Pentagón vyslal k pobrežiu Líbye dve bojové lode

TASR, TA3
13.9.2012 07:11

Americké ministerstvo obrany vyslalo k líbyjskému pobrežiu po útoku na americký konzulát v Benghází dve bojové lode, citovala dnes tlačová agentúra Associated Press nemenovaných amerických predstaviteľov hovoriacich pod podmienkou anonymity.

Pentagón vyslal k pobrežiu Líbye dve bojové lode
SITA

Torpédoborec USS Laboon sa presunul k líbyjskému pobrežiu v stredu a ďalší torpédoborec USS McFaul je na ceste a mal by tam doraziť o pár dní. Obe lode sú vybavené raketovými strelami Tomahawk, nemajú však žiadnu špeciálnu úlohu. Ich presun veleniu amerických síl umožní flexibilne reagovať na akýkoľvek príkaz, ktorý vydá prezident.

Torpédoborce majú posádky o celkovom počte približne 300 námorníkov. Doteraz sa v Stredozemnom mori nachádzali štyri americké torpédoborce. Presun lode McFaul zvýši tento počet na päť. Spojené štáty evakuovali z Benghází všetok svoj personál do líbyjskej metropoly a počet pracovníkov na ambasáde v Tripolise zredukovali na "núdzovú" úroveň, informovala agentúra Reuters.

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu vyšetruje prvé zabitie amerického veľvyslanca v zahraničí po vyše 30 rokoch. Pred ním bol v roku 1979 v Afganistane zabitý veľvyslanec Adolf Dubs. Obama s ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou navštívili dnes spoločne ministerstvo zahraničia, kde sa zhromaždili kolegovia veľvyslanca a troch ďalších Američanov zabitých v Benghází.

Prezident tiež nariadil stiahnutie americkej zástavy na pol žrde na amerických vládnych a vojenských budovách a lodiach po celom svete až do západu slnka v nedeľu 16. septembra. Päťdesiatdvaročný veľvyslanec, kariérny diplomat Chris Stevens, zahynul po tom, ako sa počas útoku na konzulát oddelil od ostatných. Nie je jasné, kedy zomrel.

Podľa niektorých zdrojov sa udusil splodinami z požiaru budovy konzulátu. Líbyjčania ho dopravili do nemocnice a Američania až o niekoľko hodín nato, nadránom prevzali jeho telesné ostatky na letisku v Benghází.

Okrem neho zomreli traja ďalší Američania, jedným z nich bol Sean Smith, veterán leteckých síl, ktorý už 10 rokov pracoval na zastupiteľských úradoch v zahraničí. Dobre známy bol aj v spoločnosti hráčov online videohier, ktorí si ho na webe pripomínali.
Totožnosť zvyšných dvoch obetí USA zverejnia až po oznámení ich úmrtia príbuzným.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok