Ľuďom zakázali zhromažďovať sa. Analyzovali aj, kto sa nakazil

TA3 TASR SITA ČTK
12.10.2020 06:02

Na Slovensku pribudlo 504 nových prípadov nákazy. Podľa premiéra máme poslednú možnosť zvrátiť situáciu, inak nám hrozí tzv. lockdown. Ústredný krízový štáb oznámil sprísnené opatrenia, ktoré sa dotknú nosenia rúšok, reštaurácií, fitness centier i škôl. Budú platiť od 15. októbra. Udalosti sme s vami sledovali online.

Ľuďom zakázali zhromažďovať sa. Analyzovali aj, kto sa nakazil
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:06 Česká vláda v pondelok schválila ďalšie opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Zavrú sa všetky školy s výnimkou materských a reštaurácie budú otvorené iba do 18.00 h. Zakazuje sa aj konzumácia alkoholu na verejnosti, zhromažďovať sa bude môcť maximálne šesť osôb.

22:11 Počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti s ochorením COVID-19 vo Francúzsku prekročil v pondelok 1500, prvýkrát od 27. mája, teda po takmer piatich mesiacoch. Vyvoláva to obavy, že po celej krajine bude nutné zaviesť lokálne lockdowny, napísala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

21:52 Počty potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 stále stúpajú a druhá vlna pandémie začína opäť brzdiť krajinu a ohrozovať aj biznis. Ako sú na ňu pripravené slovenské firmy a na čo by nemali zabúdať pri svojich telekomunikačných a IT riešeniach? O tom sme sa rozprávali s Romanom Vavríkom, generálnym riaditeľom spoločnosti SWAN, ktorá je druhým najväčším dodávateľom telekomunikačných služieb pre firmy na Slovensku.

21:40 Pozrite si Tému dňa, v ktorej sme sa venovali aj novým opatreniam či kompenzáciám, ktoré sľúbila vláda. Ministra hospodárstva Richarda Sulíka sme sa pýtali aj na konflikt s premiérom Igorom Matovičom.

20:52 Zdravotné zariadenia, ktoré v Maďarsku ošetrujú pacientov s ochorením COVID-19, majú k dispozícii liek s účinnou látkou remdezivir. Podľa agentúry MTI to v pondelok vyhlásila v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová. Dodala, že takéto lieky vyrába aj domáca farmaceutická spoločnosť Richter Gyógyszergyár, ktorá ich poskytuje miestnym nemocniciam.

20:24 Polícia zaznamenala v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu dokopy 3910 priestupkov. Informuje o tom na sociálnej sieti. Spresnila, že 1554 priestupkov sa dotklo porušenia karantény stanovenej lekárom, 392 priestupkov sa týkalo porušenia zákazu otvorenia prevádzok a 1964 porušenia povinnosti nosenia rúška.

20:09 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok povedal, že obmedzenia v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 sú potrebné - nemali by však viesť k zastaveniu ekonomiky krajiny. "Musíme v boji s koronavírusom zaviesť obmedzenia a zákazy," povedal Morawiecki. Dodal však, že by mali byť zavedené len v rozsahu, ktorý ekonomiku krajiny neuzavrie a ani ju výrazne neobmedzí.

19:33 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok varoval pred návrhmi niektorých predstaviteľov, aby sa ochorenie COVID-19 nechalo voľne šíriť medzi ľuďmi v nádeji, že sa tým dosiahne tzv. kolektívna imunita. Tedros dodal, že takýto prístup by bol "nemorálny".

"Nikdy v dejinách verejného zdravia sa kolektívna imunita nevyužila ako stratégia pre zastavenie nákazy, nehovoriac už o pandémii," povedal šéf WHO na virtuálnom tlačovom brífingu.

19:10 Celkový počet úmrtí súvisiacich ochorením COVID-19 v Českej republike prekročil pondelok číslo 1000. Vyplýva to z pondelňajších údajov ministerstva zdravotníctva ČR. V priebehu pondelka v krajine zaznamenali ďalších 58 úmrtí, čím ich celkový počet od začiatku pandémie dosiahol 1045.

18:55 Premiér Igor Matovič by koalíciu pre spor s podpredsedom vlády a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom nepoložil. Napriek tomu odmieta a kritizuje Sulíkove vyjadrenia na adresu odborníkov a prirovnáva ho ku Kotlebovcom, ktorí šíria dezinformácie aj o novom koronavíruse.

18:43 Pozrite si aj celú tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, ktorý zverejnil ďalšie dáta o pandemickej situácii na Slovensku a vyjadril sa aj k výrokom Richarda Sulíka.

18:17 Biskupi tvrdia, že plošné zákazy bohoslužieb žiadaný účinok v boji proti nákaze novým koronavírusom neprinesú. Uviedol to hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara v súvislosti s avizovaným plošným zákazom verejných bohoslužieb.

Hovorca KBS tvrdí, že predseda vlády Igor Matovič rozhodnutie plošného zákazu verejných bohoslužieb predsedovi KBS Stanislavovi Zvolenskému dopredu avizoval. "Biskupi mali kvôli tomu počas víkendu niekoľko spoločných videokonferencií. Prostredníctvom predsedu KBS sa následne usilovali o komunikáciu s predstaviteľmi štátu, aby sa zachovala možnosť aspoň minimálneho, akokoľvek sprísneného spôsobu verejného slávenia," priblížil Kramara.

18:01 V Spojených arabských emirátoch sa začali skúšky ruskej vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 na ľuďoch. Kremeľ to oznámil v pondelok vo vyhlásení, v ktorom informoval o telefonáte ruského prezidenta Vladimira Putina a korunného princa emirátu Abú Zabí šejcha Muhammada bin Zájida an-Nahjána.

17:46 Premiér Igor Matovič hovorí o ďalších dátach, pre ktoré sprísňovali opatrenia.

17:22 V extraligovom hokejovom klube HK Dukla Ingema Michalovce je po víkendových testoch 17 pozitívnych prípadov na ochorenie Covid-19. S určitosťou budú preto odložené plánované ligové zápasy proti Miškovcu a Detve.

17:15 Pozitívny test na COVID-19 majú dvaja zo zamestnancov Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši. Krízový štáb mesta preto od utorka zaviedol nové opatrenia pre verejnosť. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Žiadame klientov mestského úradu, aby dočasne uprednostnili telefonickú alebo elektronickú formu komunikácie, pokiaľ nie je nutná osobná návšteva úradu. Od 13. októbra bude Centrum služieb občanom mesta otvorené v obmedzenom režime. Pri vstupe do budovy mestského úradu klient absolvuje zmeranie telesnej teploty a vypíše formulár o potvrdení bezinfekčnosti," priblížila hovorkyňa.

17:00 Irán hlásil rekordný denný prírastok úmrtí na ochorenie Covid-19. Ministerstvo zdravotníctva v pondelok uviedlo, že za 24 hodín zomrelo v krajine 272 pacientov. Za rovnaký čas zaznamenali v Iráne aj vyše 4200 nových infekcií, dodala v štátnej televízii hovorkyňa ministerstva Símá Láríová

16:57 Testovacia kapacita pre nemocnice v Dolnom Kubíne a Trstenej sa zvýši z 200 na 440 testovacích súprav denne pre každú z nich. V regióne tiež pribudnú dve mobilné odberné miesta, ktoré sa budú operatívne presúvať po regióne podľa požiadavky tamojších okresných úradov. Informuje o tom podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.

16:52 "Platí, že v septembri a začiatkom októbra najväčším dielom k šíreniu COVID-19 prispeli svadby, rodinné oslavy či ďalšie spoločenské udalosti. Z nich pochádzajú potvrdené prípady, ktoré nákazu ďalej rozšírili najmä do rodín či pracovísk a kolektívov, ktoré často navštevovali," informuje rad verejného zdravotníctva SR na Facebooku.

16:35 Pre výskyt ochorenia Covid-19 prerušili hygienici vyučovanie v niektorých školských zariadeniach v okresoch Zvolen, Detva a Krupina. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Zvolen, ktorého spádovou oblasťou sú okresy Zvolen, Krupina a Detva, prerušil vyučovanie do 18. októbra. Týka sa to žiakov Základnej školy s materskou školou v Bzovíku, škôlka však pre deti funguje. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva Banská Bystrica.

16:27 Nemocnica Snina zriaďuje vo svojom areáli od utorka mobilné odberové miesto na testovanie prítomnosti nového koronavírusu. Testovať bude výhradne držiteľov COVID-19 passu. "Príchod na MOM je z areálu Nemocnice Snina oproti ambulancii APS pre dospelých, pôvodný názov LSPP pre dospelých," informuje nemocnica. Odber vzoriek budú pracovníci realizovať priamo v aute. Odberovými dňami sú utorky, stredy a štvrtky, MOM bude fungovať od 6.30 do 8.30 h.

16:08 Vláda dnes schválila novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú na rokovanie predložil minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva.

Novela upravuje aj nové nástroje v boji s pandémiou Covid-19. Jedným z nich je aj možnosť orgánov verejného zdravotníctva nariadiť opatrenie, aby poskytovatelia služieb alebo zamestnávatelia podmieňovali vstup do prevádzok registráciou osobných údajov vstupujúcich. Tento nástroj sa v súčasnosti využíva napríklad vo Veľkej Británii, kde napomáha trasovaniu osôb, ktoré mohli prísť do kontaktu s nakazenou osobou.

16:04 Koronakríza skresala platy niektorým zamestnancom. Menej ako vlani zarábajú recepčné, kamionisti či pracujúci v priemysle. Ukázali to aktuálne čísla Štatistického úradu. Väčšina sledovaných odvetví si však prilepšila.

15:57 Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorou sa má národná rada zaoberať na utorkovej mimoriadnej schôdzi, je protiústavná a dokazuje aj protiústavnosť prijímania doterajších opatrení na boj s pandémiou nového koronavírusu. Na tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že novelu strana nepodporí.

15:53 V Bratislave je už ochorenie Covid-19 značne rozšírené. Upozornil na to primátor hlavného mesta Matúš Vallo s tým, že sa prechádza do veľmi náročnej fázy, kde ľudia musia ešte viac chrániť seba a svoje okolie. "Potrebujeme brať situáciu vážne a nepodľahnúť hlasom, ktoré nebezpečenstvo nákazy znižujú. Naše zdravotníctvo, naše nemocnice majú obmedzenú kapacitu na to, aby dôsledky nezodpovedného správania zvládli," uviedol Vallo na sociálnej sieti.

15:43 Preventívne opatrenia na maďarských školách zavedené v rámci ochrany proti šíreniu pandémie sú dostatočné a súčasná situácia si nevyžaduje ďalšie kroky či okamžitý zásah. Vyhlásil to štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov zodpovedný za verejné vzdelávanie Zoltán Maruzsa.

15:32 Na Slovensku máme schválený zákaz zhromažďovania sa pre viac ako šesť ľudí. Výnimkou sú osoby žijúce v jednej domácnosti. Rozhodla o tom v pondelok vláda. Pracujúcim a študentom sa má umožniť chodiť do práce a do školy, avšak všetky ostatné činnosti sa musia obmedziť na úplné minimum. O tom, čo pre nás takýto zákaz znamená, sme sa rozprávali s právnikom Dávidom Lenčéšom.

15:20 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov strany Smer-SD, ktorí hovorili o aktuálnych vládnych opatreniach, a navrhovali zrušiť núdzový stav.

15:15 Štyria príslušníci Švajčiarskej gardy, ktorá je osobnou strážou pápeža, mali pozitívny výsledok testov na koronavírus. Informoval o tom hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Dodal, že všetci štyria vykazujú príznaky ochorenia a sú momentálne v karanténe. Bruni ďalej uviedol, že všetci "strážnici, či už sú v službe alebo nie, budú nosiť rúška v interiéri aj exteriéri pri súčasnom dodržiavaní už existujúcich opatrení".

15:14 Skutočnosť, že lyžiarske stredisko Ischgl vTirolsku uzatvorili úrady až 12. marca, bolo "z epidemiologického pohľadu" nesprávne. K tomuto záveru dospela nezávislá odborná komisia vo svojej správe, ktorá sa týka krízového manažmentu v čase vypuknutia pandémie. Komisia od júna vypočula 53 ľudí a preskúmala 5798 strán podkladov. Cieľom 300-stranovej správy je poučiť sa z chýb.

14:40 Od vypuknutie pandémie na Slovensku zaznamenali doteraz ochorenie Covid-19 najmä u 20- až 24-ročných. Ochorenie sa však vyskytlo vo všetkých vekových skupinách, najmenej u detí do desať rokov. Vyplýva to zo septembrovej analýzy prípadov na Slovensku, ktorú zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR.

https://www.scribd.com/embeds/479715893/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-MY5gLAJ01eGNj6ofNXkC

14:25 Študenti stredných škôl zostali od pondelka doma a v rámci nových protiepidemiologických opatrení sa vzdelávajú dištančne. Krátko po zverejnení tejto informácie v nedeľu vyzval podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter ľudí na sociálnej sieti, aby pomohli deťom v kraji, ktoré sú zo sociálne slabších rodín a nemajú doma počítač.

14:11 V Českej republike bude od stredy pravdepodobne povinné nosiť na verejnosti rúško a je možné, že prvý stupeň základných škôl prejde na režim diaľkovej výučby. Vyplýva to z tlačového brífingu po zasadnutí Rady hospodárskej a sociálnej dohody ČR.

"Určite budú nutné rúška vo verejných priestoroch - zastávkach verejnej dopravy a ďalších podobných priestoroch," uviedol prezident Zväzu priemyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák po zasadnutí tripartity, kde o opatreniach na zamedzenie šírenia ochorenia Covid-19 diskutoval s vládnymi predstaviteľmi.

14:00 V košických oceliarňach U. S. Steel evidujú k pondelku celkovo 50 aktívnych prípadov s pozitívnym testom na ochorenie Covid–19. Zároveň v deviatich prípadoch sa zamestnanci, ktorí boli infikovaní, už vracajú po preliečení do práce.

Situácia v oceliarňach je podľa jeho slov stabilizovaná. "Sme však veľmi opatrní pri akýchkoľvek predpokladoch vývoja. Ten, samozrejme, závisí od celkovej situácie na Slovensku. Výroba nie je nijako ovplyvnená a naši zákazníci dostávajú všetko, čo si objednali načas," skonštatoval hovorca podniku Ján Bača.

13:50 Prečo ľudia veria nezmyslom? Zdá sa, že naša náchylnosť uveriť nepravdivým informáciám sa ešte viac zvýšila v čase súčasnej pandémie koronavírusu. Prečo to tak je sme sa pýtali pracovníkov v Centre spoločenských a psychologických vied SAV Vladimíry Čavojovej a Jakuba Šrola.

13:41 Pozrite si videozáznam z odberového centra v Bratislave, ktorý zverejnila polícia na Facebooku.

13:37 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý sa nakazil novým druhom koronavírusu, bol v pondelok po týždni a pol prepustený z nemocnice, kde sa liečil na obojstranný zápal pľúc. Došlo k zlepšeniu jeho zdravotného stavu.

13:21 Slovensko je z pohľadu rozpočtu pripravené na druhú vlnu koronakrízy. Ubezpečil o tom po rokovaní vlády minister financií Eduard Heger. Priblížil, že momentálne rokujú s Európsku komisiou o možnosti úpravy schém pomoci.

13:10 Premiér absolvoval stretnutie s ministrom práce Milanom Krajniakom a ministrom financií Eduardom Hegerom na tému odškodnení ľudí dotknutých chystanými ochrannými opatreniami, v statuse ho označil za kľúčové.

12:50 Francúzsky premiér Jean Castex varoval, že krajina by mohla zaviesť ďalšie obmedzenia, pretože koronavírus sa naďalej rýchlo šíri a situácia v nemocniciach sa zhoršuje. Dodal, že celoštátnemu lockdownu, aký Francúzsko zažilo na jar, sa vláda chce za každú cenu vyhnúť. Nevylúčil však uplatnenie tohto opatrenia na lokálnej úrovni. "Nič sa nedá vylúčiť," upozornil. V ostatnom období deväť veľkých miest vrátane Paríža a Marseille zaradili medzi mestá s maximálnou pohotovosťou. Pozrite si fotogalériu, ktorá zachytáva atmosféru týchto dní v Paríži.

12:35 Maďarský Národný úrad pre dane a clá zabránil predaju vyše 3,5 milióna kusov falošných zdravotníckych potrieb, ktoré mohli byť určené na použitie pri ochrane proti šíreniu nákazy novým druhom koronavírusu.

12:30 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 12. hodine.

12:25 Krízový štáb mesta Vráble sa počas víkendu neplánovane zišiel, aby rokoval o situácii na Základnej škole s materskou školou Lúky. Tá je momentálne v červenej fáze. Podľa radnice tu boli potvrdené tri prípady ochorenia Covid-19 u žiakov a dva u pedagogických zamestnancov.

12:10 Antigénové testy sú už na Slovensku. Ako uviedol predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR Ján Rudolf, 500-tisíc testov čaká na preclenie. "Zajtra by mali byť v skladoch správy štátnych hmotných rezerv a budeme ich distribuovať podľa pokynov Ministerstva zdravotníctva SR," povedal Rudolf. Predpokladá pritom, že v priebehu tohto týždňa, respektíve do konca tohto týždňa, by určite mali byť u konečných užívateľov.

12:02 S účinnosťou od piatka 9. októbra zaradilo Belgicko celé územie Slovenskej republiky do červenej zóny. Osoby prichádzajúce z červenej zóny preto musia nastúpiť v deň návratu či príchodu na sedemdňovú karanténu a najskôr v piaty deň karantény sa nechať otestovať. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí.

11:57 Keď nebudú otvorené školské kluby detí, nemôžu fungovať ani základné školy, pretože sú prepojené. Po rokovaní vlády to uviedol minister školstva Branislav Gröhling. Školské kluby detí podľa ministra školstva zatvorené nebudú. Podotkol, že sa riadia manuálmi zverejnenými na webe ministerstve školstva. Princípy sú podľa jeho slov rovnaké ako doteraz, pričom sa musia dodržiavať hygienické a epidemiologické opatrenia. Rovnako sa musí minimalizovať premiešavanie detí.

11:52 Rakúsko ohlásilo v pondelok 979 nových prípadov nákazy koronavírusom - ide o opätovný nárast po tom, čo v nedeľu v krajine pribudlo 896 novoinfikovaných. V Rakúsku zaznamenali v dôsledku ochorenia Covid-19 štyri ďalšie úmrtia. Rakúsko eviduje doteraz 855 obetí na životoch. Počet aktívnych prípadov nákazy stúpol o 358 na 11 378.

11:50 Všetky stredné školy na Slovensku prešli na dištančné vzdelávanie. O tom, ako sú na to pripravené a ako to ovplyvní samotný vzdelávací proces, sa rozprávala kolegyňa Hana Kostelníková s riaditeľom bilingválneho gymnázia Ladislava Sáru v Bratislave Pavlom Sadloňom.

11:40 Poľsko v pondelok oznámilo 4394 nových potvrdených prípadov a 35 úmrtí. V troch prípadoch zosnulí nemali predtým žiadne závažné zdravotné problémy. Najviac nových prípadov, 690, opäť hlási Malopoľské vojvodstvo na juhu krajiny. V tomto vojvodstve leží i mesto Krakov.

11:30 Na najbližšej riadnej schôdzi NR SR sa možno odložia všetky body, ktoré nebude nutné prerokovať a nesúvisia s koronakrízou. Vo svojom profile na sociálnej sieti to naznačila predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Podľa nej je situácia, v ktorej sa Slovensko dnes v dôsledku šíriacej sa epidémie nachádza, naozaj mimoriadne vážna.

11:23 Podujatie Spolu za kultúru, ktoré pripravili zástupcovia slovenskej kultúrnej obce a kreatívneho priemyslu na stredu (14. 10.), mení svoj formát. Pôvodne pokojná manifestácia sa pre nové opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronovírusu presúva z bratislavského Námestia SNP do on-line priestoru.

11:20 Fakultná nemocnica v Nitre hľadá dobrovoľníkov z radov študentov medicíny. Ich úlohou bude pomoc pri triáži, teda triedení akútnych pacientov prichádzajúcich do nemocnice. Prihlásiť sa môžu študenti doktorského študijného programu v odbore všeobecné lekárstvo, ktorí majú za sebou najmenej osem semestrov. Pomôcť môžu aj študenti programu v odbore ošetrovateľstvo v dennej forme štúdia, ktorí absolvovali najmenej dva semestre.

11:15 Podpredseda národnej rady Gábor Grendel bol pozitívne testovaný na koronavírus. Na tlačovej konferencii to potvrdil ďalší podpredseda parlamentu a líder strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini.

11:10 Pozrite si tlačovú besedu predsedu parlamentu a predstaviteľa strany Hlas-SD Petra Pellegriniho, na ktorej vystúpil aj poslanec NR SR Richard Raši. Hovorili o aktuálnej pandemickej situácii a o hádke v koalícii.

10:50 V Rusku už druhý deň po sebe evidujú viac ako 13.000 prípadov nákazy. Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax. Podľa nej v 85 regiónoch Ruska za posledných 24 hodín pribudlo ďalších 13 592 prípadov nákazy, pričom v 3564 prípadoch ide o kontaktné osoby bez klinických prejavov choroby. Celkovo od začiatku pandémie ochorelo v Ruskej federácii 1 312 310 ľudí, z nich 1,312 milióna sa uzdravilo a 22 722 zomrelo.

Za jeden deň v Rusku pribudlo 125 úmrtí a 3793 vyliečených.

10:40 Za uplynulých 24 hodín potvrdili v Maďarsku 1173 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 zomrelo za ten čas 14 ľudí a 166 chorých museli hospitalizovať. Vyplýva to z údajov zverejnených na vládnej webstránke koronavirus.gov.hu.

10:30 Spor v koalícii, ktorý sa rozhorel pri schvaľovaní tvrdých opatrení, graduje. Premiér a šéf OĽANO Igor Matovič tvrdí, že SaS by si mala na svojom čele nájsť "dôstojnejšieho reprezentanta". Predsedu strany vyberajú členovia SaS, reagoval Sulík. Podľa neho sa o prijímaní rozhodnutí nerozhoduje racionálne a na Slovensku sme "premárnili leto".

10:21 Najviac pozitívnych testov sa zaznamenalo v Prešovskom kraji (127), nasledoval Košický kraj (121), Bratislavský (80), Trenčiansky (73), Žilinský (50), Trnavský (31), Banskobystrický (14) a Nitriansky (8).

Vyliečilo sa ďalších 400 pacientov, spolu tak ochorenie Covid-19 prekonalo 6031 osôb.

10:00 Na Slovensku pribudlo 504 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 20 355 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 3998 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:45 Na Slovensku bude od utorka platiť zákaz zhromažďovania sa viac ako šesť ľudí. Výnimkou sú osoby žijúce v jednej domácnosti. Rozhodla o tom v pondelok vláda SR. Dôvodom je zhoršenie pandémie nového koronavírusu v krajine.

9:37 Od pondelka je v rámci operácie Spoločná hradba nasadených 262 vojakov v 14 mobilných odberových miestach, 12 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva a 16 nemocniciach na celom území SR. Do konca týždňa predpokladá rezort obrany v boji s pandémiou nového koronavírusu nasadenie viac ako 500 vojakov.

9:35 "Máme v karanténe ďalšiu triedu. V Základnej škole Za kasárňou sú od dnešného dňa doma žiaci jednej z tried ôsmeho ročníka," napísal na Facebooku starosta bratislavského Nového mesta Rudolf Kusý.

9:31 Pozrite si prehľadný súhrn opatrení, ktoré majú platiť od štvrtka.

9:25 "Na krízovom štábe som sa pýtal, na základe akých faktov chcú zatvoriť reštaurácie, divadlá a kiná. Dozvedel som sa, že také dáta nemajú," vyjadril sa predseda koaličnej SaS Richard Sulík o spore v koalícii. Vecnej diskusie sa vraj nedočkal, tak odišiel.

9:20 Ak je človek presvedčený o rizikovosti svojho kontaktu s osobou pozitívne testovanou na nový koronavírus a zistí, že pri epidemiologickom šetrení nebol ako úzky kontakt uvedený, mal by zostať v izolácii a svoju vedomosť oznámiť zdravotníkom. Tí rozhodnú, či je jeho podozrenie opodstatnené a či sa podrobí testovaniu. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva.

9:06 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 4420. Od vypuknutia pandémie Ukrajina zaznamenala celkovo 265 454 prípadov nákazy. Za rovnaký čas zomrelo 53 infikovaných, čím sa počet obetí epidémie na Ukrajine zvýšil na 5015.

9:05 Snem Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý sa mal uskutočniť v utorok vo Vysokých Tatrách, je presunutý na neurčito. Dôvodom je aktuálna pandemická situácia. TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

8:50 Úrady východočínskeho prístavného mesta Čching-tao chcú otestovať na koronavírus všetkých deväť miliónov ľudí, ktorí tam žijú. Mesto v nedeľu hlásilo 12 nových prípadov infekcie.

8:35 Iniciatíva slovenských maloobchodníkov v zásade súhlasí s prijatými opatreniami Ústredným krízovým štábom v nedeľu, ktoré budú platné od 15. októbra 2020. Dôrazne však žiada vládu, aby v najbližších dňoch predstavila kompenzačné mechanizmy, ktoré umožnia podnikateľom v maloobchode, gastre a službách prežiť.

8:05 Všetky Stredné školy na Slovensku oddnes prešli na dištančné vzdelávanie. Ako sú na to pripravené, a ako to ovplyvní samotný vzdelávací proces? Štáb TA3 zisťoval, ako to funguje na jednom z bratislavských osemročných gymnázií. Pozrite si živý vstup.

7:55 Ceny ropy v pondelok klesli, už druhý obchodný deň po sebe, keďže americkí producenti začali obnovovať ťažbu v Mexickom zálive po zoslabnutí hurikánu Delta. A v Nórsku sa skončil štrajk zamestnancov v ropnom sektore, ktorý ovplyvňoval produkciu ropy.

7:35 Nový koronavírus potvrdili aj v Záchrannej brigáde Hasičského a záchranného zboru v Humennom. Aktuálne tu evidujú 16 pozitívnych prípadov, ďalšie osoby čakajú na testovanie v karanténe. Brigáda je aj napriek tomu schopná zasahovať. Potvrdila to Petra Friese z tlačového referátu ministerstva vnútra.

7:05 pondelok od 9.00 h bude mimoriadne zasadať vláda. Rozhodnúť by mala o zákaze zhromažďovania sa nad šesť ľudí, ako avizoval v nedeľu minister zdravotníctva Marek Krajčí.

6:55 Prezident Francúzskej Polynézie Édouard Fritch mal po návrate z Francúzska, kde sa stretol s prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedom vlády Jeanom Castexom, pozitívny test na ochorenie COVID-19. Druhá osoba, ktorá s ním cestovala, mala výsledok testu na koronavírus negatívny. Informoval o tom v pondelok britský denník The Guardian s odvolaním sa na vyhlásenie jeho úradu.

6:30 Nový koronavírus môže na niektorých povrchoch prežiť až 28 dní. Vyplýva to zo štúdie austrálskej národnej vedeckej agentúry. Čas prežitia vírusu je tak oveľa dlhší, ako si doteraz vedci mysleli.

6:15 Stredné školy od pondelka prechádzajú na dištančné vzdelávanie. Materské a základné školy zatiaľ fungujú v bežnom režime. Informoval o tom v nedeľu na tlačovej konferencii minister Branislav Gröhling.

6:06 V Českej republike v nedeľu pribudlo 3104 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu. Je to najviac počas tohto víkendového dňa od začiatku pandémie, vyplýva z údajov zverejnených v pondelok ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva. V spojitosti s ochorením COVID-19 eviduje Česko 22 nových úmrtí, celkovo ich je 987.

V Českej republike v nedeľu pribudlo 3104 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19.

6:05 Ústredný krízový štáb schválil opatrenia navrhované pandemickou komisiou. Informovali o nich predstavitelia vlády. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího sme sa vydali cestou Českej republiky. Nové opatrenia budú platiť od 15. októbra.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok