Napriek víkendu padol absolútny rekord prípadov, pribudlo ich 818

TA3 TASR SITA ČTK
4.10.2020 10:07

Nakazených pribúda a hygienici budú mať zrejme čoraz väčší problém dohľadať všetky kontakty. Úrad verejného zdravotníctva predpokladá, že počet nakazených bude narastať aj nasledujúce dni. Udalosti sme s vami sledovali online.

Napriek víkendu padol absolútny rekord prípadov, pribudlo ich 818
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:56 Americký prezident Donald Trump nakrátko opustil nemocnicu, v ktorej sa lieči z ochorenia COVID-19, aby z auta pozdravil svojich stúpencov zhromaždených pred zdravotníckou inštitúciou.

Kolóna vozidiel s Trumpom prešla okolo priaznivcov prezidenta po tom, ako im šéf Bieleho domu vo videu na sociálnej sieti prisľúbil "prekvapivú návštevu". Americké médiá priniesli zábery, na ktorých Trump s rúškom na tvári máva z čierneho auta davu ľudí, píše agentúra AFP. Krátko na to sa do nemocnice vrátil.

20:33 India plánuje do júla 2021 zaočkovať približne 250 miliónov svojich občanov novou vakcínou proti koronavírusu. Oznámilo to v nedeľu indické ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra DPA. Na zaočkovanie 200 až 250 miliónov obyvateľov bude potrebných 400 až 500 miliónov dávok vakcíny. Rezort zdravotníctva očakáva, že očkovacia kampaň v Indii bude ukončená do konca októbra.

19:41 Zdravotný stav amerického prezidenta Donalda Trumpa sa „ďalej zlepšuje“, z nemocnice by ho mohli prepustiť už v pondelok. Uviedol to v nedeľu ošetrujúci lekár Sean Conley. Trumpov lekársky tím predtým informoval, že u prezidenta v posledných dňoch dvakrát zaznamenali krátkodobý pokles hladiny kyslíka v krvi a nasadili liečbu steroidmi.

19:04 Pozrite si aj Hlavné správy s prehľadom tých najdôležitejších udalostí z dnešného dňa.

18:43 Po nákaze koronavírusom zomrel vo veku 81 rokov módny návrhár japonského pôvodu Kenzó Takada, zakladateľ obchodnej značky Kenzo. Návrhár zomrel v nedeľu na komplikácie spojené s ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Bol hospitalizovaný v súkromnej Americkej nemocnici v Paríži.

Kenzó Takada bol zakladateľom francúzskeho módneho domu Kenzo. Jeho návrhy sú známe najmä farebným kvetinovým vzorom či výrazným použitím kreslených hláv tigrov.

18:28 Z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19 zatvorili hygienici do 9. októbra Súkromnú materskú školu na Viedenskej ceste v Bratislave a jednu triedu na Základnej škole v Šenkviciach. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

V sobotu zaznamenali v Bratislavskom kraji podľa údajov portálu korona.gov.sk 82 nových prípadov ochorenia. "Vyskytli sa vo všetkých okresoch Bratislavského kraja, pričom najviac ich evidujeme v okrese Bratislava V a okrese Malacky,“ spresnili hygienici s tým, že najmladšie je ročné dieťa a najstarším je 87-ročný muž.

18:19 Divadlo Andreja Bagara v Nitre je v týchto dňoch osvetlené na červeno. Symbolicky sa tak zapojilo do medzinárodnej kampane #WeMakeEvents, ktorá pripomína, že živá kultúra nevyhnutne potrebuje podporu vlád, aby prežila krízu spôsobenú pandémiou ochorenia COVID-19. Cieľom kampane je tiež zvýšiť povedomie ľudí o kultúrnom priemysle i o hrozbách a problémoch, ktorým musí v súčasnosti čeliť.

17:41 Do saudskoarabskej Mekky, najposvätnejšieho mesta islamu, začali v nedeľu opäť prúdiť moslimskí pútnici. Saudská Arábia totiž po siedmich mesiacoch opäť povolila vykonávanie tzv. malej púte do Mekky, ktorú pozastavili po vypuknutí pandémie koronavírusu. V rámci postupného otvárania Mekky bude môcť denne vstúpiť do areálu tamojšej Veľkej mešity približne 6000 pútnikov - Saudskoarabov alebo cudzincov žijúcich v krajine.

17:11 Mesto Michalovce po vyhlásení núdzového stavu na Slovensku v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu prijalo viaceré opatrenia. Informovala o tom vedúca referátu komunikácie mestského úradu Iveta Palečková. Radnica už pred časom na svojich pracoviskách zaviedla ochranné opatrenia v podobe regulovaného vstupu do obidvoch budov mestského úradu a merania telesnej teploty. Tieto opatrenia podľa Palečkovej ostávajú aj naďalej v platnosti.

16:48 Rúška nás chránia pred vírusom, ale niektoré môžu byť aj škodlivé. Vedci upozorňujú na možný výskyt karcinogénnych látok. Textilné laboratóriá ich preto od začiatku koronakrízy intenzívne testujú. Na trhu zatiaľ neobjavili nebezpečné výrobky, ale napriek tomu odporúčajú používať len rúška, ktoré sú certifikované.

16:10 Putovanie relikvií sv. Jána Máriu Vianneyho po Slovensku sa konať nebude. Ako oznámilo nitrianske biskupstvo, dôvodom je pandémia ochorenia COVID-19. Svätcove relikvie mali v Nitrianskej diecéze putovať v Trenčíne, Nitre a Hronskom Beňadiku od 10. do 25. októbra.

14:45 Poľsko zaznamenalo za sobotu ďalších 1934 potvrdených prípadov, čo je výrazne menej ako rekordných 2367 prípadov zachytených za piatok. Úrady tiež zaznamenali 26 súvisiacich úmrtí infikovaných osôb, informoval v nedeľu spravodajský portál TVN24.pl s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Najviac nových prípadov po dlhom čase nehlásilo Malopoľské vojvodstvo (185), ale Kujavsko-pomoranské vojvodstvo (229). Celkovo bola nákaza koronavírusom v Poľsku doteraz potvrdená u 100.074 ľudí, z ktorých 2630 zomrelo.      Medzi 26 úmrtiami je 24 ľudí, ktorí mali okrem COVID-19 aj ďalšie zdravotné problémy.

14:20 Na Ukrajine zaznamenali 4140 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a tiež 44 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov, ktoré v nedeľu zverejnil Systém monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany a informovala o nich agentúra UNIAN. Celkový počet prípadov nákazy, ktoré v tejto krajine potvrdili od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 226 462. Úmrtí súvisiacich s koronavírusom tam už dosiaľ zaznamenali 4397.

13:33 Pozrite si celú reláciu V politike. V prvom dueli sa stretli expremiér Pellegrini a minister Sulík. Kto zvláda boj s pandémiou lepšie? Bolo vyhlásenie núdzového stavu počas prvej vlny "právnym paškvilom"? Ako je na nárast nakazených pripravená obrana? A čo všetko sa skrýva za reformným plánom?

12:53 Island od pondelka sprísni epidemiologické opatrenia. Tamojšia vláda sa tak rozhodla po výraznom náraste prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, aký v krajine evidujú od polovice septembra.

12:32 Hokejový klub HC Košice hlási ďalšie prípady koronavírusu vo svojom mužstve. Podľa piatkových testov je nakazená väčšina hráčskeho kádra, pozitívny test na COVID-19 mali aj dvaja členovia realizačného tímu a ďalší zamestnanec klubu. Extraligista si tak bude musieť odložiť aj ďalšie zápasy.

12:08 "Z nepoužívanej polikliniky sme urobili moderné pracovisko. Aj vďaka MZ SR sme získali 18 špičkových ventilátorov. Budeme pripravení prijímať ďalších pacientov. Orava a Liptov sú najkritickejšími regiónmi, sú zároveň spádovou oblasťou pre Ružomberok," povedal v našej relácii V politike minister obrany Jarodlav Naď.

11:00 Z COVID-19 sa vyliečilo ďalších 35 ľudí, spolu už ochorenie prekonalo na Slovensku 4828 osôb. Ministerstvo zdravotníctva v sobotu informovalo, že na pľúcnu formu ochorenia zomrela 18. septembra 81-ročná pacientka v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. Celkový počet potvrdených úmrtí v SR je tak aktuálne na čísle 55.

"Počet ľudí hospitalizovaných v nemocniciach s novým koronavírusom alebo s podozrením naň sa oproti predchádzajúcemu dňu nezmenil, je to podľa aktuálnych štatistík 275 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 238 osôb," spresnil rezort zdravotníctva. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 13 ľudí. Aktuálne podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 24 pacientov s ochorením COVID-19. Od začiatku vypuknutia ochorenia sa v krajine urobilo 492 902 laboratórnych testov. Doteraz bolo pozitívne testovaných 13 139 ľudí. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku momentálne 8256.

10:35 Medzi pozitívne testovanými bolo 380 mužov a 438 žien vo veku od dvoch do 92 rokov. "Nový koronavírus sa v sobotu zachytil v regiónoch Bánovce nad Bebravou (3), Banská Bystrica (8), Banská Štiavnica (1), Bardejov (52), Bratislava (54), Brezno (2), Bytča (2), Čadca (2), Detva (9), Dolný Kubín (12), Dunajská Streda (8), Galanta (6), Gelnica (3), Hlohovec (3), Humenné (32), Ilava (5), Kežmarok (1), Komárno (12), Košice (64)," uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Pozitívne testovaní boli aj v regiónoch Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Pezinok, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Sabinov a Senec. Taktiež aj Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zlaté Moravce, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Žilina.

10:17 Premiér Igor Matovič sa vyjadril k aktuálnej situácii a včerajšej bilancii na sociálnej sieti.

10:13 Správa štátnych hmotných rezerv má dostatok zásob a na núdzový stav vyhlásený od začiatku októbra je pripravená. V súčasnosti organizácia vyhodnocuje súťaž na dodanie 500 000 antigénových testov na identifikáciu ochorenia COVID-19.

10:00 Na Slovensku v sobotu pribudlo 818 nakazených novým koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 13 139. Laboratóriá otestovali 8565 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 35 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom pribudlo jedno úmrtie, celkový počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku je tak na čísle 55. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

9:55 Trnavská univerzita prechádza od pondelka 5. októbra na dištančné vzdelávanie formou online vyučovania. Ide o ďalšie z preventívnych opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 a týka sa všetkých fakúlt.

9:00 Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo tento týždeň predčasne ukončí svoju cestu v Ázii po tom, čo amerického prezidenta Donalda Trumpa hospitalizovali kvôli ochoreniu Covid-19.

8:12 Stovky demonštrantov v nemeckom meste Konstanz v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko vytvorilo ľudskú reťaz okolo brehov Bodamského jazera na protest proti opatreniam v boji s koronavírusom.

7:55 Desiatky tisíc Izraelčanov vyšli v sobotu do ulíc v stovkách lokalít v celom štáte na protest proti vláde a jej premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi po tom, čo vláda zakázala masové demonštrácie v rámci opatrení proti novému koronavírusu.

7:30 V sobotu pribudlo v Česku 2556 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19, čo je najvyšší nárast počas víkendového dňa od začiatku pandémie. Aktuálne chorých je 40 821 a hospitalizovaných takmer 1200. V Česku dosiaľ zomrelo 711 ľudí s koronavírusom, z toho päť v sobotu. Vyplýva to z informácií na webe ministerstva zdravotníctva.

7:20 Z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19 u detí zatvorili hygienici Materskú školu na Fedákovej ulici v Bratislave a Súkromnú anglickú škôlku Benjamín na Myslenickej ulici v Pezinku, kde bol pozitívne testovaný učiteľ. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

7:05 Úrad verejného zdravotníctva predpokladá, že počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 bude na Slovensku v nasledujúcom období rásť. Vysvetľuje to tým, že epidemiológovia naďalej dohľadávajú veľké množstvo kontaktov naprieč regiónmi.

6:50 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok