Tragédia na Kriváni. Mladého turistu zrejme zasiahol blesk

TA3 TASR
6.10.2020 19:10

Pod vrcholom Kriváňa vo Vysokých Tatrách zomrel 27-ročný poľský turista. Informovala o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Tragédia na Kriváni. Mladého turistu zrejme zasiahol blesk
Facebook.com/HZS (ilustračné)

V pondelok 5. 10. v neskorých popoludňajších hodinách bolo na tiesňovú linku HZS nahlásené, že pod vrcholom Kriváňa sa nachádza osoba v bezvedomí. O súčinnosť bola požiadaná aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vyzdvihla troch záchranárov HZS a spoločne smerovali pod Kriváň. HZS uviedla, že pre mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky nebolo možné posádke VZZS doletieť vyššie ako po Štrbské Pleso, a tak ďalšie skupiny záchranárov smerovali do oblasti pozemne.

„Medzičasom sa na tiesňovú linku HZS prostredníctvom poľských kolegov z TOPR dovolali poľskí turisti, ktorí spresnili, že osoba v bezvedomí sa nachádza blízko vrcholu a pravdepodobne po zásahu bleskom už nejaví známky života,“ priblížili horskí záchranári. Tí po obhliadke tela turistu potvrdili úmrtie. Telo nebohého pripravili na transport a vzhľadom na aktuálne poveternostné podmienky, dĺžku a náročnosť transportu požiadali o súčinnosť Letku ministerstva vnútra.

Ako ďalej ozrejmili horskí záchranári, v utorok v ranných hodinách pre hustú hmlu v oblasti telo muža preniesli ku rázcestiu v Krivánskom žľabe, odkiaľ bolo transportované pomocou leteckej techniky v podvese na Štrbské Pleso. Z tohto miesta ho potom záchranári previezli do márnice v Novom Smokovci, kde ho prevzali príslušníci polície. Okolnosti nehody aj príčina smrti sú podľa HZS predmetom ďalšieho vyšetrovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok