Pompeo kritizuje Čínu, robia vraj záškodnícku činnosť

TA3 TASR
6.10.2020 13:36

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo rokoval v Tokiu s kľúčovými ázijsko-tichomorskými spojencami Washingtonu. Po rokovaní s predstaviteľmi Japonska, Austrálie a Indie vyhlásil, že Peking v regióne robí záškodnícku činnosť.

Na "záškodnícku činnosť Pekingu v regióne" upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo po stretnutí s kľúčovými ázijsko-tichomorskými predstaviteľmi. Pompeo sa s ministrami zahraničných vecí Austrálie, Indie a Japonska stretol v Tokiu v rámci svojho ázijského turné, ktoré však musel predčasne ukončiť po tom, čo prezidenta USA Donalda Trumpa hospitalizovali na ochorenie COVID-19.

Šéf americkej diplomacie v utorok rokoval s austrálskou ministerkou zahraničných vecí Marise Payneovou o "záškodníckej činnosti Čínskej ľudovej republiky v regióne," uviedol podľa AFP jeden z predstaviteľov Štátneho departmentu. Spojené štáty, Austrália a India dali počas rokovania jasne najavo svoj nesúhlas s Pekingom. Japonsko sa postavilo na stranu spojencov, no zároveň si naďalej chce udržať zlepšujúce sa vzťahy s Čínou. Mike Pompeo je prvým vysokým predstaviteľom administratívy Spojených štátov, ktorý navštívil Japonsko od nástupu nového premiéra Jošihideho Sugu a verí, že Japonsko a Čína "ťahajú za jeden povraz".

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo predstaviteľov zúčastnených krajín, aby sa vyhýbali vytváraniu "uzavretých a exkluzívnych spolkov". Hovorca ministerstva Wang Wen-pin dúfa, že dotknutí predstavitelia sa zamerajú na spoločné záujmy krajín v regióne, ktoré povedú k zlepšeniu stability, mieru a celkového rozvoja, a nie naopak. Pompeo sa v utorok opäť stretne s japonským premiérom a večer sa vráti do Washingtonu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok