Máme doteraz najviac potvrdených obetí, nakazili sa stovky ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
2.10.2020 10:02

Koronavírus sa rýchlo šíri, na Slovensku máme šesť ďalších obetí a 679 nových nakazených. Podľa premiéra Matoviča bude tento týždeň vrchol nakazených medzi 800 až 1000 za jeden deň. Prípady pribúdajú aj medzi študentmi na internátoch či v zariadeniach sociálnych služieb. Udalosti sme s vami sledovali online.

Máme doteraz najviac potvrdených obetí, nakazili sa stovky ľudí
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:50 V sobotu sa na Slovensku konajú doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí. Sprevádzať ich budú prísne protiepidemické opatrenia. K schránkam sa vôbec nedostanú voliči, ktorým je nariadená domáca izolácia.

00:30 Americký prezident Donald Trump, u ktorého sa vo štvrtok potvrdila nákaza koronavírusom, bol vrtuľníkom prevezený do vojenskej nemocnice Waltera Reeda v Bethesde neďaleko Washingtonu. Odporučili to z preventívnych dôvodov lekári, informovala agentúra Reuters.

0:08 Jedenásť zamestnancov Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici a jeden pacient boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Zverejnila to nemocnica v piatok večer na sociálnej sieti.

23:00 Počet nakazených novým koronavírusom v Španielsku narastá, Madrid sa preto chystá na čiastočný lockdown, ktorý mesto odreže od zvyšku krajiny. Niektorí španielski epidemiológovia tvrdia, že súčasné opatrenia vláda zaviedla príliš neskoro.

21:55 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí u nás i zo sveta.

21:25 V Česku pribudlo v piatok do 18.00 h 1759 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V Prahe pribudlo za ostatných 24 hodín rekordných 839 prípadov, pričom predchádzajúce denné maximum bolo 601. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v krajine 699 ľudí. Za štvrtok pribudlo v Česku 3493 potvrdených prípadov nákazy, čo bol najvyšší prírastok od začiatku pandémie.

Od začiatku pandémie sa nákaza koronavírusom v ČR potvrdila už v 76.017 prípadoch. Počet aktívnych prípadov dosiahol 40.447.

21:00 Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok uviedol, že americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho manželke Melanii želá "úplné a skoré uzdravenie" z nákazy novým koronavírusom, o ktorej sa dozvedel.

20:30 Lazio, stredotaliansky región zahŕňajúci aj metropolu Rím, schválil v piatok nariadenie povinného nosenia rúšok vo vonkajších priestoroch. Celá krajina pritom zažíva prudký nárast infekcií novým koronavírusom. Opatrenie, ktoré začne platiť v sobotu, sa netýka detí vo veku do šesť rokov ani ľudí vykonávajúcich šport či cvičenie.

20:22 Pätnásť rokov na tvrdo za krádež kukurice. Núdzový stav rozhádal aj právnikov. Sporia sa o prísnejšie tresty za prešľapy zákona v krízovej situácii. Najmä akademici tvrdia, že sudcovia sa môžu pri rozhodovaní tvrdým postihom vyhnúť. Tí ale oponujú, že na výber príliš nemajú. Ministerka spravodlivosti zvažuje, že vysoké tresty, ktoré platia v núdzovom stave, narýchlo prehodnotí.

20:10 Nemocnice v Prešove a Košiciach patria k zariadeniam s najvyšším počtom hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19. Nakazili sa aj štyria lekári a osem sestričiek v prešovskej nemocnici. V Košiciach je zase pozitívny jeden lekár. Podľa nemocníc poskytovanie zdravotnej starostlivosti ohrozené nie je.

20:03 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok vyhlásila, že drastické obmedzenia pohybu obyvateľstva zo začiatku tohto kalendárneho roka v dôsledku pandémie koronavírusu v nej vyvolali spomienky na život vo východnom Nemecku.

19:50 Izraelský minister cestovného ruchu Asaf Zamir podal v piatok demisiu. Tento svoj krok vysvetlil "nedostatkom dôvery" v predsedu vlády Benjamina Netanjahua, ktorého obvinil, že jeho osobné záležitosti a súdne stíhanie sú mu prednejšie ako reakcia na koronavírusovú krízu v krajine.

19:30 Nová trať a nezvyčajne nízky počet disciplín a účastníkov. To všetko prinesie 97. ročník Medzinárodného maratónu mieru, ktorý si nakoniec zachová tradičný štart v prvú októbrovú nedeľu.

19:05 Slovenské národné divadlo zrušilo na celý október predstavenia opery a baletu bez náhrady. Vstupné divákom vráti.

18:55 Na bratislavských internátoch pribúdajú prípady nákazy. Informovala o tom Univerzita Komenského. Aký je aktuálny počet infikovaných ale škola nevie, lebo ubytovacie oddelenia majú plné ruky práce so študentami, ktorí sú na odchode. V pondelok univerzita hlásila 90 prípadov z radov pedagógov aj študentov, ale väčšina nebola z internátov.

18:30 Na klinike Segedínskej univerzity v rámci klinických testov nasadia prvýkrát v Maďarsku pacientom trpiacim na ochorenie COVID-19 liek Avigan s účinnou látkou favipiravir, ktorý bol vyvinutý v Japonsku. Informovala o tom v piatok agentúra MTI.

18:18 Pozrite si aj tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a hlavného hygienika Jána Mikasa, na ktorej sa venovali epidemiologickej situácii. Obaja sa zhodli na tom, že sa situácia u nás zhoršuje. Pribúdajú červené i oranžové regióny. Spomedzi našich susedov je na tom najhoršie Česká republika. Tá je druhou druhou najpostihnutejšou krajinou v Európe.

17:38 Do červeného stupňa českého semafora, ktorý znamená komunitný prenos nového druhu koronavírusu, sa k metropole Praha pridali aj tri okresy: Uherské Hradiště, Praha-západ a Praha-východ. Informácie oznámil v piatok na tlačovej konferencii český minister zdravotníctva Roman Prymula.

17:10 Nový koronavírus potvrdili ďalších trom zamestnancom Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. Rovnako ako pred časom ide o pracovníkov technicko-hospodárskeho úseku. Hygienici evidujú pozitívne prípady v Centre sociálnych služieb Bôrik v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza). Informovala o tom v piatok regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

16:55 Slovensko má enormný nárast počtu infikovaných a podľa Krajčího sa to dalo predpokladať. Situácia v SR sa podľa jeho slov vyrovnáva situácii v Rakúsku a Maďarsku. V prijatých opatreniach vidí minister zmysel.

16:54 Cestovný ruch zažíva ťažké obdobie. Pre pandémiu koronavírusu tento rok mnohí Slováci nešli na zahraničnú dovolenku. To sa podpísalo aj pod slabé tržby cestovných kancelárií. O tom v akej situácii sa nachádzajú sme si povedali viac s Eleonórou Fedorovou, generálnou riaditeľkou cestovnej kancelárie Satur.

16:46 Minister apeluje na obmedzovanie hromadných podujatí. Riziko, že prídeme do kontaktu s infikovanou osobou, je podľa neho privysoké.

16:43 Reprodukčné číslo šírenia koronavírusu u nás dosiahlo hodnotu 1,37. Krajčí vysvetlil, že to znamená, že počet nakazených sa zdvojnásobí za osem dní.

15:38 Na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemiologickej situácii vystúpili minister zdravotníctva Marek Krajčí, hlavný hygienik SR Ján Mikas a Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov. Krajčí priznal, že situácia sa prudko zhoršuje. Stúpli počty hospitalizovaných, aj pacientov, ktorí sú na JIS a na umelej pľúcnej ventilácii.

16:24 Koronavírus sa dostal do ďalšieho zariadenia sociálnych služieb. Ochorenie Covid-19 potvrdili u desiatich pracovníkov zariadenia sociálnych služieb v okrese Nové Zámky. Otestovali približne stovku ľudí, teda aj zamestnancov a klientov tohto zariadenia, známe sú však zatiaľ len výsledky testovania personálu.

16:20 Donald Trump má mierne prejavy nákazy vrátane príznakov "podobných nachladnutiu". Informoval o tom denník The New York Times. Trumpov lekár Sean Conley informoval, že podľa jeho názoru bude prezident vykonávať svoje povinnosti "bez prerušenia", kým sa zotaví. "Prezident aj prvá dáma sú v poriadku a plánujú počas rekonvalescencie zostať doma v Bielom dome," napísal Conley v správe, ktorú Biely dom poskytol médiám.

Koronavírusu mohli byť vystavení aj ďalší vysokopostavení úradníci jeho administratívy.

16:18 Ústavný súd odmietol už devätnásť sťažností, ktoré sa týkali povinnej štátnej karantény. Tú určil Úrad verejného zdravotníctva pre navrátilcov zo zahraničia ešte v polovici apríla a skončila sa v júni.

16:10 Český minister zdravotníctva Roman Prymula sa vyjadril k aktuálnemu vývoju šírenia koronavírusu. Vo štvrtok totiž v ČR pribudlo 3493 potvrdených prípadov, čo je vôbec najvyšší počet od začiatku pandémie. Podľa ministra Česko masívne čelí prebiehajúcej epidémii a vidieť jasný komunitný charakter šírenia - v Prahe a stredných Čechách tento spôsob šírenia dokonca dominuje. Situácia sa zlepší, len ak sa budú dôsledne dodržiavať nastavené opatrenia, dodal minister.

15:40 Nemecko za posledných 24 hodín zaznamenalo 2763 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najvyšší denný prírastok od druhej polovice apríla, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na nemecký Inštitút Roberta Kocha. Za rovnaký časový úsek Nemecko hlásilo osem nových úmrtí, čím sa celkový počet obetí od začiatku vypuknutia pandémie zvýšil na 9503.

15:36 Pre výskyt ochorenia Covid-19 sú aktuálne zatvorené tri školy, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj. Ide o Gymnázium Krompachy, Gymnázium v Sobranciach a Gymnázium Javorová v Spišskej Novej Vsi. „Na všetkých je prerušená prezenčná forma vzdelávania a žiaci sa vzdelávajú z domu,“ informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

15:14 Posledné dni pribúda nie len vyšší počet vykonaných testov, ale aj pozitívne prípady nového koronavírusu. Na Slovensku sme urobili už takmer 480 tisíc testov, ktoré odhalili viac ako 11 tisíc infikovaných. Štatisticky sú na tom najhoršie okresy Bratislava, Námestovo a Prievidza. O nič lepšia situácia nie je ani v našich krajoch. O tejto téme sme sa rozprávali s hlavnou odborníčkou ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu Henrietou Hudečkovou.

15:07 Správa o tom, že Donald Trump bol pozitívne testovaný na koronavírus, obletela svet. Aké sú reakcie médií a verejnosti, nielen, v Spojených štátoch? Pýtali sme sa Branislava Kováčika, dekana Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Majeta Bela v Banskej Bystrici

14:38 Takmer 20-tisíc zamestnancov spoločnosti Amazon v prvej línii v USA malo pozitívny test alebo sa predpokladá, že boli pozitívni na ochorenie Covid-19. Firma o tom informovala vo štvrtok a uviedla, že miera nákazy jej zamestnancov je hlboko pod úrovňou bežnej populácie v USA. Je to po prvý raz, čo Amazon odhalil takéto dáta, pričom sa tak stalo po mesiacoch nátlaku od zamestnancov a pracovných skupín.

14:22 Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku má 14 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom u svojho zdravotníckeho personálu. Žiadny z nich nie je hospitalizovaný. Uviedol to v piatok riaditeľ ÚVN, brigádny generál Vladimír Lengvarský. "Dokončujú domácu karanténu, po negatívnom teste budú zaradení späť do pracovnej činnosti," doplnil riaditeľ.

14:05 Ubytovávanie študentov na internátoch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre je zrušené. V súčasnosti sú tam ubytovaní len doktorandi a zahraniční študenti. „Doteraz prebiehala len dištančná metóda výučby, študenti našej univerzity sa preto na internátoch zatiaľ neubytovávali. Vedenie SPU rozhodlo, že dištančná metóda bude pokračovať až do skončenia zimného semestra,“ potvrdila hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

13:44 Pre všetkých 21 zariadení sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti zabezpečil Trnavský samosprávny kraj antigénové rýchlotesty na ochorenie Covid-19. V aktuálnej situácii je podľa vyjadrenia predsedu TTSK Jozefa Viskupiča cieľom umožniť operatívne a spoľahlivé testovanie v zariadeniach.

13:40 V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice je aktuálne hospitalizovaných 15 ľudí s ochorením Covid-19, stav niektorých z nich je vážny. Jeden lekár s pozitívnym testom na nový koronavírus je v domácej izolácii.

13:22 Úrad verejného zdravotníctva zverejnil na Facebooku bližšie informácie k novým prípadom nákazy.

13:18 Americký minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo sa nechal opätovne otestovať na prítomnosť koronavírusu a výsledok jeho testu bol negatívny. Novinárov o tom informoval v piatok počas návštevy Chorvátska.

12:58 V Ružomberku sa pripravili na nával infikovaných pacientov vytvorením nového pavilónu. Na boj s ochorením Covid-19 vyčlenili celú budovu. Ide o bývalú polikliniku, ktorú zrekonštruovali a vybavili modernou technikou. Ide však len o záložné riešenie.

12:50 Keďže marginalizované rómske komunity tvoria aj v Banskej Bystrici z hľadiska pandémie rizikovú skupinu, mestská polícia a pracovníčky terénnej sociálnej služby krízovej intervencie z banskobystrického magistrátu navštívili štyri rómske osady. V Podlaviciach, Riečanvode, Cementárenskej ceste a v lokalite Na Hrbe ich informovali o prevencii a tiež o vyhlásení núdzového stavu.

12:44 Na Základnej škole s materskou školou Za kasárňou v bratislavskom Novom Meste sa objavil prípad nového koronavírusu. Pozitívne testovaný bol jeden zo žiakov druhého ročníka, v škole bol naposledy 23. septembra. Trieda je tak od 1. októbra zatvorená.

12:37 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín 688 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to mierny pokles v porovnaní so 873 infikovanými v predchádzajúcom 24-hodinovom období, informuje spravodajský portál OE24. Za uplynulých 24 hodín zaznamenala najväčší prírastok nakazených opäť spolková krajina Viedeň (266).

12:20 Bratislavské Staré Mesto zvažuje organizovanie tohtoročných Staromestských vianočných trhov na Hviezdoslavovom námestí, avšak iba za predpokladu, že nebudú porušené žiadne z protiepidemických opatrení. S najväčšou pravdepodobnosťou by sa konali v obmedzenej forme, čo sa rozsahu i trvania týka.

12:07 Pravidlo, že sa na hromadnom podujatí môže zúčastniť maximálne 50 osôb, neplatí pre všetky podujatia. Pokiaľ sa účastníci otestujú, môže sa akcia konať. O výnimkách na svojom webe informuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

11:53 Poľsko zaznamenalo ďalších 2292 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Úrady tiež zaznamenali 27 súvisiacich úmrtí infikovaných osôb. Celkovo bola nákaza v Poľsku doteraz potvrdená u 95.773 ľudí, z ktorých 2570 zomrelo. Najviac nových prípadov (282) pochádza z Malopoľského vojvodstva.

11:45 Na ministerstve zdravotníctva sa o 16:30 uskutoční tlačová konferencia k aktuálnej epidemiologickej situácii. Vystúpia minister zdravotníctva Marek Krajčí, hlavný hygienik SR Ján Mikas a Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov.

11:35 Donaldovi Trumpovi a jeho manželke Melanii, ktorým testy potvrdili ochorenie Covid-19, vyjadrili podporu osobnosti z politiky a verejného života z celého sveta vrátane predsedu Európskej rady Charlesa Michela či indického premiéra Naréndru Módího.

11:30 Predvídateľnosť, presne mierené opatrenia a dostupná finančná pomoc, aj to patrí medzi päť pravidiel, ktoré mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko navrhuje vláde na zmiernenie dôsledkov koronakrízy.

11:20 Na Slovensku po týždni viac ako dvojnásobne vzrástol počet červených okresov. Aktuálne je ich v takzvanej červenej fáze 41, minulý týždeň to bolo 19. Vyplýva to zo semaforu, ktorý je zverejnený na webe korona.gov.sk. V takzvanej oranžovej fáze je 20 okresov, 18 je zaradených v zelenej zóne.

11:01 Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín vo svojich 85 regiónoch 9412 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to o 467 viac ako deň predtým. Počet potvrdených prípadov prvýkrát od 1. júna presiahol hranicu 9000. Najviac nakazených (2704) pribudlo v Moskve. Jej starosta Sergej Sobianin vyzval minulý týždeň starých ľudí, aby zostali doma, a zamestnávateľom odporučil, aby umožnili prácu z domu.

10:45 Voliči v Česku rozhodnú o tom, kto bude vládnuť v jednotlivých krajoch najbližšie štyri roky. Voľby komplikuje pandémia a sú vnímané ako test pred parlamentnými voľbami na budúci rok.

10:40 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:30 Na Slovensku pribudlo zatiaľ najviac nových úmrtí zapríčinených koronavírusom. „Medzi potvrdené úmrtia patrí skon 60-ročnej pacientky, ktorá zomrela 5. septembra v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Pitva a opakované laboratórne testy potvrdili u zosnulej úmrtie na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Ďalším potvrdeným úmrtím je 76-ročný muž, ktorý zomrel 17. septembra vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Tretím je 77-ročný pacient, ktorý skonal 21. septembra v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Štvrtým novým úmrtím je skon 83-ročného pacienta, ktorý zomrel 21. septembra v nemocnici s poliklinikou v Michalovciach a v tej istej nemocnici a v rovnaký deň zomrel aj 72-ročný muž. Šiestym potvrdeným úmrtím je 15-ročná pacientka vo Fakultnej nemocnici v Nitre, ktorá zomrela 7. septembra.

10:25 Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Tvrdošín (54), Bratislava (52), Bardejov (50), Nové Zámky (40), Prievidza (38), Námestovo (34), Trnava (27), Banská Bystrica (23), Svidník (22), Nitra (19), Topoľčany (19), Liptovský Mikuláš (17), Sobrance (16), Trebišov (16), Žilina (16), Humenné (15), Košice (12), Komárno (11), Prešov (11), Galanta (10), Malacky (10), Spišská Nová Ves (10), Michalovce (9), Senec (9), Stará Ľubovňa (9), Brezno (8), Dolný Kubín (8), Stropkov (8), Myjava (7),  Poprad (7), Snina (7), Lučenec (6), Martin (6), Piešťany (6), Trenčín (6).

Po päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Čadca a Gelnica, štyri prípady mali okresy Bytča, Sabinov, Skalica a Veľký Krtíš, po tri prípady okresy Dunajská Streda, Považská Bystrica, Senica, Šaľa a Zvolen.

Po dva prípady boli v okresoch Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Levice, Púchov, Žarnovica a Žiar nad Hronom, po jednom prípade zaznamenali okresy Košice a okolie, Krupina, Medzilaborce, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Ružomberok a Zlaté Moravce.

10:15 Testy v Maďarsku potvrdili za posledných 24 hodín nákazu novým druhom koronavírusu v rekordných 1322 prípadoch. Doposiaľ najvyšší prírastok s počtom 1070 zaznamenali 20. septembra. S ochorením Covid-19 zomrelo 17 pacientov, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na vládnej stránke koronavirus.gov.hu.

10:05 Vyliečilo sa ďalších 136 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 4756.

10:00 na Slovensku pribudlo 6 potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Spolu tak v našej krajine evidujeme 54 úmrtí, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Na Slovensku pribudlo 679 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 11 617 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 7 824 testov.

9:55 Očkovanie proti chrípke je účinnou prevenciou aj vzhľadom na obdobie boja s ochorením Covid-19. Ministerstvo zdravotníctva preto situáciu dôsledne monitoruje a v prípade potreby aktívne komunikuje s výrobcami vakcín.

9:42 Igor Matovič uverejnil na Facebooku status: "No record". Zrejme to znamená, že dnes nebude prelomený rekord v počte nakazených.

9:36 Telesná a hudobná výchova sa nad rámec opatrení vyplývajúcich z manuálov opatrení pre školy a školské zariadenia, bez ohľadu na farbu semaforu školy, odporúča realizovať len teoretickou formou. Vyplýva to z usmernenia k postupu škôl a školských zariadení počas mimoriadnej situácie v súvislosti s pandémiou.

9:15 Na Ukrajine za uplynulých 24 hodín pribudlo rekordných 4633 potvrdených prípadov nákazy. Vyplýva to z údajov zverejnených v utorok Systémom monitorovania epidémie koronavírusu. Na Ukrajine bol už tretí deň po sebe zaznamenaný denný nárast potvrdených prípadov nákazy vyšší než 4000 - v stredu ich hlásili 4027 a vo štvrtok 4069.

9:11 Biskupi udelili dišpenz od povinnej účasti veriacich na nedeľných bohoslužbách. Dišpenz platí až do odvolania. Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska. O udelení dišpenzu biskupi vo štvrtok informovali aj kňazov v diecézach.

8:36 Nemocnica Svet zdravia Trebišov zaviedla od 1. októbra centrálnu triáž pacientov a vstup do budovy je možný len s náramkom. Pacientom i zamestnancom je pri vstupe do budovy zmeraná telesná teplota a odpovedajú na sériu otázok v súvislosti s koronavírusom. Informovala o tom Jana Fedákova zo Sveta zdravia.

„V prípade, ak pacient nevykazuje symptómy charakteristické pre ochorenie COVID-19, dostane zelený náramok. Pacient následne pokračuje v štandardnom režime do ambulancie alebo na oddelenie. V prípade, ak pacient vykazuje príznaky ochorenia, má zvýšenú telesnú teplotu a pozitívnu anamnézu v súvislosti s COVID-19, je nasmerovaný na COVID pracovisko, ktoré je na prízemí pľúcneho pavilónu,“ uviedla Fedáková.

8:30 Situácia v spoločnosti Hyza Topoľčany sa stabilizovala po tom, ako bolo vo firme v polovici tohto týždňa pozitívne testovaných na nový koronavírus 30 zamestnancov. „Zdá sa, že prijaté opatrenia zabrali a fungujú. Žiadni ďalší pozitívne testovaní zamestnanci nepribúdajú a čakáme na výsledky testov u tých ľudí, ktorí boli pozitívne testovaní. Predpokladáme, že výsledky budú negatívne a že sa niekoľko zamestnancov bude môcť v najbližších dňoch vrátiť do práce,“ informoval Karel Hanzelka, hovorca skupiny Agrofert, ktorej členom je Hyza od roku 2006.

7:47 Osoby, ktorým je nariadená domáca izolácia, nebudú môcť v sobotných doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí voliť. Nemôžu ani požiadať o prenosnú volebnú schránku. Informuje o tom ministerstvo vnútra. Títo voliči majú podľa rezortu prekážku práva voliť spočívajúcu v obmedzení osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

"Voliči, ktorí majú na základe rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva nariadenú domácu izoláciu, majú prekážku práva voliť," uviedlo ministerstvo. Túto informáciu bude mať okrsková volebná komisia uvedenú v zozname voličov.

7:13 Americký prezident Donald Trump sa nakazil koronavírusom po tom, ako ho potvrdili jeho blízkej poradkyni Hope Hicksovej. Oznámil to na sociálnej sieti.

7:00 Česká republika zaznamenala 3493 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 a 12 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Uviedlo to české ministerstvo zdravotníctva. Štvrtkový počet prípadov je najvyšší od začiatku pandémie a po druhý raz prekročil 3000 infikovaných.

6:50 Americký prezident Donald Trump potvrdil, že jeho spolupracovníčka Hope Hicksová mala pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Prezident dodal, že vo štvrtok spolu s manželkou Melaniou Trumpovou absolvovali testy.

6:20 Situácia na internátoch Univerzity Komenského v Bratislave sa nevyvíja optimálne, pribúdajú aj prípady nakazených študentov na ochorenie COVID-19. Informuje o tom UK na sociálnej sieti s tým, že sa nedarí zastaviť ani masové zhromažďovanie študentov za hranicami internátov. Preto v tejto súvislosti zasadlo aj vedenie univerzity.

6:15 Tento týždeň bude vrchol nakazených ľudí novým koronavírusom medzi 800 až 1000 denne. Myslí si to premiér Igor Matovič. Poznamenal, že s takýmito predpokladmi pracoval.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok