India predstavila ambiciózny plán, zaočkovať chce stámilióny ľudí

TA3 TASR
4.10.2020 20:41

India plánuje do júla 2021 zaočkovať približne 250 miliónov svojich občanov novou vakcínou proti koronavírusu. Oznámilo to indické ministerstvo zdravotníctva.

India predstavila ambiciózny plán, zaočkovať chce stámilióny ľudí
SITA/AP

Na zaočkovanie 200 až 250 miliónov obyvateľov bude potrebných 400 až 500 miliónov dávok vakcíny. Rezort zdravotníctva očakáva, že očkovacia kampaň v Indii bude ukončená do konca októbra.

Za týmto účelom bola vytvorená osobitná komisia, ktorá má vypracovať plán na distribúciu vakcíny a zároveň monitorovať jej prerozdelenie. Ako prví budú zaočkovaní zdravotníci v tzv. "prvej línii" boja proti koronavírusu.

Regionálne vlády majú teraz za úlohu spísať zoznamy zdravotného personálu vrátane lekárov, zdravotných sestier a záchranárov, ktorí majú dostať vakcínu. V Indii v súčasnosti testujú viacero kandidátov na vakcínu proti koronavírusu, ktoré sa nachádzajú v rôznych štádiách vývoja. Najmenej tri z nich sú v rozdielnych štádiách testovania na ľuďoch - dve vyvíjajú indické farmaceutické spoločnosti a vývoj tretej vakcíny prebieha pod taktovkou anglickej Oxfordskej univerzity a nadnárodnej firmy AstraZeneca.

India sa radí medzi krajiny najviac postihnuté súčasnou pandémiou. Podľa oficiálnych údajov v Indii zaznamenali už 6,5 miliónov prípadov nákazy a 101.782 úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok