Fico: Únia v súčasnej podobe nemôže ďalej fungovať

TA3, TASR
12.9.2012 13:38

Šéf kabinetu privítal rozhodnutie nemeckého súdu, ktorý odobril euroval, zdôrazniíl však, že my si požičiavať nebudeme. Ako uviedol, Európska únia v súčasnej podobe ďalej fungovať nemôže.

Do radu sa nepostavíme

Slovensko v súčasnosti nie je ohrozené a nie je žiadne riziko, že by sa zaradilo medzi čakateľov na pomoc z inštitúcií Európskej únie. "Za SR môžem zodpovedne vyhlásiť, že sa nepostavíme do radu tých, ktorí by mali žiadať pôžičky z eurovalu alebo iných mechanizmov ECB a MMF," zdôraznil po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

V tejto súvislosti zopakoval, že jeho kabinet chce do konca tohto roka ukončiť konsolidáciu verejných financií a zagarantovať tak, že Slovensko bude bezpečná a stabilná krajina. Zároveň pripustil, že rizikom pre našu ekonomiku je klesajúci zahraničný dopyt.

V súvislosti s aktuálnou dlhovou krízou v eurozóne Fico ocenil všetky rozhodnutia, ktoré v ostatnom čase prijali európske inštitúcie, predovšetkým Európska centrálna banka (ECB). Pripustil, že avizovaný program nákupu dlhopisov problémových krajín sa niekomu môže zdať kontroverzný. "Dôležité ale je, že táto mačka chytá myši, že tieto rozhodnutia preukázateľne upokojujú trhy a vedú k posilneniu eura," zdôraznil šéf slovenskej exekutívy. Rovnako Fico víta dnešné rozhodnutie nemeckého ústavného súdu, ktoré otvára možnosť spustenia trvalého eurovalu.

Nemecký ústavný súd dnes zamietol návrh na zablokovanie trvalého záchranného fondu eurozóny, Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), a otvoril tak cestu k jeho ratifikácii. Súd odmietol požiadavky euroskeptikov v krajine, aby zablokoval ratifikačný proces, a tým aj vznik EMS s úverovou kapacitou 500 miliárd eur. Úlohou trvalého eurovalu je poskytovať finančnú pomoc štátom eurozóny, ak o ňu požiadajú.

EÚ podľa premiéra v súčasnej podobe fungovať nemôže

Únia v súčasnej podobe podľa Fica fungovať nemôže, pričom potrebuje prijať opatrenia pre efektívnejšiu spoluprácu národných štátov a európskych orgánov. "Prísna finančná disciplína, prísne sankcie, hlbšia integrácia, aktívna úloha Európskej centrálnej banky, toto je jediná cesta, ktorá môže v tomto okamihu pomôcť Európe," vyhlásil po dnešnom rokovaní vlády.

Prihlásil sa tak k dnešným slovám predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa. Ten v prejave o stave únie pred poslancami Európskeho parlamentu načrtol kroky k vytvoreniu bankovej únie, ale hovoril aj o nevyhnutnosti smerovania k demokratickej federácii členských krajín. "Budeme musieť smerovať k federácii národných štátov. To je náš politický horizont," vyhlásil Barroso.

Podľa Fica má slovenská vláda v tejto situácii len dve možnosti. Jednou z nich je utápať sa dlho v teoretických diskusiách o federácii a suverenite. "Potom je druhý postoj, za ktorý som celou svojou váhou. Čelom sa postavíme výzvam, ktoré sa týkajú hlbšej integrácie európskeho priestoru," avizoval.

Zjednotenie dohľadu nad všetkými európskymi bankami v ECB považuje minister financií Peter Kažimír za kľúčový posun k bankovej únii. Tento krok síce prijíma, o detailoch však ešte očakáva intenzívnu diskusiu, ktorá by mala trvať až do konca tohto roka.

"Návrh, ktorý vypracovala komisia hovorí o tom, že dohľad sa absolútne sústredí vo Frankfurte. My nemáme žiadny problém s tým, aby v krajinách, kde sa objavili problémy, kde je potrebné adresovať pomoc a kde de facto zlyhal národný dohľad, aby tam boli prevzaté kompetencie do Frankfurtu," priblížil postoj SR Kažimír.

Slovenský bankový sektor je však podľa neho zdravý a preto si budeme nárokovať možnosť delegovania viacerých právomocí dohľadu z ECB späť na národného regulátora.

Záznam z tlačovej besedy vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok