Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Scania testuje ťahač s prívesom pokrytým solárnymi panelmi

Scania testuje ťahač s prívesom pokrytým solárnymi panelmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo ďalšie spoločnosti sa pri nákladných vozidlách zameriavajú na palivové články a elektrickú energiu, Scania experimentuje s možnosťou solárnych hybridných nákladných vozidiel. Scania pritom verí, že jej príves pokrytý solárnymi panelmi môže dosiahnuť úsporu paliva medzi 5-timi až 20-timi percentami.

Spoločnosť Scania dúfa, že jej návrh hybridného ťahača s prívesom so solárnymi panelmi môže preskočiť fázu konceptu a v budúcnosti sa uplatniť v reálnom svete. Príves s dĺžkou 18 metrov je na streche a po bokoch pokrytý fotovoltickými panelmi s rozlohou 140 metrov štvorcových. Švédska prepravná spoločnosť Ernst Express spojí príves s plug-in hybridným ťahačom Scania a použije ho na každodenné použitie v rámci testovania jeho účinnosti.

Predbežné odhady Scanie ukazujú, že solárny príves môže počas prevádzok medzi švédskou jarou a jeseňou priniesť 5 až 10 percentnú úsporu paliva. Pripúšťa, že švédska zima neprodukuje dostatok slnečného žiarenia na to, aby bolo solárne nabíjanie uskutočniteľné, ale predstavuje si systém, ktorý nájde využitie aj na slnečných miestach. Ak sa systém použije napríklad v južnom Španielsku, príves by mohol zdvojnásobiť výhody v oblasti úspory paliva.

Spoločnosť Scania očakáva, že príves bude pri prevádzke vo Švédsku generovať až 14 000 kWh ročne. Spolupráca s Ernst Express preverí, či príves dokáže efektívne generovať dostatok energie aj spätne do elektrickej sústavy, keď má plné batérie a vozidlo stojí odstavené na parkovisku.

Scania a Ernst Express už predtým spolupracovali na švédskom projekte elektrifikovaných diaľnic v roku 2016. K obidvom spoločnostiam sa v súčasnom projekte pripojila firma na výrobu solárnych panelov Midsummer, poskytovateľ energie Dalakraft a univerzita v Uppsale. Finančné prostriedky pochádzajú zo švédskej vládnej inovačnej agentúry Vinnova.

Spoločnosť Scania testuje plug-in hybridný ťahač s prívesom so solárnymi panelmi.