Zomrel herec Radoslav Brzobohatý, deň pred osemdesiatkou

TA3, SITA
12.9.2012 13:11

Dnes popoludní zomrel populárny divadelný, filmový a televízny herec Radoslav Brzobohatý. Stalo sa tak deň pred jeho osemdesiatymi narodeninami. Nezabudnuteľné sú jeho role z filmu Všetci dobrí rodáci, seriálu F. L. Věk či divadelný Grék Zorba.

Českému denníku Mladá fronta Dnes správu potvrdil režisér Zdeněk Zelenka a zdroj z jeho divadla s odvolaním sa na hercovu manželku Hanu Gregorovú. "Bohužiaľ, je to tak. Opustil nás vynikajúci herec a báječný človek," povedal pre agentúru Mediafax hovorca českej Hereckej asociácie Jiří Hromada.

Prvú veľkú vlnu popularity Brzobohatému priniesla rola Martina Edena v televíznej adaptácii románu Jacka Londona Cesta řeky k moři (1966). V 60. rokoch minulého storočia zažiaril aj v komédii Ladislava Rychmana Dáma na kolejích (1966) či vo vojnovej snímke Martina Friča Hvězda zvaná Pelyněk (1964). On sám za svoje najväčšie úspechy považoval výkon vo filmoch Atentát (1964), Ucho (1970) a Všichni dobří rodáci (1968). Jeho posledným filmom v kariére bola komédia Vrásky z lásky (2012), v ktorej si zahral po boku exmanželky Jiřiny Bohdalovej.

Brzobohatý pochádzal z hudobnej a námorníckej rodiny. More brázdil jeho otec a starý otec, mladý Radek ich však nenasledoval a namiesto do vĺn sa ponoril do kníh. Po štúdiách na pražskej DAMU nakoniec zakotvil v Divadle na Vinohradoch, kde zostal viac ako 30 rokov. V roku 2004 s manželkou Hanou Gregorovou založili Divadlo Radka Brzobohatého.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok