Slováci v Maďarsku dostanú dotáciu takmer 100-tisíc eur

SITA
13.9.2012 11:10

Peniaze pre krajanov poputujú z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorého predseda Igor Furdík podpísal s Annou Divičanovou, šéfkou Verejnoprospešnej nadácie Zväzu Slovákov v Maďarsku, dotačnú zmluvu vo výške 99 581,76 eur.

Slováci v Maďarsku dostanú dotáciu takmer 100-tisíc eur
SITA

"Táto finančná podpora je každoročne garantovaná Dohodou medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Maďarska o vzájomnej podpore národnostných menšín v oblasti vzdelávania a kultúry z 12. decembra 2003," povedal agentúre SITA hovorca úradu pre krajanov Ľudovít Pomichal.

Slovenská vláda zo svojho rozpočtu od roku 2004 každoročne uvoľňuje spomínanú sumu prostredníctvom ÚSŽZ nadácii najväčšej slovenskej spoločenskej organizácie v Maďarsku. Verejnoprospešná nadácia ZSM vďaka týmto prostriedkom okrem iných aktivít podľa Pomichala uskutočňuje aj významný projekt pre žiakov učiacich sa slovenčinu v Maďarsku - Školu v prírode na Slovensku s názvom Spoznaj svoje korene. Finančná podpora slúži na financovanie vzdelávanie v školách, ktoré zabezpečujú výučbu slovenského jazyka.

Ďalším cieľom je podpora študentov vysokých škôl študujúcich na území Maďarska ako aj podpora ďalšieho vzdelávania pedagógov vyučujúcich slovenský jazyk v základných, stredných a vysokých školách na území Maďarska. Peniaze majú pomôcť aj spoločenským organizáciám založeným na území Maďarska, ktorých činnosť smeruje k zachovaniu a rozvoju jazykovej a kultúrnej identity slovenskej národnostnej menšiny žijúcej na území Maďarska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok