Napriek víkendu pribudli stovky prípadov, najviac v Bratislave

TA3 SITA TASR ČTK
5.10.2020 10:01

Na Slovensku pribudlo najnovšie 353 nových prípadov nákazy, najviac z toho v Bratislave, Bardejove a Stropkove. V Česku vstúpil do platnosti núdzový stav a s ním aj nové opatrenia. Podľa WHO sa koronavírusom mohlo nakaziť už 10 percent svetovej populácie, čo je oveľa viac, než hovoria oficiálne čísla. Udalosti sme s vami sledovali online.

Napriek víkendu pribudli stovky prípadov, najviac v Bratislave
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:30 Festival horských filmov bude tento rok iný ako po minulé roky. Hoci situácia sa počas jeho organizovania neustále menila, usporiadatelia ani na okamih nepripustili možnosť toto známe podujatie s 28-ročnou tradíciou zrušiť. Priamo v kinosálach bude mať možnosť obľúbené horské filmy vidieť len obmedzený počet divákov. Ostatní sa však môžu zúčastniť online.

00:15 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock viní zastaraný softvér z poruchy, v dôsledku ktorej sa takmer 16 000 prípadov nákazy novým koronavírusom nedostalo v uplynulých týždňoch do oficiálnych údajov o denných nárastoch počtu infikovaných. Priznal tiež, že porucha ovplyvnila snahu o vysledovanie kontaktov tisícov nakazených.

23:52 Francúzske úrady oznámili 5084 nových prípadov infekcie, v porovnaní so sobotňajším rekordným prírastkom ide o značný pokles. Nižšia bilancia je však po víkende, kedy sa vykonáva menej testov, bežná. Počet nových hospitalizovaných pacientov po prvýkrát od 12. apríla prekročil 300.

23:05 Pavel Hapal rieši pred barážovým zápasom s Írmi viacero otáznikov. Pre situáciu s koronavírusom stále nemá na zraze v Senci dvojicu Lobotka - Šatka a pre zranenie ani útočníka Michala Ďuriša. Namiesto neho tak zabojuje o miesto v základnej zostave Pavol Šafranko.

22:05 Pri druhej vlne koronavírusu sme podľa premiéra Igora Matoviča na hranici. V mimoriadnej relácii verejnoprávnej televízii pripustil, že ak to takto pôjde ďalej, môžeme mať problém s kapacitami. Zároveň dodal, že ak budú mať športovci, či kultúra problém, je ochotný sa s nimi stretnúť. Dúfa, že po nasledujúcom víkende sa zlomí krivka nových infikovaných a ich počet začne klesať. Ak nie, tak budeme musieť prijímať ešte prísnejšie opatrenia.

22:00 Zatvorenie prevádzok zo dňa na deň či obmedzenie výdavkov zákazníkov. Toto všetko počas pandémie negatívne vplývalo na podnikanie. Kto chcel ostať v hre, prešiel na online. Pocítili aj banky zmenu potrieb klientov? S akými novými službami prišli? V relácii Biznis odpovedal produktový manažér Tatra banky Igor Dubina.

21:32 Pozrite si dnešnú Tému dňa, kde sme sa venovali miliardovému plánu obnovu. Aké reformy potrebuje Slovensku? Kam cieliť financie? Aj o tom diskutovali minister financií Heger, ministerka investícií Remišová, exministri Kamenický a Žiga a poslanec Kremský. Aká je ich predstava? Dozviete sa v Téme dňa.

21:25 Španielsko v pondelok prekonalo hranicu 800 000 prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva, ktoré za uplynulý víkend zaznamenalo 23.480 nových prípadov infekcie.

21:08 Donald Trump (74) na Twitteri oznámil, že z nemocnice, kde sa už tretí deň lieči na ochorenie COVID-19 spôsobené novým druhom koronavírusu, ho prepustia ešte v pondelok večer miestneho času.

"Skvelú (nemocnicu) Walter Reed Army Medical Center opustím dnes o 18.30 h (utorok 00.30 h SELČ). Cítim sa skutočne dobre. Nebojte sa (choroby) COVID-19. Nedovoľte, aby ovládla váš život. Vyvinuli sme, za Trumpovej administratívy, niekoľko skvelých liekov a poznatkov. Cítim sa lepšie ako pred 20 rokmi!" napísal Trump na svojom oficiálnom účte na Twitteri.

21:00 Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden v pondelok uviedol, že je pripravený stretnúť sa s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na v poradí druhej prezidentskej debate, "ak vedci povedia, že je to bezpečné". Trump je totiž nakazený novým druhom koronavírusu a aktuálne sa lieči v nemocnici.

20:35 Slovenský futbal, ako aj ostatné športy, zažívajú ťažké obdobie. To najmä kvôli pandémii koronavírusu. O našom najpopulárnejšom športe sme sa rozprávali s prezidentom Slovenského futbalového zväzu Jánom Kováčikom.

20:20 Nápor na hygienikov s pribúdajúcim počtom pozitívnych prípadov rastie. Epidemiológovia v Trenčianskom kraji sú vyčerpaní. Denne musia vybaviť stovky telefonátov a dohľadať blízke kontakty. Kapacity už nestíhajú dopĺňať ani pomocní pracovníci. Odbremeniť prácu hygienikov by preto mali v najbližších dňoch aj medici.

19:55 Opozičný Smer-SD sa obrátil na ústavný súd so žiadosťou o posúdenie ústavnosti núdzového stavu. Na sociálnej sieti o tom v pondelok večer informoval poslanec národnej rady a predseda strany Smer-SD Robert Fico.

19:22 Osoby prichádzajúce zo Slovenska do Lotyšska musia ísť do desaťdňovej karantény. Osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou na COVID-19 a zamestnanci, ktorí pracujú v zdravotníckych či vzdelávacích inštitúciách a domovoch sociálnych služieb a sú v úzkom kontakte s inými osobami, musia zotrvať v 14 dňovej karanténe. Najskôr po ôsmich dňoch karantény sa však môžu dať otestovať a ak sú negatívni, v 11. deň môžu karanténu ukončiť.

19:05 V Česku pribudlo za pondelok do 18. hodiny 1250 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a desať ďalších úmrtí. Momentálne eviduje ČR 37 763 aktívnych prípadov nákazy. Z ochorenia COVID-19 sa uzdravilo 45 176 ľudí 757 mu podľahlo. V nemocniciach je hospitalizovaných 1242 pacientov. Celkovo bolo od začiatku pandémie pozitívne testovaných už 83 696 osôb. Počet testovaných dosiahol 1 457 315.

Za nedeľu pribudlo v Česku 1841 potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, čo bol doteraz najvyšší nedeľňajší nárast. Na dôsledky nákazy zomrelo v nedeľu 24 osôb, najviac za jeden deň od začiatku pandémie. V Prahe stúpol počet nakazených počas víkendu o takmer tisíc - v sobotu pribudlo podľa hygienikov 473 prípadov a v nedeľu 513.

V Česku pribudlo za pondelok do 18. hodiny 1250 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a desať ďalších úmrtí.

18:30 Hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová v pondelok oznámila, že mala pozitívny test na koronavírus. Stala sa tak ďalšou infikovanou osobou z okolia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa z nákazy aktuálne lieči v nemocnici.

18:20 Možnosť dobrovoľne odísť z internátov Univerzity Komenského v Bratislave počas uplynulého týždňa využilo niekoľko tisíc študentov. Na najväčších univerzitných internátoch Mlyny UK a na internáte Družba ostalo k pondelku 2340 ubytovaných, čo je 26 percent ubytovacej kapacity oboch internátov. Informuje o tom UK na svojom webe.

17:55 Pozrite si celú tlačovú besedu ministerky Milanovej, na ktorej vyzvala všetkých z kultúrneho a kreatívneho priemyslu, ktorí doteraz váhali, aby sa do štvrtka registrovali vo výzve a požiadali o dotáciu.

17:30 Aktivita v americkom sektore služieb zaznamenala minulý mesiac zrýchlenie rastu a dostala sa nad úroveň spred nástupu pandémie nového koronavírusu. Uviedol to v pondelok Inštitút pre riadenie zásob.

16:54 Mechanizmus antigénového testu sa podobá na tehotenský test. Na sociálnej sieti to uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv, pričom vysvetlil, že na zariadení sa ukáže jedna kontrolná palička a druhá v prípade, že je človek infikovaný novým koronavírusom.

Aj pri antigénovom sa vzorka odoberá výterom z nosohltana.

16:34 Fond na podporu umenia, ktorý má zachrániť pracovníkov kultúry pred najhoršími dopadmi krízy, doteraz eviduje približne 2400 žiadostí. Vyhlásila to ministerka kultúry Natália Milanová s tým, že peniaze vo fonde ešte sú. "Chcem vyzvať všetkých, aby sa do výzvy zapojili, aby to skúsili," uviedla ministerka.

16:31 Od pondelka platí v parížskom regióne najvyššia výstraha pred koronavírusom. Do platnosti tak vstupujú nové obmedzenia, napríklad zákaz slávnostných zhromaždení či zatvorenie barov, ktoré podľa policajného prefekta Didiera Lallementa budú trvať prinajmenšom najbližšie dva týždne.

16:28 Na nový druh koronavírusu bol pozitívne otestovaný blízky spolupracovník rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza. S odvolaním sa na úrad kancelára o tom informovala agentúra APA.

16:15 Koronavírus sa nevyhýba ani záchranárom. Šéf asociácie záchranných zdravotných služieb, Matej Polák, vyzýva ministerstvo zdravotníctva na diskusiu. Tá podľa neho zlyháva a situácia sa zhoršuje každým dňom.

15:52 "Plastová bariéra pred ústami a nosom zachytí iba väčšie kvapky, ktoré smerujú priamo na jeho povrch, no drobné kvapôčky môžu po stranách naďalej unikať do prostredia. Plastový materiál zároveň nemôže tesne obopínať horné dýchacie cesty, lebo by sme sa udusili. Nie je porézny – nefiltruje vzduch a nedá sa cez neho dýchať," informuje Úrad verejného zdravotníctva na Facebooku.

15:45 Svetová zdravotnícka organizácia odhadla, že koronavírusom sa mohlo nakaziť už zhruba 10 percent svetovej populácie, čo viac ako 20-násobne prevyšuje oficiálny počet potvrdených prípadov. Zároveň varovala, že pandémia má ničivý vplyv na služby v oblasti duševného zdravia.

15:30 "Aj malé rozhodnutia jednotlivcov majú veľký efekt na celú spoločnosť. Svoju rodinu a známych najlepšie ochránite tým, že vo svojom každodennom živote dodržiavate zopár jednoduchých zásad," pripomína na Facebooku Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

15:20 Pre výskyt ochorenia Covid-19 muselo minulý týždeň prerušiť výchovno-vyučovací proces viacero škôl v okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja. Ide o okresy Banská Bystrica, Brezno, Veľký Krtíš, Zvolen a Žiar nad Hronom.

15:10 Britská kráľovná Alžbeta II. vyjadrila podporu tradičným médiám, ktoré podľa nej vykonávajú dôležitú verejnú službu, obzvlášť počas súčasnej pandémie. Išlo o nezvyčajné ocenenie zo strany 94-ročnej panovníčky v čase, keď sú novinári mainstreamových médií opakovane očierňovaní a obviňovaní zo šírenia falošných správ.

15:07 Popierači existencie koronavírusu prispievajú k šíreniu nákazy a zvyšovaniu počtu úmrtí tým, že ľudí presviedčajú, aby nenosili rúška a nedodržiavali spoločenské odstupy. Tvrdí to vedúci Inštitútu urgentnej lekárskej starostlivosti v bosnianskom Sarajeve Adem Zalihič.

14:57 Poľský premiér Mateusz Morawiecki požiadal o odklad oficiálneho skladania sľubov nového kabinetu po tom, čo mal nový minister školstva pozitívny test na Covid-19. Ceremónia, ktorú mal viesť prezident Andrzej Duda, bola naplánovaná na pondelok a zatiaľ nie je jasné, kedy sa uskutoční.

14:51 Spolupráca v boji proti novému koronavírusu medzi krajinami Vyšehradskej štvorky bola úzka už na jar v čase prvej vlny epidémie, avšak v terajšej jesennej vlne sa ešte ďalej posilní, povedal v pondelok v Prahe maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po stretnutí so svojím českým rezortným kolegom Tomášom Petříčkom.

14:40 Holandské úrady v pondelok upozornili na pokyny adresované predstaviteľom cirkví v krajine, aby sa z dôvodov šírenia pandémie ochorenia Covid-19 pokúsili vo svojich kostoloch a náboženských zariadeniach obmedziť počet veriacich na maximálne 30 osôb. Informoval o tom spravodajský server DutchNews.nl.

14:24 Chirurgovia Nemocnice AGEL Komárno operovali v nedeľu 4. októbra popoludní muža so zlomeninou krčka bedrového kĺbu. Pacient bol pozitívne testovaný na nový koronavírus. Operácia trvala niekoľko hodín, realizovala sa v tzv. červenej COVID zóne za prísnych epidemiologických opatrení. „Pacient je po operácii v poriadku a nemocnica ukázala plnú pripravenosť aj na takéto situácie,“ konštatoval riaditeľ Nemocnice Agel Komárno Miroslav Jaška.

14:14 Umelecká obec adresovala premiérovi Igorovi Matovičovi otvorený list. Podpísalo sa pod neho šestnásť organizácií, ktoré združujú ľudí v kultúrnom a kreatívnom priemysle, vrátane takzvaných "robotníkov kultúry".

13:51 Vo Vranove nad Topľou v pondelok pre koronavírus pozastavili prevádzku Materskej školy Okulka. Ako potvrdila regionálna hygienička Ľudmila Rosiarová, zatvorené sú aj dve triedy miestneho gymnázia. "Z dôvodu potvrdeného výskytu ochorenia Covid-19 u zamestnanca Materskej školy Okulka bude táto materská škola zatvorená," informuje vranovská samospráva

13:36 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici je v súčasnosti hospitalizovaných desať pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, z toho traja sú na umelej pľúcnej ventilácii. Počet pozitívne testovaných zamestnancov stúpol z desiatich na 12.

Rooseveltova nemocnica bude o počte ležiacich pozitívnych pacientov a pozitívne otestovaných zamestnancov pravidelne informovať na svojej stránke, aby tak zamedzila "šíreniu informačných bublín a takzvanému hejtovaniu, ktoré len komplikuje atmosféru v spoločnosti".

13:27 Bary a kaviarne v Paríži a na jeho vnútorných predmestiach budú od utorka do 19. októbra zatvorené z dôvodu narastajúceho počtu infekcií. V pondelok to oznámil šéf mestskej polície Didier Lallement. Paríž je pre zhoršujúcu sa epidémiu v stave najvyššej pohotovosti. "Epidémia sa šíri príliš rýchlo, musíme teraz dupnúť na brzdy, kým sa nepreťaží náš zdravotný systém," upozornil Lallement.

13:22 Maďarský Národný farmaceutický ústav povolil klinické testovanie lieku s účinnou látkou favipiravir na liečbu ochorenia Covid-19. Oznámil to šéf konzorcia zaoberajúceho sa vývojom favipiraviru György Miklós Keserű z Centra prírodných vied. "Cieľom testov je potvrdiť účinnosť liekov aj v Maďarsku a následne získať povolenie na ich využívanie," dodal Keserű.

13:13 V súčasnosti sú v prevádzke všetky základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, v karanténe je päť tried na ZŠ Laca Novomeského a po jednej triede na ZŠ Gemerská a ZŠ Kežmarská 30.

12:58 Premiér Igor Matovič cez víkend nevylúčil, že situácia sa môže stať natoľko kritická, že budú musieť ordinovať aj infikovaní lekári. Na jeho slová reagovala Slovenská lekárska komora, ktorá ich označila za politické a emotívne.

12:50 Belgické úrady hlásili v pondelok predpoludním 2612 nových pozitívnych prípadov na Covid-19 a s tým spojených 20 úmrtí. Ide o údaje za posledných 24 hodín, ktoré potvrdzujú narastajúci trend šírenia nákazy a návrat k epidemiologickej situácii známej z májového obdobia, uviedla tlačová agentúra Belga.

12:46 Veľvyslanectvo SR v Tokiu upozorňuje slovenských občanov, že dočasný zákaz vstupu do Japonska platí naďalej do odvolania. Od 1. októbra však budú v niektorých prípadoch posudzované výnimky na udelenie víz. Informovalo tom ministerstvo zahraničných vecí.

12:38 Poľsko v pondelok zaznamenalo ďalších 2006 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom  a 29 súvisiacich úmrtí. Celkovo bola nákaza v Poľsku doteraz potvrdená u 102.080 ľudí, z ktorých 2659 zomrelo. Aktuálne je hospitalizovaných 3158 osôb.

12:26 V súvislosti s výskytom prípadu Covid-19 v jednej zo škôl v Hlohovci mesto zosilnilo viaceré preventívne opatrenia. Plošne na všetkých školách od pondelka dočasne odporučili zrušiť zberné triedy, vydali pokyny, aby počas vyučovania neprichádzalo k miešaniu žiakov a stravovanie v školskej jedálni bolo zabezpečené podľa upraveného harmonogramu.

12:03 Viceprimátor mesta Považská Bystrica Ján Panák mal pozitívny test na nový koronavírus. Informoval o tom prednosta mestského úradu Anton Martaus. Viceprimátorovi oznámili pozitívny výsledok testu v nedeľu. Primátor mesta Karol Janas dal ihneď hĺbkovo vydezinfikovať celú budovu mestského úradu,  úrad funguje za dodržiavania všetkých hygienicko-epidemiologických nariadení.

11:45 Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 10 888 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o najvyšší denný prírastok od 12. mája. Najviac nakazených (3537) pribudlo opäť v hlavnom meste Moskva.

11:42 Talianska vláda uvažuje nad celoštátnym zavedením povinného nosenia rúšok vonku, pretože ľudí nakazených novým druhom koronavírusu už deväť týždňov neustále pribúda.

11:25 Druhý najvyšší počet prípadov nákazy hlási najnovšie okres Bardejov. Podľa RÚVZ ide prevažne o kontakty osôb, u ktorých sa ochorenie potvrdilo po účasti na svadbách či kare.

"Takýmto spôsobom sa nákaza rozšírila aj medzi školákov, pričom ochorenie bolo potvrdené u siedmich z nich. RÚVZ dal v tejto súvislosti pretestovať úzke kontakty týchto detí a zároveň aj ďalších 150 detí, na výsledky testov sa aktuálne čaká, osoby sa nachádzajú v domácej izolácii," spresnili hygienici.

11:14 Prymula tiež povedal, že vláda rozhodla uvoľniť 152 miliónov korún (5,6 milióna eur) na nákup očkovacích látok proti koronavírusu, ktoré zmluvne dohodla Európska únia. "Za to kúpime 3,5 milióna dávok, ktoré budú stačiť pre 1,5 milióna ľudí," informoval minister. Desať percent zmluvne zaistených dávok by mohlo do Česka prísť pred koncom roka.

11:08 Ak ľudia v Česku nebudú rešpektovať súčasné opatrenia proti šíreniu koronavírusu, vláda bude musieť pritvrdiť, vyhlásil v pondelok po rokovaní kabinetu český minister zdravotníctva Roman Prymula. Podľa neho zatiaľ nie je dôvod uzatvárať spoločnosť, ako je to momentálne v Izraeli či v Madride.

Pozrite si, ako to vyzerá na oddelení intenzívnej starostlivosti pre pacientov s Covid-19 v pražskej nemocnici Na Bulovce.

10:56 Polícia upozorňuje na status o neudeľovaní pokút za nenosenie rúšok. V statuse sa uvádza, že policajný riaditeľ vydal príkaz policajtom, aby nedávali pokuty za nenosenie rúšok. Polícia uisťuje verejnosť, že ide o absolútny nezmysel.

10:45 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:36 Trestné činy spáchané v čase núdzového stavu majú orgány činné v trestnom konaní posudzovať individuálne. Skúmať by mali, či k protiprávnemu konaniu došlo na mieste, na ktoré sa núdzový stav vzťahuje. Vyplýva to z usmernenia, ktoré vydala Generálna prokuratúra SR.

10:25 Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku potvrdili testy za uplynulých 24 hodín v 905 prípadoch. Na komplikácie zapríčinené ochorením Covid-19 zomrelo 11 pacientov, vyplýva z údajov zverejnených na koronavirus.gov.hu. Celkový počet potvrdených prípadov dosiahol 31 480, pričom počet obetí stúpol na 833. Aktuálne je nakazených 22 482 osôb, z nich 35 percent je z Budapešti.

10:20 V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 279 pacientov, potvrdené ochorenie Covid-19 má 242 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 13 osôb. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 24 pacientov.

10:07 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (34), Bardejov (31), Stropkov (30), Dunajská Streda (19), Prievidza (16), Svidník (14), Žilina (14), Stará Ľubovňa (13), Trnava (13), Michalovce (12), Vranov nad Topľou (12), Nové Zámky (11), Sobrance (11), Trenčín (11), Malacky (9), Košice (7) a Spišská Nová Ves (7). Päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Čadca, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Prešov, štyri prípady mali okresy Banská Bystrica, Galanta, Humenné, Ružomberok, Sabinov, Senica, Trebišov, po tri prípady mali okresy Komárno, Pezinok, Senec a Tvrdošín.

Dva prípady mali okresy Košice a okolie, Liptovský Mikuláš, Partizánske, Poprad, Skalica, jeden prípad zaznamenali okresy Dolný Kubín, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Kežmarok, Levice, Levoča, Martin, Myjava, Piešťany, Považská Bystrica, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Snina, Topoľčany, Zlaté Moravce, Zvolen a Žiar nad Hronom.

10:04 Vyliečilo sa ďalších 37 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 4865. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, celkovo evidujeme 55 obetí pandémie.

10:00 Na Slovensku pribudlo 353 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 13492 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 3382 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:55 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok oznámila, že sa stiahla do izolácie, lebo prišla do kontaktu s osobou infikovanou novým druhom koronavírusu.

9:37 Austrálsky štát Viktória, ktorý je počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu v centre pozornosti, nehlásil v pondelok ráno za predchádzajúcich 24 hodín žiadne úmrtia a iba deväť nových prípadov ochorenia Covid-19. Viktória nehlásila úmrtia súvisiace s koronavírusom prvýkrát od 15. septembra a 13. deň po sebe zaznamenala menej než 20 nových ochorení.

9:15 Takmer 16.000 prípadov nákazy novým koronavírusom v Spojenom kráľovstve sa v uplynulých týždňoch nedostalo do národného počítačového systému, z ktorého vychádzajú oficiálne údaje o denných nárastoch počtu infikovaných. Oznámili to britské úrady, ktoré to pripísali technickej poruche.

Niektoré z dosiaľ nehlásených prípadov pridali k sobotňajšej bilancii 12.872 novoinfikovaných a nedeľňajšiemu číslu 22.961 nových prípadov nákazy. Podľa upozornenia na oficiálnej stránke britskej vlády prinášajúcej údaje o koronakríze sú tak počty za tento víkend, ktoré by boli rekordnými, "umelo vysoké".

9:12 Očkovanie proti chrípke nechráni pred ochorením Covid-19. Funguje však ako nepriama ochrana. "Tým, že sa dám zaočkovať proti chrípke a neochoriem na ňu, neoslabím svoj organizmus, na ktorý by potom ľahšie nasadol COVID-19," vysvetlila epidemiologička Zuzana Krištúfková. "Ďalej sa odporúča očkovanie tehotným ženám, deťom do troch rokov, chronicky chorým pacientom a starším osobám nad 60 rokov," uviedla epidemiologička.

WHO odporúča prioritne očkovať zdravotníckych pracovníkov pre ich kľúčovú úlohu.

8:50 Paríž od zajtra opäť zavedie prísne opatrenia. Vo francúzskej metropole bude totiž platiť najvyšší stupeň rizika nákazy koronavírusom. Na dva týždne zostanú úplne zavreté bary. Cez víkend hlásilo Francúzsko rekordné počty nových prípadov.

8:25 Nemecko od začiatku pandémie zaznamenalo viac než 300.000 potvrdených prípadov nákazy. Celkový počet nakazených v Nemecku dosiahol v pondelok ráno 300.619. Za posledných 24 hodín pribudlo 1382 potvrdených prípadov nákazy a päť úmrtí.

V spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo v Nemecku 9534 ľudí. Z ochorenia sa podľa RKI vyliečilo približne 263.700 ľudí. Reprodukčné číslo vírusu za obdobie siedmich dní dosiahlo podľa Kochovho inštitútu v nedeľu hodnotu 1,14. Toto číslo vyjadruje, koľko ďalších ľudí nakazil jeden infikovaný človek.

8:00 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok vyhlásila, že jej krajina "znova porazila" nový koronavírus. Oznámila súčasne zmiernenie obmedzení v druhom najväčšom meste Nového Zélandu. Šírenie vírusu na Novom Zélande bolo považované za zastavené koncom marca po tom, ako prísna celoštátna karanténa (lockdown) viedla k 102 dňom bez komunitného prenosu.

V auguste sa však v Aucklande objavilo nové ohnisko nákazy, v dôsledku čoho zaviedli v tomto meste s 1,5 milióna obyvateľov lockdown na takmer tri týždne.

7:30 V Českej republike vstúpil do platnosti núdzový stav, ktorý v krajine opätovne vyhlásili z dôvodu pandémie koronavírusu. Spolu s ním zaviedli v krajine zatiaľ na dva týždne nové krízové opatrenia

7:00 India plánuje do júla 2021 zaočkovať približne 250 miliónov svojich občanov novou vakcínou proti koronavírusu. Oznámilo to indické ministerstvo zdravotníctva.

6:30 Rúška nás chránia pred vírusom, ale niektoré môžu byť aj škodlivé. Vedci upozorňujú na možný výskyt karcinogénnych látok. Textilné laboratóriá ich preto od začiatku koronakrízy intenzívne testujú. Na trhu zatiaľ neobjavili nebezpečné výrobky, ale napriek tomu odporúčajú používať len rúška, ktoré sú certifikované.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v nedeľu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok