Zisťovali, či Slováci veria v umelý pôvod vírusu. Kto sa ho neobáva?

TA3 SITA
9.10.2020 10:15

Pocit ohrozenia koronavírusom je najmenší medzi ľuďmi, ktorí v posledných parlamentných voľbách volili stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Spomedzi nich 38 percent uviedlo, že sa vírusom necítia vôbec ohrození.

Zisťovali, či Slováci veria v umelý pôvod vírusu. Kto sa ho neobáva?
SITA/AP

Niektorí necítia žiadnu hrozbu

Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos, ktorý na reprezentatívnej vzorke 1 050 respondentov vo veku 18 a viac rokov realizovala v dňoch 29. septembra až 1. októbra pomocou on-line zberu dát. V tlačovej správe o tom informoval Roman Pudmarčík z agentúry Ipsos.

Prieskum ďalej ukázal, že z regionálneho hľadiska je podiel ľudí, ktorí necítia žiadnu hrozbu, najvyšší na východnom Slovensku, predovšetkým v Košickom kraji, kde zaznel od 23 percent jeho obyvateľov. Naopak, pocit osobného ohrozenia koronavírusom vyjadrilo 65 percent ľudí.

Nevedia, ktorým informáciám veriť

Podľa výsledkov prieskumu súhlasilo 54 percent populácie s tvrdením, že nevedia, ktorým informáciám o koronavíruse majú veriť. Tvrdenie, že rúška môžu pomôcť zabrániť šíreniu koronavírusu, považuje za pravdivé takmer 72 percent respondentov.

Takmer polovica (48 percent) opýtaných považuje za pravdivé tvrdenie, že šírenie vírusu môže byť zastavené vakcínou. Povinnosť očkovania však považuje za správne 27 percent respondentov, 33 percent opýtaných si myslí, že vakcína proti koronavírusu môže byť pre človeka nebezpečná.

S výrokom, že koronavírus bol umelo vytvorený za účelom zisku farmaceutických firiem a médií súhlasí 47 percent opýtaných. Ďalších 42 percent respondentov si myslí, že dýchanie vlastného CO2 pri nosení rúška je pre zdravie nebezpečné. S takýmito tvrdeniami najčastejšie súhlasili ľudia, ktorí v posledných parlamentných voľbách volili ĽSNS, alebo strany Vlasť, Sme rodina, Slovenská národná strana či Smer – sociálna demokracia.

Najväčšiu dôveru má prezidentka

Najväčšej dôvere medzi ľuďmi pri riešení situácie týkajúcej sa koronavírusu sa teší prezidentka SR Zuzana Čaputová. Svoju dôveru jej vyjadrilo 64 percent respondentov. Premiérovi Igorovi Matovičovi dôveruje 37 percent opýtaných. Ľudia, ktorí premiérovi dôverujú, sa najčastejšie objavovali v skupine, ktorá v posledných parlamentných voľbách odovzdala hlas hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Ani medzi voličmi OĽANO však nie je Matovičova pozícia vnímaná iba pozitívne, pri riešení aktuálnej krízy mu nedôveruje 28 percent z nich. Vyššiu dôveru ako premiér získal aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (44 percent) a vláda SR (42 percent).

Najväčšej dôvere medzi ľuďmi pri riešení situácie týkajúcej sa koronavírusu sa teší prezidentka Zuzana Čaputová. Svoju dôveru jej vyjadrilo 64 percent respondentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok