Režisér Polanski našiel rodinu, ktorá ho zachránila počas vojny

TA3 SITA
7.10.2020 12:16

Potomok vidieckej rodiny, ktorá počas druhej svetovej vojny ukrývala svetoznámeho filmového režiséra Romana Polanského, dostane ocenenie Spravodlivý medzi národmi.

Režisér Polanski našiel rodinu, ktorá ho zachránila počas vojny
SITA/AP

Skrývali ho ako 10-ročného

Stefania a Jan Buchalovci z Wysokej pri Wadowiciach, zhruba 30 kilometrov od slovenských hraníc, skrývali počas druhej svetovej vojny vtedy 10-ročného Romana Polanského. Teraz 87-ročný režisér poskytol svedectvo počas stretnutia s ich vnukom Stanislawom, ktorý o tomto kroku starých rodičov vôbec nevedel. "Poskytla mi prístrešie, čím ohrozila svoj vlastný život a život svojej rodiny. Bola to citlivá, jemná a pracovitá žena," zaspomínal si na Stefaniu Buchalovú. Polanski, ktorý sa narodil v Paríži ako Raymond Thierry Liebling, má dokonca fotografie z čias, keď býval u Buchalovcov.

Režisér, ktorý počas holokaustu stratil takmer celú rodinu, vrátane tehotnej matky a babičky, sa v priebehu rokov snažil nájsť dobrodinku, ktorej vďačí za život. Po vojne sa dvakrát vrátil do Wysokej, no nenašiel po rodine žiadnu stopu. Podarilo sa to až vďaka Anne Kokoszkovej-Romerovej a Mateuszovi Kudlovi, tvorcom dokumentu Polanski, Horowitz o režisérovom detstve.

Hľadali niekoľko rokov

"Hľadali sme niekoľko rokov. Rozprávali sme sa s dedinčanmi, ale nevedeli sa dopátrať, kam Buchalovci odišli. Dívali sme sa do farských kníh, prehľadali staré telefónne zoznamy... Nakoniec sme našli stopu na vnuka Jana a Stefanie Buchalovcov," prezradila Anna Kokoszková-Romerová.

Tvorcovia filmu napokon dohodli stretnutie Polanského s vnukom ľudí, ktorí ho zachránili. Udialo sa tak vo Wysokej priamo počas natáčania. Polanski sa vtedy podelil o spomienky, aké to bolo skrývať sa na dedine, v chudobnej rodine, kde nebola elektrina ani dostatok jedla.

Medaila a diplom pre rodinu Buchalovcov sa už nachádzajú na izraelskom veľvyslanectve vo Varšave, ktoré bude organizovať slávnostné odovzdávanie ocenení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok