Požiare v dvoch pakistánskych závodoch si vyžiadali takmer 130 obetí

TASR, TA3
12.9.2012 11:18

Na 128 sa zvýšil počet obetí utorkových požiarov dvoch tovární v pakistanských mestách Láhaur a Karáčí. Informovala dnes o tom agentúra AP.

V Láhaure plamene zachvátili továreň na topánky. O život prišlo najmenej 25 ľudí. V odevnom závode v Karáčí, obchodnom centre Pakistanu, si požiar v noci nadnes vyžiadal najmenej 100 ľudí.

Príčina nešťastí nebola bezprostredne známa. Robotníci v Láhaure predpokladajú, že požiar zapríčinil problém s generátorom. Zapli ho kvôli výpadku elektrickej energie.

V Karáčí zamestnancov oheň uväznil v budove. "Brána bola zatvorená. Nebol tam nijaký východ, ktorým by sme sa mohli dostať von," povedal 29-ročný hospitalizovaný muž pre agentúru Reuters.

Niektorí ľudia v odevnom závode, ktorým sa podarilo vylomiť mreže na oknách budov, z nich povyskakovali. Mnohí sa pritom zranili.

Mnohé továrne v husto obývaných mestách Pakistanu sú založené nelegálne. Ich majitelia často podplácajú úrady, aby prehliadali chýbajúce či nepostačujúce bezpečnostné opatrenia. Niektoré továrenské budovy nie sú vybavené únikovými východmi, hasiacimi prístrojmi, ani alarmami.

Obe nešťastia by mohli rozprúdiť diskusiu o priemyselnej bezpečnosti v tejto juhoázijskej krajine a vyvolať ďalšie kritické ohlasy proti pakistanskej vláde. Podľa oponentov je príliš skorumpovaná a neefektívna na to, aby sa zaoberala problémami, ako sú napríklad výpadky dodávok elektrickej energie, bezpečnostné opatrenia pri práci robotníkov alebo ich sociálne zabezpečenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok