Prezradili, za akých okolností sa budú sprísňovať opatrenia

TA3 TASR
8.10.2020 12:11

Na rekordný počet infikovaných reagoval aj premiér Igor Matovič. Na sociálnej sieti ľudí vyzval na opatrnosť. Nevylúčil, že počas Dušičiek bude obmedzený pohyb ľudí. Zároveň tvrdí, že opatrenia sa sprísnia, ak cez víkend nezačnú klesať denné prírastky prípadov.

Dosah opatrení ukáže víkend

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu v Česku je na mieste otázka sprísnenia režimu na hraniciach. Uviedol to premiér Igor Matovič. Osobne si myslí, že by k sprísneniu malo dôjsť. Dodal, že by sa mali zamyslieť aj nad množstvom výnimiek pri prechode hraníc. Dosah prijatých opatrení na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu by sa mal ukázať najbližší víkend. „Je to životná nevyhnutnosť, ak by nám počet prípadov naďalej rástol a my by sme neprijali silnejšie ochranné opatrenia, ohrozíme životy a zdravie,“ poznamenal premiér-

Premiér Igor Matovič na Facebooku: "Odložme na chvílu boj za svoje, svoje a svoje ... a začnime sa biť aspoň na čas spolu za spoločné. Áno, každý máme iný názor na čokoľvek, každý by sme to teraz určite robili lepšie ... takééé prirodzené."

Antigénové testy by mali byť na Slovensku v utorok. Netreba ich brať podľa Matoviča ako všeliek. Pripomenul, že antigénové testy zachytia tri pozitívne osoby na nový koronavírus z desiatich. „Mali by nám výrazne pomôcť pri zachytení ľudí, ktorí sú najinfekčnejší a najnebezpečnejší pre ostatných,“ doplnil. 

Hygienici a zdravotníci zvládajú podľa Matoviča 30-násobok pozitívne testovaných oproti tomu, čo zvládali v prvej vlne. Pripomenul, že v niektorých nemocniciach sa už uskutočňuje reprofilizácia oddelení, čím sa zvýši počet lôžok pre pacientov s COVID-19 o osem- až deväťnásobok. „Určite hrozia odklady ošetrení tam, kde budeme musieť uvoľňovať lôžka pre COVID pacientov. Všade si bude zdravotný personál klásť otázku, kto má prednosť,“ hovorí Matovič.

Začnime sa biť za spoločné

"Odložme na chvílu boj za svoje, svoje a svoje ... a začnime sa biť aspoň na čas spolu za spoločné. Áno, každý máme iný názor na čokoľvek, každý by sme to teraz určite robili lepšie ... takééé prirodzené," uviedol slovenský premiér na Facebooku. Matovič zdôraznil, že situácia je vážna. "Hygienici, sestry a lekári s vypätím všetkých síl ledva zvládajú nápor, ktorý je už 30krát väčší (podľa počtu pozitívnych) ako vo vlne prvej," uviedol a kritizoval nezodpovednosť časti populácie, pre ktorú "starí rodičia, chronicky chorí ľudia či onkologickí pacienti žijú v strachu, lebo niekto iný v tejto chvíli považuje svoju (absolútnu) slobodu za väčšie právo ako právo slabšieho na zdravie a život."

"Nebláznime, prosím! Buďme ľuďmi a pomôžme svojou zodpovednosťou a spolupatričnosťou tým najslabším, ktorí sa sami bez nás nevedia brániť," dodal.

Matovič nevylúčil obmedzenie pohybu počas Dušičiek „Nikto si v súčasnosti netrúfne povedať, aké budú počty nakazených budúci týždeň, nieto o tri týždne. V súčasnej situácii však nie je vylúčené nič. Musíme byť pripravení na akékoľvek opatrenia, ktoré pomôžu ochrániť zdravie slovenských občanov," uviedol premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok