Záplavy v Taliansku a Francúzsku si vyžiadali mŕtvych i nezvestných

TA3 TASR
3.10.2020 16:20

Najmenej dvoch mŕtvych a 24 nezvestných si vyžiadali silné búrky, ktoré sa v noci na sobotu prehnali horskými oblasťami od juhovýchodu Francúzska cez sever Talianska. S odvolaním sa na tamojšie médiá a úrady o tom informovala agentúra AP.

Záplavy v Taliansku a Francúzsku si vyžiadali mŕtvych i nezvestných
TA3

V pohraničných oblastiach oboch krajín pritom búrky spôsobili silné záplavy, poničili mosty, zablokovali dopravné komunikácie a viaceré obydlia odrezali od sveta. V talianskom regióne Piedmont napadlo za posledných 24 hodín až 630 milimetrov zrážok, čo je hodnota, akú tam podľa úradu civilnej ochrany nezaznamenali od roku 1958. V regióne došlo k stovkám záchranných operácií. Viacero osôb zachránili či evakuovali napríklad z kempov a domov, ktoré záplavy odrezali od sveta.

Na juhovýchode Francúzska, v horskej oblasti okolo mesta Nice, napadol za menej ako 12 hodín takmer priemerný ročný úhrn zrážok. Starosta Nice Christian Estrosi prejavil ľútosť s rodinami nezvestných. Uviedol tiež, že pri búrkach bolo zničených alebo vážne poškodených viac ako 100 domov. Hasiči informovali, že v noci na sobotu boli zo svojich domov pre záplavy evakuované desiatky ľudí.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril v sobotu na Twitteri vďačnosť záchranárom. "Spoločne to zvládneme," dodal. Francúzska meteorologická služba Météo-France informovala, že v niektorých oblastiach napadlo až do 500 milimetrov zrážok, čo je takmer ekvivalentom priemerného ročného úhrnu. Météo-France vydala v súvislosti s búrkami a záplavami ešte v piatok výstrahu pred nebezpečenstvom. Zatvorené boli v oblasti aj všetky školy a obyvateľom miestne úrady odporúčali, aby ostali doma.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok