Mazurek opäť čelí trestnému stíhaniu, ide o útok vo Vrútkach

TA3 SITA
7.10.2020 17:47

Poslanec za stranu Kotlebovci- ĽSNS Milan Mazurek opätovne čelí trestnému stíhaniu. Informoval o tom zástupca Slovenskej pirátskej strany Adrián Štefánik, ktorý voči poslancovi podával podnet. Podľa oznámenia prokuratúry oznamovateľovi podnetu sa stíhanie týka statusu, ktorý bol 11. júna zverejnený na verejne prístupnom facebookovom profile s názvom „Milan Mazurek - poslanec NR SR”.

Mazurek opäť čelí trestnému stíhaniu, ide o útok vo Vrútkach
SITA/Branislav Bibel

Status z predmetného dátumu sa týkal útoku vo Vrútkach, kde páchateľ na pôde školy dobodal ma smrť zástupcu riaditeľky. Poslanec ho okrem iného označil z príslušníka „diskriminovanej menšiny”. „Zaujíma ma, či mudrlanti ako Pollák a Biháriová konečne prevezmú zodpovednosť aj za tieto činy svojej komunity a prestanú kecať o rasizme a diskriminácii,” napísal poslanec. Polícia však neskôr po útoku poprela, že by bol páchateľom Róm.

Mazurek už bol v roku 2019 právoplatne odsúdený za výroky na adresu Rómov, pričom na základe rozhodnutia Najvyššieho súdudostal finančný trest vo výške 10-tisíc eur. Súd poslanca uznal vinným z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine.

Poslanec podľa rozsudku skutok spáchal ako verejný činiteľ vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri 2016 vyjadreniami na adresu Rómov. Mazurek napríklad povedal, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém”. V dôsledku právoplatného odsúdenia tak prišiel ku koncu minulého voleného obdobia o poslanecký mandát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok