Sudca Truban bude pre rozhodnutie o Bödörovi čeliť disciplinárke

TA3 TASR SITA
6.10.2020 15:21

Pre rozhodnutie o kontroverznom podnikateľovi mu hrozí trest. Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala a predseda Súdnej rady Ján Mazák podajú disciplinárny návrh na sudcu ŠTS Michala Trubana. Dohodli sa na tom na utorkovom stretnutí.

Rozhodoval, aj keď vedel o výpovedi

Podanie návrhu vychádza z dôvodného podozrenia možnej zaujatosti Trubana pri rozhodovaní o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Informovala o tom hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller. „Závažného disciplinárneho previnenia sa podľa dostupných dôkazov dopustil predovšetkým vedomým porušením povinnosti sudcu rozhodovať nestranne a nezaujato,“ uvádza súdna rada.

Rada pripomína, že v prípravnom konaní v Bödörovej trestnej veci Truban rozhodoval napriek tomu, že vedel o obsahu výpovede svedka. „Tento svedok sudcu Trubana označil za osobu, ktorá mala profitovať zo zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku uzavretej medzi Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a Altmayer, s.r.o., pričom v predmetnej veci mal intervenovať advokát Ján Gajan,“ uvádza rada.

Monštrózny prípad korupcie

Senát najvyššieho súdu v júli napriek predchádzajúcemu verdiktu sudcu Trubana rozhodol o tom, že obvinený Norbert Bödör bude stíhaný väzobne. Bödör na NS poprel, že by prijímal úplatky. Predseda senátu NS SR však hovoril „monštróznom prípade korupcie”, ktorý vo svojich výpovediach načrtli niektorí z obvinených ako aj zistené finančné toky. 

Senát rozhodoval o sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, ktorý v nedeľu Bödöra do väzby nezobral. Rozhodnutie sudcu ŠTS Trubana pokladal prokurátor ÚŠP za nesprávne. Existovala podľa neho dostatočná obava v pokračovaní v trestnej činnosti zo strany obvinených.

V prípade ide o kauzu Dobytkár, ktorá súvisí s podozreniami na korupciu v prostredí Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Polícia hodnotu poskytnutých úplatkov v rámci tejto kauzy vyčíslila na milióny eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok