Gorilí spis narástol na 60 tisíc strán, obviniť nemôžu nikoho

TA3, SITA, TASR
12.9.2012 14:52

V kauze Gorila zatiaľ nie je možné nikoho konkrétneho obviniť. A to napriek tomu, že vyšetrovatelia vypočuli doteraz približne 50 svedkov a zhromaždili asi 60-tisícový listinný materiál. Povedal to dnes minister vnútra Robert Kaliňák pred poslancami parlamentu v Správe o aktuálnom stave šetrenia kauzy Gorila.

Kaliňák potvrdil, že tím aktívne pracuje a že spolupráca s jednotlivými zložkami štátu je v poriadku. "Som presvedčený, že sa tímu mozaiku, ktorú chceme vidieť, aj poskladať podarí," konštatoval minister vnútra.

Podľa neho ide o starý a rozsiahly prípad, na druhú stranu na ňom pracuje najväčší vyšetrovací tím z pohľadu početnosti v histórii SR, ktorý dostal požadované materiálne a technické zabezpečenie.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v správe uvádza, že plány vyšetrovania sa neustále dopĺňajú o nové úkony. Kováčik požiadal o doplnenie špeciálneho vyšetrovacieho tímu o ďalších členov Úradu boja proti korupcii. "Vyšetrovanie trestných činov korupcie je nosnou časťou v tejto trestnej veci," uviedol. Podľa Kováčika nie je možné povedať, kedy bude vyšetrovanie ukončené.

V medializovanom dokumente – údajnom spise o odpočúvaní jedného bytu SIS s názvom Gorila sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami.

Galko: Všetko nasvedčuje, že Gorila nebude do volieb vyšetrená

Všetko nasvedčuje, že kauza Gorila nebude za druhej vlády Roberta Fica vyšetrená, lebo nebola vyšetrená ani za tej prvej. V dnešnej rozprave k správe o aktuálnom stave vyšetrovania prípadu to vyhlásil opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS).

"Rokujeme o megaškandále a svinstve. Mnohí z nás po prečítaní spisu na internete ostali zarazení, obarení, znechutení či apatickí," podotkol Galko. Ako podporný argument pre tvrdenie, že kauza vyšetrená nebude, prečítal Galko z údajného spisu pasáže opisujúce stretnutia spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka s osobným tajomníkom predsedu Smeru-SD Roberta Fica Františkom Határom. Galko je navyše presvedčený, že pasovať ministra vnútra Roberta Kaliňáka za bojovníka proti korupcii je výsmechom tých, ktorí odhaľovali špinavé biznisy či rušili nevýhodné zmluvy.

"Vyšetrovanie Gorily sa skončilo. Muž s kolou hovoril v rozhovore pre médiá o predchádzajúcom ministrovi vnútra a špecializovanom tíme, ktorý zložil, posmešne ako o 'pánovi, ktorý griluje' a jeho 'tíme snov'. Predseda vlády teda verejne zosmiešňoval tím, ktorý má vyriešiť najväčší korupčný škandál v novodobej histórii SR," zdôraznil Galko.

Anton Martvoň (Smer-SD) Galkovi odkázal, že jeho strana s kauzou Gorila nemá nič spoločné. "Ako sa cítia, pán Galko, všetci tí, ktorých ste dali nezákonne odpočúvať? Skúste nám s pánom Sulíkom vysvetliť, čo sa to dialo v tom rozhovore v kauze Sasanka," apeloval.

Záznam z čítania správy v parlamente a následných reakcií poslancov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok