5. etapa má prekvapujúceho víťaza, Sagan stále v cyklámenovom

TA3 TASR
7.10.2020 17:05

Taliansky cyklista Filippo Ganna sa stal prekvapujúcim víťazom horskej 5. etapy Giro d'Italia. Majster sveta v časovke triumfoval na 225 km dlhej trati z Mileta do lyžiarskeho strediska Camigliatello Silano s náskokom 35 sekúnd pred Rakúšanom Patrickom Konradom. Tretí skončil Portugalčan Joao Almeida, získal štyri bonusové sekundy a udržal si ružový dres pred lídra celkového poradia.

Slovenský jazdec Peter Sagan si aj vo štvrtok oblečie cyklámenový dres pre lídra bodovacej súťaže. Piata etapa bola od začiatku v znamení únikov. O jeden z nich sa pokúšal aj Sagan. Pridali sa k nemu Belgičan Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) e Ekvádorčan Jhonathan Narvaez (Ineos), no pelotón ich najmä vďaka aktivite členov tímu Deceuninck-Quick-Step čoskoro dostihol.

Približne 173 km pred cieľom sa vpredu sformovala osemčlenná skupinka, v ktorej boli okrem Gannu ešte Salvatore Puccio (obaja Ineos), Jan Tratnik (Bahrajn-McLaren), Carl Fredrik Hagen (Lotto-Soudal), Valerio Conti (UAE Emirates), Hector Carretero (Movistar), Jhonatan Restrepo (Androni-Giocattoli) a Edoardo Zardini (Vini Zabu). Únik si postupne vytvoril vyše päťminútový náskok a rozdelil si body na dvoch rýchlostných prémiách i dvoch horských, ktoré sa stali korisťou Zardiniho.

Na začiatku náročného 23-kilometrového stúpania na záverečný kopec mal pelotón minútovú stratu na vedúcu osmičku. Z nej ako prví odpadli Kolumbijčan Restrepo a Nór Hagen. Z pelotónu sa vydal na stíhaciu jazdu aktívny De Gendt spoločne s Kolumbijčanom Augustom Rubiom Reyesom. Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom stiahli stratu na únik pod minútu. Z vedúcej skupinky odpadli Viviani, Puccio a Tratnik. Sagan jazdil v tom čase už za pelotónom. Dvadsať kilometrov pred cieľom De Gendt s Rubiom Reyesom dostihli Gannu s Carreterom, ktorému začali dochádzať sily a vypadol z boja o etapový triumf.

Ganna sa vybičoval k výbornému vrchárskemu výkonu, odpútal sa od De Gendta s Rubiom Reyesom a v priebehu kilometra si vybudoval polminútový náskok, ktorý narástol až na 75 sekúnd. De Gendta s Rubiom Reyesom pohltil pelotón. Ganna si pripísal na konto 40 bodov za triumf na horskej prémii prvej kategórie a do cieľa mu zostávalo 11 km. Jazdec Ineosu si už druhý etapový vavrín na tohtoročnom Gire nenechal ujsť, premožiteľa nenašiel ani v úvodnej časovke v Palerme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok