Volilo sa takmer v 50 obciach. Ľudia v izolácii hlas neodovzdali

TA3 TASR
4.10.2020 07:35

Slováci si volili starostov a miestnych poslancov. V 48 obciach boli doplňujúce komunálne voľby. Tie ale poznačil koronavírus. Niektorí ľudia nemohli voliť, lebo sú v karanténe. V susednom Česku pre týchto voličov pritom vymysleli prenosné volebné schránky.

Volilo sa takmer v 50 obciach. Ľudia v izolácii hlas neodovzdali
SITA/Alexandra Čunderlíková

V Banskobystrickom kraji volili v 13 obciach

Starostom obce Bzenica v okrese Žiar nad Hronom sa po sobotných doplňujúcich komunálnych voľbách stal Pavol Mazúr (Sme rodina). V obci Jelšovec v okrese Lučenec získal najviac hlasov nezávislý kandidát Ladislav Mácka.

Z celkového počtu oprávnených 534 voličov prišlo v Bzenici svoj hlas odovzdať 322 ľudí, potvrdila zapisovateľka volebnej komisie Marianna Danková. Platných hlasov bolo 319. Mazúr kreslo starostu získal vďaka 68,34 % hlasov, druhý v poradí skončil Jaroslav Kopčan (Smer-SD) s 21,63 % hlasov. Nezávislá kandidátka Lýdia Oslancová získala 10,03 % platných hlasov.

V Jelšovci volilo 142 z 221 oprávnených voličov. Informoval o tom vedúci odboru všeobecnej verejnej správy Okresného úradu Lučenec Jaroslav Morháč. Mácka kreslo starostu získal s náskokom siedmich hlasov pred v poradí druhou kandidátkou Erikou Cerovskou (Most-Híd). Tej svoj hlas odovzdalo 41 voličov.

V Banskobystrickom kraji sa doplňujúce voľby konali v 13 obciach, v siedmich z nich si obyvatelia volili starostov, v šiestich poslanca či poslancov obecného zastupiteľstva.

V sobotu 3. 10. si v 48 obciach volili starostu a poslancov, v niektorých obciach voliči vyberali svojich favoritov do oboch funkcií. Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzali prísne protiepidemické opatrenia. Volebné miestnosti boli otvorené do 22.00 h.

Zástupcov si volili aj v Nitrianskom kraji

Obyvatelia piatich obcí Nitrianskeho kraja si 3. októbra v doplňujúcich voľbách volili nových starostov a poslancov obecných zastupiteľstiev. V Zlatomoravskom okrese si obyvatelia Žitavian volili nového starostu a jedného poslanca obecného zastupiteľstva. Ako informovala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Regina Kissová, novým starostom obce sa stal nezávislý kandidát Štefan Borkovič, na uvoľnené miesto poslanca voliči zvolili takisto nezávislého kandidáta Štefana Prochovníka.

Nové vedenie obce si volili aj obyvatelia Mojzesova v okrese Nové Zámky. Ako informovala miestna volebná komisia, novou starostkou obce sa stala Tatiana Martišová, ktorá kandidovala za stranu Smer-SD.  Doplňujúce voľby sa konali aj v ďalších troch obciach, v ktorých sa na uvoľnené miesto poslanca hlásil iba jediný kandidát. V Kolíňanoch nitrianskom okrese to bol nestraník Erik Miškovič, v Žikave v okrese Zlaté Moravce Marián Kúsek za SNS a v Trávniku v Komárňanskom okrese Silvia Szábóová za Most-Híd.

Doplnkové voľby boli i v Trnavskom kraji

Obyvatelia štyroch obcí Trnavského kraja volili v doplňujúcich voľbách nových starostov i poslancov obecných zastupiteľstiev. Jediný volebný súboj však prebiehal v Hrnčiarovciach na Parnou, kde sa o post nového starostu uchádzali nezávislí kandidáti Marcel Škorec a Štefan Hrašna. Ako informovala miestna volebná komisia novým starostom obce sa stal Marcel Škorec.

V obciach Trnovec v okrese Skalica a Kuklov v Senickom okrese bolo o novom starostovi prakticky rozhodnuté, pretože v oboch dedinách sa o funkciu uchádzal iba jediný kandidát. Za starostu Trnovca kandidoval Marián Polák z KDH. V Kuklove sa o post starostky uchádzala iba nezávislá kandidátka Iveta Holková.

Bez súboja kandidátov boli aj voľby poslancov obecného zastupiteľstva v Sasinkove, kde sa o tri uvoľnené mandáty uchádzali iba dve kandidátky. Jednou je Soňa Krišková za stranu Smer-SD a druhou Michaela Paulíková kandidujúca za stranu Sloboda a Solidarita.

V Trenčianskom kraji mali i neplatné hlasy

Víťazkou doplňujúcich volieb na post starostu sa v obci Jasenica v okrese Považská Bystrica stala Martina Zelenáková (nezávislá). Vo Veľkej Hradnej v okrese Trenčín sa hlavou obce stal Pavol Ježík (nezávislý). Povedali to zapisovateľky tamojších volebných komisií.

Novozvolená starostka Jasenice získala 314 hlasov. "K voľbám prišlo 480 zo 963 zapísaných voličov," uviedla zapisovateľka volebnej komisie v Jasenici Janka Cigániková. Nový starosta Veľkej Hradnej dostal 208 hlasov. Volilo 351 zo 603 zapísaných voličov, 3 hlasy boli neplatné, priblížila zapisovateľka volebnej komisie vo Veľkej Hradnej Iveta Kopecká.

V Prešovskom kraji volili v siedmich obciach

Chmeľov, Spišský Hrhov, Makovce, Remeniny a Ondavka majú nových starostov, ktorých si ľudia zvolili v sobotňajších doplňujúcich voľbách. Ako informoval zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Prešove Branislav Mičieta, v obci Chmeľov je novým starostom Milan Polča (nezávislý), ktorý získal 257 hlasov zo 412 platných voličských hlasov. O post starostu sa uchádzali celkovo štyria kandidáti, pričom účasť vo voľbách podľa Mičietu bola na úrovni približne 50 percent.

V obci Spišský Hrhov v okrese Levoča je novozvolenou starostkou Zuzana Kučerová (nezávislá), ktorá bola jedinou kandidátkou. Ako uviedla zapisovateľka miestnej volebnej komisie Erika Rímska, k volebným urnám pristúpilo 28 percent oprávnených voličov. Samotným dôvodom volieb podľa nej bolo odstúpenie starostu z funkcie.

Obyvatelia Makoviec v okrese Stropkov sa rozhodovali medzi dvoma kandidátmi, pričom starostkou sa stala Helena Štefancová (SaS). Ako ďalej priblížila zapisovateľka okresnej volebnej komisie Stropkov Ľubica Čarná, voľby v obci sa konali preto, že starosta zomrel.

Zapisovateľka miestnej volebnej komisie Darina Hermanovská informovala, že starostom obce Remeniny v okrese Vranov nad Topľou sa stal Marián Hirka (nezávislý). Účasť vo voľbách bola podľa nej na úrovni 64,5 percenta, pričom o miesto starostu sa uchádzali celkovo dvaja kandidáti.

V obci Ondavka v okrese Bardejov, kde žije 15 obyvateľov, podľa zapisovateľa okrskovej volebnej komisie Milana Kurimského sa novou starostkou stala Lucia Vasilega (Most-Híd). Okrem toho si obyvatelia obce zvolili aj troch poslancov. Kurimský priblížil, že obec bola bez starostu a obecného zastupiteľstva už pár rokov. „Posledný bývalý starosta sa vzdal funkcie a odvtedy boli opakovane vyhlásené doplňujúce voľby do orgánov samosprávy, pričom sa nenašiel žiaden kandidát, až teraz,“ dodal. Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy sa konali v sobotu, z toho bolo sedem obcí v Prešovskom kraji.

V sobotu 3. 10. si v 48 obciach volili starostu a poslancov, v niektorých obciach voliči vyberali svojich favoritov do oboch funkcií. Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzali prísne protiepidemické opatrenia. Volebné miestnosti boli otvorené do 22.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok