Pribudlo ďalšie úmrtie, potvrdili vyše 700 nových prípadov

TA3 TASR SITA ČTK
3.10.2020 18:31

Na Slovensku v piatok pribudlo 704 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Laboratóriá sa približujú pomaly k desiatim tisícom testov za deň, v piatok ich celkovo spravili takmer 9500. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Situáciu okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudlo ďalšie úmrtie, potvrdili vyše 700 nových prípadov
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:00 Pozrite si aj Hlavné správy, v ktorých sme zhrnuli to najdôležitejšie z dnešného dňa.

22:15 Americký prezident Donald Trump, ktorý sa v nemocnici lieči z koronavírusového ochorenia COVID-19, sa podľa vlastných slov cíti dobre. Vyjadril pritom vďaku lekárom a zdravotným sestrám, ktoré sa o neho starajú, informovala agentúra AP. "Lekári, zdravotné sestry a VŠETCI v ÚŽASNEJ nemocnici Walter Reed Medical Center a ďalší (experti) ..., ktorí sa k ním pripojili, sú PERFEKTNÍ," napísal Trump na Twitteri.

21:57 Senát amerického Kongresu prerušil až do 19. októbra svoju legislatívnu činnosť. Reagoval tak na šírenie nového koronavírusu v radoch senátorov. Len od piatka boli pozitívne testovaní traja z nich, informovala v sobotu agentúra AP. Líder republikánskej senátnej väčšiny Mitch McConnell v sobotu oznámil, že až do 19. októbra nebudú prebiehať rokovania v pléne Senátu. Zdôraznil však, že aj naďalej budú vo svojej "dôležitej" práci pokračovať jednotlivé senátne výbory.

21:38 Nedeľňajší duel 3. kola talianskej futbalovej Serie A medzi majstrovským Juventusom Turín a SSC Neapol zrejme odložia pre rastúci počet koronavírusových prípadov v oboch tímoch. V sobotu mal pozitívny nález stredopoliar SSC Eljif Elmas, COVID-19 hlási aj Juventus u dvoch zamestnancov klubu, ktorých okamžite poslal do izolácie. Vedenie turínskeho klubu uviedlo, že nakazení nie sú hráči ani členovia trénerského štábu.

21:13 Vo Francúzsku za uplynulých 24 hodín pribudlo takmer 17.000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Predstavuje to rekordný denný prírastok v krajine, informovala v sobotu agentúra Reuters.

Podľa údajov francúzskeho ministerstva zdravotníctva bolo za posledných 24 hodín potvrdených 16.972 nových prípadov infekcie. Bol tým prekonaný predchádzajúci rekordný prírastok 16.096 prípadov, ktorý v krajine zaznamenali minulý týždeň.

20:34 Stav amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorého hospitalizovali pre nákazu novým druhom koronavírusu, je dobrý. Trump nemá teplotu ani problémy s dýchaním, uviedli v sobotu jeho ošetrujúci lekári. Lekári informovali, že Trump dýcha bez pomoci prístrojov. Pri príchode do nemocnice pociťoval únavu, mal upchatý nos a kašľal, jeho symptómy sa však podľa lekárov postupne zmierňujú.

19:57 Úrad verejného zdravotníctva predpokladá, že počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 bude na Slovensku v nasledujúcom období rásť. Vysvetľuje to tým, že epidemiológovia naďalej dohľadávajú veľké množstvo kontaktov naprieč regiónmi.

19:37 Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín 2844 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od druhej polovice apríla. Celkový počet nakazených tak v Taliansku stúpol na 322.751. Sobotňajšie číslo prekonalo rekord zo štvrtka 1. októbra, kedy krajina zaevidovala 2548 nových prípadov infekcie, informuje agentúra DPA.

19:08 Bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorému diagnostikovali ochorenie COVID-19, hospitalizovali s obojstranným zápalom pľúc. V sobotu to oznámila jeho manželka Maryna. "Napriek tomu, že má môj manžel obojstranný zápal pľúc, má silnú vôľu a preukazuje to v boji proti chorobe," uviedla.

Päťdesiatpäťročný Porošenko v utorok oznámil, že mal pozitívny test na koronavírus a doma sa lieči. Politik, ktorý bol prezidentom Ukrajiny v rokoch 2014 - 2019, má cukrovku. Tá sa spája so zvýšeným rizikom komplikácií spôsobených koronavírusom.

18:39 Z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19 u detí zatvorili hygienici Materskú školu na Fedákovej ulici v Bratislave a Súkromnú anglickú škôlku Benjamín na Myslenickej ulici v Pezinku, kde bol pozitívne testovaný učiteľ. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava. Hygienici spresnili, že škôlka v Pezinku by mala byť zatvorená do 12. októbra a bratislavská materská škola do 10. októbra.

18:29 Na Slovensku pribudlo ďalšie úmrtie na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Ide o skon 81-ročnej pacientky, ktorá zomrela 18. septembra v Univerzitnej nemocnici L. P. v Košiciach. Spolu tak v našej krajine máme 55 potvrdených úmrtí. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

18:23 Nemecko si v sobotu pripomenulo 30. výročie opätovného zjednotenia krajiny, ktorá bola v období studenej vojny rozdelená na západnú a východnú časť. Rozsah osláv bol však v dôsledku pandémie nového koronavírusu obmedzený.

Spolková kancelárka Angela Merkelová, prezident Frank-Walter Steinmeier a predseda Bundestagu Wolfgang Schäuble sa zúčastnili na oficiálnom spomienkovom podujatí, ktoré sa konalo v kostole v meste Postupim, nachádzajúcom sa približne 25 kilometrov od Berlína. Na podujatí sa v dôsledku pandemických obmedzení mohlo zúčastniť len 130 hostí. Vzhľadom na ohlásené protestné zhromaždenia zaisťovalo bezpečnosť na uliciach mesta zhruba 2500 policajtov.

17:44 Viaceré regionálne úrady evidujú v domovoch sociálnych služieb koronavírus. V Nových Zámkoch pozitívne testovali desať pracovníkov zo zariadenia sociálnych služieb a teraz k nim pribudlo aj 24 klientov. Hygienici upozorňujú, že tento počet sa môže ešte zvýšiť, lebo čakajú na ďalšie výsledky.

17:28 Nákazu koronavírusom potvrdili aj u republikánskeho člena amerického Senátu Rona Johnsona. Je už v poradí tretím republikánskym senátorom, ktorému potvrdili nákazu v tomto týždni.

16:08 Prešovskí hasiči v sobotu hromadne testovali na ochorenie COVID-19 osoby z marginalizovaných komunít v obciach Cigeľka a Lenartov v okrese Bardejov. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru s tým, že testovanie sa uskutočnilo z dôvodu prudkého nárastu nakazených na nový koronavírus v Bardejovskom okrese.

16:03 Pre aktuálne platný núdzový stav na Slovensku, ktorý bol vyhlásený v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu, netreba podliehať panike a veriť strašeniu, že sa občanom berú práva. V relácii verejnoprávneho telerozhlasu to povedal premiér Igor Matovič s tým, že núdzový stav platí od štvrtka 1. 10. a občania doteraz žiadne práva nestratili.

15:15 Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú prísne protiepidemické opatrenia. Za ich nedodržanie hrozia sankcie. Ako to vyzerá vo volebných miestnostiach počas pandémie? Pozrite si fotogalériu.

14:55 Viacero ľudí, ktorí pôsobia alebo pôsobili v okolí amerického prezidenta Donalda Trumpa, bolo v uplynulých hodinách pozitívne testovaných na nový druh koronavírusu. Informujú o tom americké médiá.

14:46 Čínsky prezident Si Ťin-pching v sobotu poprial americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho manželke Melanii skoré uzdravenie z ochorenia COVID-19, informovala čínska štátna televízia. "S manželkou Pcheng Li-jüan vám a vašej manželke vyjadrujeme súcit a prajeme vám rýchle uzdravenie," citovala televízia prezidentov odkaz.

14:35 Anglický FC Liverpool hlási druhý pozitívny test na COVID-19. Po Thiagovi Alcantarovi sa koronavírusom nakazil Sadio Mane.

14:10 Na Ukrajine zaznamenali za uplynulých 24 hodín 4661 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a tiež 92 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov zverejnených v sobotu Systémom monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany. V oboch prípadoch (infikovaných i úmrtí) ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie.

13:55 Veriaci, ktorí chodievajú na nedeľné bohoslužby do chrámu sv. Emeráma na Nitrianskom hrade, si budú môcť vybrať z väčšieho počtu omší. Rozhodol o tom veľprepošt Katedrálnej kapituly a súčasne správca katedrály Štefan Vallo.
Úprava počtu bohoslužieb sa dotkne už najbližšej nedele 4. októbra. „Až do odvolania budú pre veriacich slúžené sväté omše každú nedeľu o 07.00 hod., 09.00 hod. a po novom aj o 10.30 hod.,“ informovalo nitrianske biskupstvo.

13:45 Kanadská ropná spoločnosť Suncor Energy plánuje v nasledujúcich 18 mesiacoch prepustiť do 15 % svojich zamestnancov. K rušeniu pracovných miest pristúpila po tom, ako pandémia nového koronavírusu obmedzila dopravu a s ňou dopyt po rope. Druhá najväčšia ropná spoločnosť v Kanade tak prepustí okolo 2000 zamestnancov. Firma so sídlom v Calgary v súčasnosti zamestnáva približne 13 000 ľudí.

13:30 Poľsko zaznamenalo za piatok ďalších 2367 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Úrady tiež zaznamenali 34 súvisiacich úmrtí infikovaných osôb. Najviac nových prípadov (290) pochádza z Malopoľského vojvodstva. Celkovo bola nákaza koronavírusom v Poľsku doteraz potvrdená u 98.140 ľudí, z ktorých 2604 zomrelo.

Poľsko zaznamenalo za piatok ďalších 2367 potvrdených prípadov nákazy.

13:15 Nákazu v Maďarsku za posledný deň potvrdili 1086 ľuďom, čím celkový počet potvrdených prípadov infekcie stúpol na 29 717. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 14 chronicky chorých pacientov, informoval v sobotu server vlády koronavirus.gov.hu.

13:00 Druhá vlna epidémie koronavírusu a rastúce počty infikovaných vyústili do obnovenia mnohých opatrení. Problémom však stále môže byť mestská hromadná doprava. Podľa epidemiológov je rizikové najmä cestovanie v rannej a popoludňajšej špičke. Tento problém je komplikovaný, riešenia by sa však mali hľadať.

12:55 Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín vo svojich 85 regiónoch 9859 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to o 447 viac ako deň predtým a najviac od 15. mája. Najviac nakazených (2884) pribudlo v Moskve, celkovo ich doteraz bolo 300 613. Jej starosta Sergej Sobianin vyzval minulý týždeň starých ľudí, aby zostali doma, a zamestnávateľom odporučil, aby umožnili prácu z domu.

12:42 Viaceré Regionálne úrady verejného zdravotníctva zaznamenali výskyt pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 v domovoch sociálnych služieb. Úrad verejného zdravotníctva to uviedol na sociálnej sieti. V územnej pôsobnosti RÚVZ Nové Zámky pribudlo v piatok podľa úradu k desiatim pozitívne testovaným pracovníkom zo zariadenia sociálnych služieb aj 24 klientov. "Počet pozitívne testovaných klientov ešte nemusí byť konečný, na časť výsledkov sa ešte čaká. Zdravotný stav klientov je pravidelne monitorovaný," spresnili hygienici.

12:35 Nové divadlo v Nitre bude hrať aj po tom, ako začali od 1. októbra platiť nové pravidlá pre organizovanie hromadných akcií. „V súlade s protiepidemiologickými opatreniami sme sa rozhodli hrať pre uzavreté školské kolektívy, konkrétne pre jednu triedu, počas celého októbra 2020,“ oznámilo ND.

12:14 Pietne spomienky na Zverovke, v Žiarskej doline, v Malej a Veľkej Fatre, Nízkych Tatrách a Slovenskom raji sa tento rok neuskutočnia. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu a vyhlásený núdzový stav na celom území Slovenska. "Pozostalí a priatelia obetí si môžu na blízkych zosnulých prísť zaspomínať individuálne, či vyjadriť úctu a spomienku zapálením sviečky doma," uvádzajú horskí záchranári.

11:35 Ministerstvo školstva neodporúča pre zhoršujúcu sa situáciu s pandémiou nového koronavírusu na Slovensku organizovanie škôl v prírode či lyžiarskych výcvikov, a to ani dennou formou. Minister školstva Branislav Gröhling na sociálnej sieti vysvetlil, že sa tak rozhodli po diskusii s epidemiológmi a doktormi.

11:10 Amerického prezidenta Donalda Trumpa v utorok previezli vrtuľníkom z Bieleho domu do vojenskej nemocnice pri Washingtone, kde podstúpi liečbu v súvislosti s jeho pozitívnym testom na nový druh koronavírusu.

11:00 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín (stav v sobotu o 10.00 h) 1058 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to výrazný nárast v porovnaní so 688 infikovanými v predchádzajúcom 24-hodinovom období a druhé prekročenie hranice 1000 nakazených za jeden deň od 26. marca, informuje denník Kurier s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Najväčší prírastok nakazených zaznamenala opäť spolková krajina Viedeň (474). Nasledujú spolkové krajiny Dolné Rakúsko (191), Tirolsko (126), Horné Rakúsko (111), Salzbursko (52), Štajersko (41), Vorarlbersko (26), Korutánsko(22) a Burgenland (15).

10:45 V 48 obciach si volia starostu či poslancov. Z volieb má vzísť 33 starostov a 28 poslancov. Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú prísne protiepidemické opatrenia. Za ich nedodržanie hrozia sankcie.

10:30 V Bardejove budú od pondelka 5. októbra zatvorené školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. V piatok o tom na svojom mimoriadnom večernom rokovaní rozhodol mestský krízový štáb. Ako informoval hovorca mesta Bardejov Štefan Hij, štáb prerušil výchovno-vzdelávací proces na školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na desať pracovných dní. „Akceptoval tak odporúčania okresného epidemiológa. Podľa aktuálneho vývoja situácie sa v najbližších dňoch bude rozhodovať aj o prerušení procesu v materských školách,“ uviedol Hij.

Okres Bardejov patrí na semafore medzi červené okresy. Od začiatku výskytu nového koronavírusu do piatka 2. októbra zaznamenali v okrese 223 pozitívnych prípadov nákazy. Naposledy vo štvrtok 1. októbra pribudlo 50 pozitívnych testov.

10:25 Najviac nových prípadov pribudlo v okresoch Bratislava (80), Prievidza (53), Nové Zámky (43), Bardejov (41), Nitra (35), Košice (33), Námestovo (32), Stará Ľubovňa (28), Trnava (22), Prešov (21), Banská Bystrica (19), Dolný Kubín (19), Veľký Krtíš (18), Pooprad (17), Žilina (15), Malacky (13), Svidník (13), Tvrdošín (12), Zlaté Moravce (12), Martin (11), Dunajská Streda (9), Liptovský Mikuláš (9), Komárno (8), Stropkov (8), Humenné (7), Košice a okolie (7), Banská Štiavnica (6), Levice (6), Senec (6), Zvolen (6), Žiar nad Hronom (6). Päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Detva, Michalovce, Ružomberok a Snina, štyri prípady mali okresy Brezno, Galanta, Ilava, Kežmarok, Sabinov , Sobrance a Trebišov. Po tri prípady mali okresy Bánovce nad Bebravou, Piešťany, Púchov, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trenčín a Žarnovica, dva prípady boli v okresoch Hlohovec, Nové Mesto nad Váhom, Pezinok, Revúca, Rimavská Sobota, a jeden prípad zaznamenali okresy Bytča, Čadca, Gelnica, Krupina, Lučenec, Myjava, Poltár, Senica, Šaľa a Vranov nad Topľou.

10:00 Na Slovensku v piatok pribudlo 704 nakazených novým koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 12 321. Laboratóriá otestovali 9492 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 37 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie, počet úmrtí zostáva na čísle 54. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

9:48 Do Venezuely prišla prvá dávka ruskej vakcíny proti ochoreniu Covid-19, vakcína nazvaná Sputnik V tam bude testovaná v tretej fáze klinických štúdií. Informovala o tom agentúra EFE s odvoláaním na venezuelskú viceprezidentku Delcy Rodríguezovou. Podľa ministerstva zdravotníctva sa začne vakcína testovať v Caracase už tento mesiac.

8:25 Počet mŕtvych, ktorých si v Indii vyžiadalo koronavírusové ochorenie COVID-19, presiahol v sobotu hranicu 100 000, vyplýva z oficiálnych údajov, zatiaľ čo pandémia v tejto druhej najľudnatejšej krajine sveta stále neutícha.

8:07 V Českej republike pribudlo za piatok 3793 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to o 300 viac ako za štvrtok a najviac od začiatku pandémie, vyplýva z údajov zverejnených v sobotu na webe českého ministerstva zdravotníctva.

7:55 Premiéru novej bondovky No Time to Die opäť pre koronavírusovú pandémiu preložili, tentoraz na apríl 2021. Film mal prísť do kín už v marci tohto roku, termín následne preložili na november.

7:35 Severokórejský vodca Kim Čong-un v sobotu poprial americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho manželke Melanii skoré uzdravenie po tom, ako oznámili, že mali pozitívne testy na nový druh koronavírusu. "Kim úprimne dúfa, že sa čo najskôr zotavia, a verí, že ochorenie prekonajú. Vodca vyjadril prezidentovi a prvej dáme svoju účasť a poslal im vrelý pozdrav," informovala tlačová agentúra AFP, citujúc severokórejské štátne médiá.

7:15 Na bratislavských internátoch pribúdajú prípady nákazy. Informovala o tom Univerzita Komenského. Aký je aktuálny počet infikovaných ale škola nevie, lebo ubytovacie oddelenia majú plné ruky práce so študentami, ktorí sú na odchode. V pondelok univerzita hlásila 90 prípadov z radov pedagógov aj študentov, ale väčšina nebola z internátov.

7:10 Grécke úrady zaznamenali v piatok 460 nových potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2, čo je najvyšší denný nárast od 26. februára, keď sa v krajine vyskytol prvý prípad infekcie.

7:05 Slovensko má enormný nárast počtu infikovaných novým koronavírusom. Dalo sa to však predpokladať. Pri hodnotení aktuálnej situácie to skonštatoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Situácia v SR sa podľa jeho slov vyrovnáva Rakúsku a Maďarsku. Reprodukčné číslo sa na Slovensku zvýšilo na 1,37. Ako poznamenal Krajčí, pred týždňom sa predpokladalo, že sa počty infikovaných zdvojnásobia za 20 dní, aktuálne je to osem.

6:55 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok