bol napísaný vopred, že rozsudok dnes nebol tvorený, že to jednoducho bola pripravená vec," zareagoval Kotleba.

Podľa jeho presvedčenia z odôvodnenia rozsudku bolo vidno, že sudkyňa nezobrala do úvahy ani jeden argument jeho obhajoby. Okrem tých, ktoré zamietla, podľa slov Kotlebu absolútne nezákonne a bez akéhokoľvek oprávnenia. Zároveň aj tých, ktoré nechala, aby sa vykonali, ani jeden nezobrala do úvahy.

"Zjavne mi vychádza, že tam bola nejaká politická objednávka, ktorá povedala, že už sa to musí nejako skončiť, už sa to musí nejako vyriešiť a už toho Kotlebu treba vybaviť," domnieva sa Kotleba. Dodal, že dôvodov na odvolanie na Najvyšší súd SR je podľa jeho obhajoby veľa. "Jednoducho počkáme si na písomné odôvodnenie rozsudku a potom sa budeme k tomu stavať nejakým spôsobom," povedal predseda ĽSNS.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba si zaslúžil takýto nepodmienečný trest. Myslí si to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz.

"Konečne sa Slovenská republika dočkala rozsudku voči vrcholným predstaviteľom extrémizmu alebo vrcholnému predstaviteľovi extrémizmu na Slovensku. Pán Kotleba si zaslúžil nepodmienečný trest odňatia slobody, ktorý bol súdom uložený," zdôraznil prokurátor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok