Pribudol rekordný počet prípadov. Matovič očakáva veľké problémy

TA3 TASR SITA ČTK
7.10.2020 09:44

Na Slovensku pribudlo 877 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší počet od vypuknutia pandémie. Zároveň otestovali zatiaľ najviac ľudí. Stúpol aj počet škôl, ktoré museli pre nákazu úplne zavrieť, je ich už 75. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudol rekordný počet prípadov. Matovič očakáva veľké problémy
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:30 Pandémia nového koronavírusu môže do konca budúceho roka uvrhnúť do extrémnej chudoby až 150 miliónov ľudí. Uviedla to Svetová banka, podľa ktorej by sa tak vymazal pokrok dosiahnutý v oblasti znižovania chudoby za posledné tri roky. Podľa SB spadne tento rok do extrémnej chudoby, ktorá je definovaná ako situácia, keď človek musí vyžiť denne z menej než 1,90 USD (1,61 eura), 88 miliónov až 115 miliónov ľudí. Do konca roka 2021 by ich počet mohol vzrásť na 111 miliónov až 150 miliónov.

0:05 Americký prezident Donald Trump už 24 hodín nemá žiadne príznaky ochorenia COVID-19 a štyri dni už nemal horúčku. Oznámil to jeho lekár Sean Conley. "Prezident dnes ráno povedal 'Cítim sa skvelo'," uviedol na brífingu Trumpov lekár, ktorý informoval o jeho zdravotnom stave.

23:40 V rezortoch obrany a vnútra zatiaľ neboli vyplatené odmeny za prácu v rizikovom prostredí, takzvanej prvej línii, počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu. Potvrdili to ministerstvo obrany a ministerstvo vnútra.

Ministerstvu obrany zatiaľ neboli pridelené príslušné finančné prostriedky. "Hneď ako budú rezortu obrany pridelené, zabezpečíme vyplatenie týchto odmien v najbližšom riadnom výplatnom termíne. Zároveň evidujeme dnešné vyjadrenie ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) o tom, že už podpísal príslušné dokumenty," uviedla hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

23:15 V Česku pribudlo v stredu do 18.00 h 2622 nakazených. Ide tak o nárast v porovnaní s predchádzajúcim dňom, kedy za rovnaký časový úsek pribudlo 1611 infikovaných. Celkový počet aktívnych prípadov v ĆR tak stúpol na 41.220. Z ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa už vyliečilo 50.600 ľudí. V českých nemocniciach sa v súčasnosti nachádza 1563 pacientov.

Do štatistík v stredu večer pribudlo tiež ďalších 29 mŕtvych, celkový počet obetí sa tak zvýšil na 823.

22:50 Nemecká vláda vyhlásila za rizikové oblasti päť slovenských regiónov - Bratislavu, Žilinu, Prešov, Nitru a Trnavu. Na nemecký zoznam rizikových oblastí pribudli aj celé Gruzínsko, Jordánsko, Rumunsko či Tunisko a viaceré oblasti Holandska, Bulharska, Chorvátska, Litvy, Slovinska či Maďarska. Aktualizovaný zoznam zverejnil na svojej webovej stránke Inštitút Roberta Kocha.

22:25 Talianska vláda rozhodla o zavedení povinného nosenia tvárových rúšok vo vonkajších priestoroch. Toto nariadenie, ktoré je súčasťou opatrení proti šíreniu nového koronavírusu, schválil kabinet spolu s predĺžením núdzového stavu do 31. januára 2021.

"Tvárové rúška musíte nosiť vždy" okrem "izolovaných situácií", keď ste sami v parku," povedala námestníčka ministra zdravotníctva Sandra Zampová pre verejnoprávnu televíziu RAI.

 

22:00 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:35 Počet potvrdených prípadov nákazy v Európe presiahol šesť miliónov. Vyplýva to z výpočtov tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov. Prvé prípady infekcie sa objavili v Číne vlani v decembri a odtiaľ sa koronavírusom rozšíril do ďalších krajín sveta. V Európe ho prvýkrát zaznamenali v januári, píše AFP.

Celkovo Európa zaznamenala už 6.000.940 prípadov nákazy a 237.716 úmrtí. Pandémiou najviac zasiahnutými krajinami na kontinente sú Rusko (1.248.619 infikovaných a 21.865 úmrtí), Španielsko (825.410 / 32.486), Francúzsko (669.235 / 32.365) a Británia (530.113 / 42.445).

21:10 V Téme dňa sme privítali ministerku Natáliu Milanovú, ktorá nám vysvetlila, ako bude vyzerať finančná pomoc pre ľudí v kultúre. Pozreli sme sa aj na písomný rozsudok v kauze Kuciak, našimi hosťami boli sudkyňa bratislavského krajského súdu Marcela Kosová a advokát Martin Krakovský.

20:45 Spomedzi 833 prípadoch úmrtí spájaných s nákazou v Maďarsku, ktoré registrovali k 4. októbru, mala väčšina zosnulých pacientov aj iné chronické ochorenia. V 52 prípadoch však bola choroba COVID-19 spôsobovaná vírusom SARS-CoV-2 jedinou príčinou smrti. Po zasadaní operačného štábu v Budapešti to uviedla šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová.

20:20 Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku reprofilizovala 69 lôžok na viacerých oddeleniach a klinikách. Podľa hovorkyne nemocnice Petry Diškovej pristúpili k reprofilizácii vzhľadom na vývoj situácie a nárast počtu nakazených pacientov novým koronavírusom v regiónoch Orava a Liptov. Pre pacientov s ochorením COVID-19 má vojenská nemocnica k dispozícii aj 28 lôžok na klinike infektológie.

19:55 Naša futbalová reprezentácia nastúpi proti Írom definitívne bez Stanislava Lobotku. Stredopoliarovi Neapola zabránila v príchode na Slovensko povinná karanténa, ktorú musí absolvovať so spoluhráčmi v Taliansku.

19:30 Rozoznať príznaky chrípky a ochorenia COVID-19 je ťažké a obvykle to nie je pre bežného človeka možné. V súvislosti s nadchádzajúcou chrípkovou sezónou na to upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva.

19:05 Hygienici evidujú od začiatku septembra v okrese Spišská Nová Ves 165 prípadov nákazy novým koronavírusom a v okrese Gelnica 31. Oproti prvej vlne pandémie doposiaľ nezaevidovali nákazu v lokalitách, kde žije prevažne marginalizovaná rómska komunita. Z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Spišskej Novej Vsi to potvrdila Renáta Hudáková.

18:40 Španielskej futbalovej reprezentácii bude v stredajšom prípravnom stretnutí proti Portugalsku chýbať Mikel Oyarzabal. Útočník Realu Sociedad San Sebastian mal síce diagnostický test na koronavírus s negatívnym výsledkom, no vzorka zároveň ukázala, že hráč má v tele protilátky na SARS-CoV-2.

18:15 Od začiatku tohto týždňa platí na úradoch špeciálny režim. Dôvodom sú nariadenia, ktoré vydal Ústredná krízový štáb. V súvislosti s vyhlásením núdzového stavu prijalo ministerstvo vnútra viacero opatrení pri poskytovaní služieb v klientských centrách. Viac povedal prednosta Okresného úradu v Bratislave Branislav Borovský, s ktorým sa rozprával kolega Peter Hlávek.

17:50 Reštaurácie a bary žiadajú štát o väčšiu podporu. Pre prijaté obmedzenia im výrazne klesli tržby a mnohé sú vraj na pokraji bankrotu. Vláde napísali otvorený list, v ktorom žiadajú o zníženie dane z pridanej hodnoty. Slovensko ju má totiž v rámci európskych krajín jednu z najvyšších. Rezort financií im odkázal, že nižšie tržby má aj štát.

17:25 Na Slovensku denne pribúdajú stovky infikovaných koronavírusom. Na čo sa máme pripraviť v najbližších dňoch, o tom sme rozprávali s odborníkom na tropickú medicínu a infektológiu Vladimírom Krčmérym.

16: 58 "Informácie o ochorení Covid-19 a prevencii nákazy čerpajte iba z hodnoverných a overených zdrojov. Dôverujte poznatkom a skúsenostiam odborníkov, ktorí priamo skúmajú toto nové nákazlivé ochorenie, alebo sa podieľajú na liečbe pacientov," zdôrazňuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

16:50 Legendárny československý futbalový reprezentant Antonín Panenka má zdravotné problémy a museli ho hospitalizovať v nemocnici. Pražský klub Bohemians 1905 na twitteri potvrdil, že Panenka mal pozitívny test na koronavírus.

16:40 Poľské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo 3003 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Za uplynulých 24 hodín bolo v Poľsku vykonaných viac ako 44.000 testov. Ministerstvo informovalo aj o úmrtí ďalších 75 infikovaných osôb, čím sa počet obetí pandémie v Poľsku zvýšil na 2792.

16:30 Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave prechádza na základe odporučenia stáleho krízového štábu UCM od pondelka 12. októbra z preventívnych dôvodov na dištančnú formu vzdelávania. Informoval o tom rektor univerzity Roman Boča. Epidemiologická situácia na UCM, ako uviedol rektor, nie je kritická a nie sú identifikované ohniská ochorenia. Dekani fakúlt doplnia výnimky podľa konkrétnych podmienok danej fakulty.

Opatrenie platí do odvolania.

16:10 Testy odpadových vôd na prítomnosť nového druhu koronavírusu vykonané v Maďarsku v 40. kalendárnom týždni vykazujú v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vo všetkých preverovaných mestách stagnáciu. S odvolaním sa na údaje Národného centra zdravia to v stredu uviedol spravodajský server 444.hu.

15:32 Prioritou pre všetky krajiny, rovnako aj pre Slovensko, je zvýšiť kapacity testovania. Na bezpečnostnej konferencii Globsec 2020 to uviedol štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Peter Stachura. Ako dodal, rezort navýšil počet mobilných odberových miest, najmä vo veľkých mestách, a v najbližších dňoch budú na Slovensku dostupné nové antigénové testy.

Práve nové formy testovania pritom umožnia v zrýchlenom režime odhaliť pozitívneho pacienta, a tým znížiť šírenie nákazy v krajine. Stachura zároveň zdôraznil, že všetky opatrenia v súvislosti s pandémiou musia byť prijímané aj s prihliadnutím na regionálne špecifiká.

15:21 Novým koronavírusom sa v Paríži nakazila viac ako polovica ľudí ubytovaných v humanitárnych centrách. Informovala o tom organizácia Lekári bez hraníc. Situácia je podľa nich vážna a nakazení môžu infekciu ďalej rozšíriť. Mnohí totiž pracujú napríklad ako taxikári či roznášajú jedlo.

15:14 Cyprus od 9. októbra výrazne obmedzí Slovákom vstup na jeho územie. Rezort zahraničia spresnil, že vstup na jeho územie zo SR bude umožnený len občanom Cypru a ich rodinným príslušníkom, osobám s povolením na pobyt v krajine, či osobám s povolením na základe diplomatických i konzulárnych stykov. Taktiež osobám bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, ktoré majú špeciálne povolenie Cyperskej republiky.

14:55 Český minister zdravotníctva Roman Prymula v piatok v rámci avizovaného sprísnenia obmedzení navrhne aj "opatrenia, ktoré umožnia, aby sa ľudia nenakazili v domácich podmienkach". Minister to oznámil vo vysielaní Českej televízie, ale podrobnosti neuviedol.

14:50 Šéf WHO pripomenul na konferencii Globsec úsilie v súvislosti s vývojom a následnou distribúciou vakcíny proti Covid-19. "Približne 200 vakcín je v súčasnosti v rôznych štádiách vývoja," povedal. Na rýchle a efektívne zastavenie pandémie svet potrebuje odolať tzv. "vakcínovému nacionalizmu". Podľa jeho slov "najlepší spôsob, ako zastaviť nákazu", je zaočkovať starších ľudí, ľudí so zdravotnými problémami a sociálnych pracovníkov. Dôležité je to i na zrýchlenie hospodárskej obnovy.

14:36 Ľudom prichádzajú do schránok listy, ktoré šíria hoaxy o koronavíruse. Upozorňuje na to Policajný zbor SR. V liste šíriacom nepravdy sa píše napríklad o tom, že po podaní vakcíny na ochorenie Covid-19 malo 80 percent dobrovoľníkov nežiadúce účinky. Podľa polície by sa mali ľudia k tomuto spôsobu šíreniu hoaxov postaviť rovnako, ako k tým na internete.

14:11 Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa vyliečil z ochorenia Covid-19, povedal v stredu pre tlačovú agentúru Reuters zdroj oboznámený so situáciou. Mediálny magnát, ktorý strávil prvú polovicu septembra v nemocnici v Miláne a potom bol prepustený domov do karantény, mal teraz negatívny test na koronavírus. Ešte čaká na výsledok druhého testu, aby sa potvrdilo jeho vyliečenie, dodal zdroj.

Pozrite si fotografie Berlusconiho, keď opúšťal nemocnicu v Miláne.

14:00 Pandémia nám výrazne ukazuje, že podpora a ochrana zdravia je kľúčová na podporu a ochranu ekonomickej, spoločenskej a politickej stability. Povedal to generálny tajomník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferencii Globsec fórum 2020 v Bratislave.

Pripomenul, že WHO zaznamenala po celom svete viac ako 35 miliónov prípadov nákazy a viac než milión úmrtí v spojitosti s ochorením Covid-19. Pandémia podľa jeho slov odhalila a využila medzery v systémoch spoločností na celom svete.

13:42 Na Slovensku bolo k utorku 6. októbra z dôvodu ochorenia Covid-19 úplne zatvorených 75 škôl. Ide tesne o viac ako jedno percento zo všetkých škôl, ktorých je na Slovensku 6898. Oproti minulému týždňu ide o nárast, uplynulú stredu (30. 9.) ich bolo 54. Potvrdil to tlačový odbor Ministerstva školstva SR.

13:22 Predstavitelia gastrosektora sú pripravení uskromniť sa, ale aj tak kriticky potrebujú pomoc štátu. Tvrdí to iniciatíva Zachráňme gastro v otvorenom liste adresovanom vláde. Konštatuje, že gastronómia bude patriť k najviac postihnutým odvetviam pandémiou. Navrhuje dočasné zníženie DPH na úroveň okolitých krajín EÚ.

13:09 Úrad verejného zdravotníctva vyzval ľudí, ktorí majú akékoľvek príznaky ochorenia Covid-19, aby nechodili do práce a nenavštevovali verejné miesta. Ide o príznaky ako celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, ale aj bolesti hlavy a kĺbov či náhla strata čuchu a chuti. ÚVZ tvrdí, že posledné dni sa hromadia prípady, keď sa Covid-19 potvrdil u osôb, ktoré napriek klinickým príznakom navštevovali pracoviská, školy či verejné priestranstvá a nákazu tak rozšírili ďalej.

12:50 Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi v stredu oznámil, že mal pozitívny test na Covid-19. Takýto výsledok mal po prvých dvoch dňoch hlavného výročného stretnutia úradu, ktoré viedol osobne.

12:20 Zástupcovia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a pacientov tvrdia, že ministerstvo zdravotníctva nezvláda riešiť situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s pandémiou. Na spoločnej tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia Asociácie nemocníc Slovenska, Asociácie súkromných lekárov SR, Asociácie dopravnej zdravotnej služby, Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení, Asociácie stredných zdravotníckych škôl SR a Asociácie na ochranu práv pacientov s tým, že rezort zdravotníctva ani jeho šéf Marek Krajčí s nimi nekomunikujú.

12:00 V okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Bánovce nad Bebravou a Myjava, je momentálne niekoľko ohnísk nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom regionálna hygienička Ľudmila Bučková. „Na Okresnom súde Trenčín je deväť pozitívnych zamestnancov, dnes a zajtra budeme dohľadávať kontakty týchto pozitívnych prípadov. Odporučili sme testovanie, obmedzenie styku s verejnosťou. Časť činnosti bude súd riešiť elektronicky, styk s verejnosťou je obmedzený do 16. októbra,“ uviedla Bučková.

11:35 V príspevkoch na Facebooku a článkoch na dezinformačných weboch sa tvrdilo, že patológovia počas on-line seminára organizovaného Európskou patologickou asociáciou dospeli k záveru, že "nikto nezomrel na koronavírus". Toto tvrdenie zdieľalo aj tisíce Slovákov. Asociácia ho však poprela a záznamy z diskusie takúto zmienku neobsahujú.

11:25 Výsledky testov všetkých členov slovenskej futbalovej reprezentácie, hráčov a členov realizačného tímu, sú pred októbrovým trojzápasom negatívne. Pri jednom teste je však nutný opätovný retest, aby bol výsledok jednoznačný. Nákaza sa však objavila medzi zamestnancami.

11:03 Čo robí koronavírus s ľudskými pľúcami? A aký je rozdiel medzi chrípkou a koronavírusovou infekciou? Na tieto otázky odpovedal patológ Michal Palkovič, ktorý robil pitvu väčšiny ľudí s Covidom-19.

11:00 Ozbrojené sily SR stále nikto oficiálne nepožiadal o ďalšiu pomoc v boji s koronavírusom. Vojaci v súčasnosti asistujú Policajnému zboru SR napríklad v centrálnych odberových miestach či poskytujú techniku. Informoval o tom minister obrany SR Jaroslav Naď počas rokovania vlády.

10:55 Nemecko za posledných 24 hodín zaznamenalo 2828 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najvyšší denný prírastok od druhej polovice apríla. Celkový počet prípadov, ktoré v tejto krajine zaznamenali od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 306 086.

10:53 V Maďarsku pribudlo za posledný deň rekordných 24 prípadov úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19. Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili 816 ľuďom, čím celkový počet infikovaných vírusom SARS-CoV-2 v krajine dosiahol už 33 114, informoval v stredu vládny server koronavirus.gov.hu.

10:41 V realizačnom tíme hokejového klubu HK Dukla Ingema Michalovce sa objavil jeden pozitívny prípad na nový koronavírus. Všetci hráči A-mužstva spolu s členmi realizačného tímu prerušili tréningy a sú v domácej karanténe.

10:35 Cyperská republika zaradila Slovensko s platnosťou od piatka 9. októbra na zoznam krajín kategórie C. Vstup na územie Cypru bude povolený iba špecifickým kategóriám občanov, ktorí majú možnosť zvoliť si, či sa po príchode podrobia testu na Covid-19, alebo budú mať so sebou certifikát o teste RT-PCR, ktorý bol vykonaný do 72 hodín pred odletom.

10:30 Máme 282 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Na JIS je 16 ľudí, 26 sú na umelej pľúcnej ventilácii.

10:14 Odborníci neodporúčajú nosiť plastové rúška či štíty. Zdôvodňujú to tým, že tieto pomôcky neprekrývajú dýchacie cesty spôsobom, aby účinne zabránili šíreniu vírusu do okolia. Neposkytujú ani ochranu porovnateľnú s látkovými či jednorazovými rúškami.

10:11 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (74), Prešov (50), Trnava (44), Liptovský Mikuláš (43), Námestovo (42), Tvrdošín (40), Bardejov (28), Dolný Kubín (28), Trenčín (28), Martin (25), Sabinov (25), Košice (24), Banská Bystrica (22), Stará Ľubovňa (22), Čadca (21), Malacky (21), Žilina (20), Piešťany (19), Nitra (17), Trebišov (17), Hlohovec (15), Poprad (14), Gelnica (13), Brezno (11), Ružomberok (11), Humenné (10), Senica (10), Bánovce nad Bebravou (9), Prievidza (9), Spišská Nová Ves (9), Michalovce (8), Nové Zámky (8), Senec (8), Skalica (8), Zlaté Moravce (8), Žiar nad Hronom (8), Myjava (7), Ilava (6), Levoča (6) a Stropkov (6).

Päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Dunajská Streda, Lučenec, Pezinok, Šaľa, Veľký Krtíš, štyri prípady mali okresy Kežmarok, Košice a okolie, Považská Bystrica, Púchov, Sobrance, Topoľčany, Žarnovica a po tri prípady mali okresy Detva, Partizánske, Rimavská Sobota, Svidník a Zvolen. Dva prípady boli v okresoch Banská Štiavnica, Bytča, Krupina, Medzilaborce, Nové Mesto nad Váhom, Rožňava, jeden prípad zaznamenali okresy Komárno, Kysucké Nové Mesto a Snina.

10:02 Vyliečilo sa ďalších 173 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 5200.

9:51 Vplyvný poradca Bieleho domu Stephen Miller mal pozitívny výsledok testu na Covid-19. Ide o najnovší prípad nákazy v okruhu blízkych spolupracovníkov Donalda Trumpa odvtedy, čo republikánsky prezident minulý týždeň oznámil, že je infikovaný.

9:35 "877 pri 8679 testoch ... je to o 55% viac ako za utorok minulého týždňa. Ideme naozaj do veľmi ťažkých dní a určite prídu ďalšie rekordy," oznámil premiér Igor Matovič na Facebooku. Ide o rekordný počet nových prípadov nákazy za jeden deň a premiér ho opäť oznámil skôr než Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:25 Ministerstvo kultúry vytvorí dotazník, pomocou ktorého chce získať presnejšie údaje o počte ľudí pracujúcich v umelecko-kreatívnom priemysle. Na základe získaných dát chce následne rozdávať dotácie.

9:20 India hlási za posledných 24 hodín 72 049 nových prípadov nákazy koronavírusom, krajina tak celkovo zaznamenala 6,75 milióna prípadov. V stredu to oznámilo indické ministerstvo zdravotníctva. Ministerstvo oznámilo aj 986 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 za posledných 24 hodín, takže ich celkový počet stúpol na 104 555.

9:00 Ukrajina zaznamenala najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie novým typom koronavírusu, informovala v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova.

8:15 Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden uviedol, že americký prezident Donald Trump by sa nemal zúčastniť ich druhej spoločnej prezidentskej debaty, pokiaľ bude stále infikovaný novým koronavírusom.

7:30 Česká republika zaznamenala ďalší rekord v prírastku prípadov nákazy novým koronavírusom. Laboratóriá v utorok potvrdili ďalších 4457 infekcií, čo je dosiaľ najvyšší denný nárast od začiatku epidémie v krajine.

7:15 Za prísnych hygienických opatrení sa v stredu v Bratislave začne dvojdňová konferencia Globsec Bratislava fórum 2020 s hlavným motívom "uzdravme svet spoločne". "Chceme hľadať spoločné európske riešenia na súčasnú vážnu krízu a v tomto duchu sa nesie aj program konferencie," uviedol jej zakladateľ Róbert Vass.

7:00 Slovenské elektrárne evidujú dvanásť zamestnancov s pozitívnym testom na COVID-19 v piatich elektrárňach. Ďalších vyše 50 nakazených, ktorí sú úzke kontakty pozitívnych, sa nachádza v domácej izolácii.

6:50 V Štátnom divadle Košice zatiaľ potvrdili nákazu novým koronavírusom približne v 20 prípadoch. Umelci tvoria tretinu z toho, zvyšok je technický personál. Uviedol to Svjatoslav Dohovič z útvaru marketingu ŠDK s tým, že v pondelok v divadle v súlade s pandemickým plánom obnovili skúšobný proces. S obnovením hrania počítajú počas nasledujúceho týždňa.

6:40 V nasledujúcich dňoch ale budú ľudia na lôžkach podľa epidemiológov pribúdať. Viacerí pacienti, ktorí čakajú na plánovanú operáciu, sa v najbližšom čase na operačné stoly nedostanú. Prednosť dostanú len akútne prípady.

6:20 S druhou vlnou pandémie bojujú aj v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Na infekčnom oddelení na Kramároch už začali používať nové antigénové testy. Výsledok sa tak ľudia dozvedia do dvadsiatich minút a nemusia byť v mnohých prípadoch zbytočne hospitalizovaní. Investovať zdravotníci plánujú aj do väčšieho pohodlia pacientov na lôžkach.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok