Trump má koronavírus. Pozitívne ho testovali aj s manželkou

TA3 TASR SITA
2.10.2020 07:09

Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania sa nakazili koronavírusom. Šéf Bieleho domu to oznámil na sociálnej sieti. Pre Trumpa je to nepríjemná správa, keďže opakovane zľahčoval možnosť, že by sa mohol nakaziť.

Nákaza v Bielom dome

"Dnes večer sme s @FLOTUS (prvá dáma) mali pozitívny test na COVID-19. Okamžite začneme s karanténou a liečbou. SPOLU sa z toho dostaneme!" napísal Trump. Krátko predtým potvrdil, že jeho spolupracovníčka Hope Hicksová mala pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Dodal, že vo štvrtok spolu s manželkou absolvovali testy.

"Mala pozitívny test, práve som sa to dozvedel," povedal Trump v rozhovore pre televíznu stanicu Fox News. Hicksová je podľa neho pracovitá a na tvári nosí ochranné rúško. Keďže s Hicksovou trávi veľa času, preto on i Melania absolvovali testy. Hicksová v poslednom období absolvovala niekoľko  ciest s prezidentom vrátane utorkovej prezidentskej predvolebnej debaty v Clevelande. 

Nákaza je pre amerického prezidenta, ktorý sa úporne snaží presvedčiť americkú verejnosť, že najhoršia časť pandémie koronavírusu je už za nimi a štáty by sa mali otvoriť a začať pracovať na obnove ekonomiky, veľká rana, píše agentúra AP. Trump opakovane zľahčoval obavy, že by mohol ochorieť na COVID-19, hoci sa nakazilo niekoľko zamestnancov Bieleho domu i jeho spojencov. Sedemdesiatštyriročný prezident pritom pre svoj vek čelí vyššiemu riziku komplikácií spôsobených vírusom.

USA majú milióny nakazených

Podľa televízie CNN bola Hicksová v stredu na palube prezidentskej helikoptéry Marine One spolu s ďalšími Tumpovými blízkymi spolupracovníkmi vrátane jeho zaťa Jareda Kushnera. Ochorenie COVID-19 u Hicksovej potvrdili vo štvrtok.

Začiatkom mája mala pozitívny test Katie Millerová, hovorkyňa amerického viceprezidenta Mikea Pencea. Koncom júla sa nakazil Trumpov bezpečnostný poradca Robert O'Brien. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa v USA od začiatku pandémie nakazilo už viac ako 7,2 milióna ľudí a vyše 207.000 nákaze podľahlo.

Trump a jeho manželka sa cítia dobre a liečiť sa budú v Bielom dome. Počas karantény bude Trump naďalej pokračovať v plnení svojich povinností. Uviedol to ich lekár Sean Conley.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok