Biden je ochotný debatovať s Trumpom. Nechá si poradiť od vedcov

TA3 TASR
6.10.2020 00:27

Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden v pondelok uviedol, že je pripravený stretnúť sa s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na v poradí druhej prezidentskej debate, "ak vedci povedia, že je to bezpečné". Trump je totiž nakazený novým druhom koronavírusu, v pondelok podvečer miestneho času ho však prepustili z nemocnice.

Biden je ochotný debatovať s Trumpom. Nechá si poradiť od vedcov
SITA/AP

Ak povedia, že je to bezpečné

Amerického prezidenta Donalda Trumpa prepustili v pondelok podvečer miestneho času z vojenskej nemocnice Walter Reed Army Medical Center, kde sa liečil na ochorenie COVID-19 spôsobené novým druhom koronavírusu. Krátko pred svojím prepustením Trump prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámil, že sa "čoskoro vráti" ku kampani pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 3. novembra.

"Ak vedci povedia, že je to bezpečné, ak budú bezpečné vzdialenosti, potom si myslím, že je to v poriadku," povedal Biden novinárom pred odletom na Floridu, kam odcestoval v rámci prezidentskej kampane. To, či by sa mala nasledujúca prezidentská debata naplánovaná na 15. októbra v Miami, konať virtuálne, Biden komentovať odmietol. Trump a Biden stáli od seba počas prvej debaty 29. septembra v Clevelande vo vzdialenosti zhruba tri metre, no žiaden z nich nemal na sebe ochranné rúško.

Trump mal pozitívny test na nový koronavírus minulý štvrtok a svoju nákazu oznámil v piatok v skorých ranných hodinách. Momentálne je hospitalizovaný vo vojenskej nemocnici Walter Reed Army Medical Center pri Washingtone. Lekári by mali ešte v pondelok večer rozhodnúť o jeho možnom prepustení do domácej liečby.

V rámci preventívnych opatrení sa počas debaty kandidátov na viceprezidenta, ktorá prebehne v stredu 7. októbra v štáte Utah, zväčší povinný odstup medzi účastníkmi z pôvodných dvoch metrov na 3,6 metra. Vynárajú sa i otázky, či by sa nasledovná debata prezidentských kandidátov mala konať vonku, s povinnými rúškami, virtuálne alebo vôbec.

Nie je úplne za vodou

Trump "ešte nie je úplne za vodou", čo sa týka uzdravenia z choroby vyvolávanej novým koronavírusom. Povedal to v pondelok večer na tlačovom brífingu jeho osobný lekár Sean Conley, podľa ktorého však prezidenta napriek tomu ešte v pondelok miestneho času prepustia z nemocnice pri Washingtone. Ukončenie svojej hospitalizácie už predtým na Twitteri avizoval samotný Donald Trump, ktorý zároveň Američanov vyzval, aby sa choroby COVID-19 nebáli.

Napriek tomu, že Trump ešte nie je celkom zotavený z ochorenia COVID-19, Conley a jeho tím sa zhodli na tom, že je možné prezidenta prepustiť do domáceho ošetrenia v Bielom dome. "Všetky naše hodnotenia, a čo je najdôležitejšie, jeho (Trumpov) klinický stav podporujú prezidentov bezpečný návrat domov, kde mu bude nepretržite poskytovaná prvotriedna zdravotnícka starostlivosť". Lekári spresnili, že prezident USA bude ďalšiu liečbu dostávať priamo v Bielom dome.

Trump mal pozitívny test na nový koronavírus minulý štvrtok a svoju nákazu oznámil v piatok v skorých ranných hodinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok