Čaplovič sa chce s učiteľmi dohodnúť, zdroje však nevidí

TA3, TASR
13.9.2012 16:26

Minister školstva Dušan Čaplovič chce riešiť platy učiteľov. Pripúšťa, že v čase konsolidácie verejných financií to však môže byť problematické.

Čaplovič sa chce s učiteľmi dohodnúť, zdroje však nevidí
SITA

"Mám to zobrať od invalidov? Od dôchodcov? Od detí? Nie. Súčasná situácia mi hovorí, že to musia byť zdroje naviac v rámci konsolidácie a pokiaľ nebudú, je to veľmi ťažké riešiť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Čaplovič, ktorý je pripravený rokovať o požiadavkách štrajkujúcich učiteľov s odborármi.

Platy učiteľov sú pre ministra jednou z priorít. V priebehu štyroch rokov by ich chcel dostať na úroveň 1,2-násobku priemerného platu na Slovensku. Väčšie navýšenie si nevie predstaviť. "Lebo sme v období, kedy Európa a naša republika žije v turbulentnom čase. Je to vážna situácia a treba sa dohodnúť," uviedol s tým, že sa ale chce dohodnúť a nájsť možnosti na spravodlivé ocenenie pedagógov. Zdôraznil, že sa chce usilovať o lepší spoločenský status ľudí, ktorí sa snažia o vzdelanie a výchovu detí.

"Budem bojovať za to, aby sa ten spoločenský status učiteľov napĺňal aj v oblasti ocenenia a ohodnotenia, čo nie je. To sa netýka len platov, ale aj celkového postavenia učiteľa v spoločnosti. Celá táto spoločnosť si musí uvedomiť, že učiteľ, pedagóg, odborný pracovník v oblasti školstva musí byť ohodnotený," vyhlásil Čaplovič, ktorý považuje požiadavky štrajkujúcich učiteľov za legitímne rovnako ako dnešný ich štrajk.

Opätovne však zdôraznil, že "všetko sa odvíja od štátneho rozpočtu, od procesu konsolidácie a od možností, ktoré Slovensko má".

Odborári hodnotia dnešný výstražný štrajk pozitívne. Už budúci týždeň chcú zasadnúť za rokovací stôl so šéfmi rezortu školstva, financií a práce, a tiež so zástupcami zamestnávateľov v školstve. Po rokovaniach rozhodne o ďalšom postupe rada zväzu. "V prípade neúspechu na rokovaniach stanovíme ďalší postup," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek s tým, že nemožno vylúčiť ďalší štrajk.

Pri rokovaní chcú odborári dosiahnuť rast tarifných platov pre všetkých zamestnancov školstva minimálne o 10 percent v budúcom roku. O kompromisoch pred rokovaním hovoriť nechcú. Investície do školstva by mali systémom postupových krokov dosiahnuť šesť percent HDP, ako je to vo vyspelých štátoch. Momentálne sa tento prídel na Slovensku pohybuje vo výške 3,2 percenta.

Odborový zväz tiež informoval, že do štrajku sa zapojilo asi 90 percent základných škôl, do 80 percent stredných a necelých 30 percent vysokých, asi 13 cirkevných škôl a vyše stovka súkromných škôl. Podpredseda odborového zväzu pre stredné školy Martin Maták povedal, že cieľom štrajku nie je iba dosiahnuť vyššie mzdy pre školských zamestnancov, ale aj zlepšiť materiálne zabezpečenie hlavne na stredných odborných školách.

Záznam z Čaplovičovej tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok