Núdzový stav obmedzuje práva? Fico len straší ľudí, reaguje Šeliga

TA3 SITA
1.10.2020 17:09

Núdzovým stavom nie sú obmedzené žiadne základné ľudské práva, objasnil na tlačovom brífingu podpredseda NR SR Juraj Šeliga. Reagoval tak na šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý podľa neho zavádza a zámerne straší ľudí.

"K núdzovému stavu vláda pristúpila preto, aby mohla nastať hospodárska mobilizácia. To znamená, aby každý okresný úrad mohol operatívne reagovať na situáciu v regióne," tvrdí Šeliga. Podotkol tiež, že sudcovia môžu korigovať trestnú sadzbu aj v núdzovom stave.

Fico na tlačovej konferencii vyzval vládu k zrušeniu rozhodnutia o núdzovom stave. Chce, aby bol vyhlásený nanovo s tým, ktoré ľudské práva sa obmedzujú a ktoré nie. Doplnil, že ak tak vláda neurobí ešte dnes, Smer-SD sa obráti na Ústavný súd SR, aby preveril možnú protiústavnosť vyhlásenia núdzového stavu. Viackrát uviedol, že počas núdzového stavu platia vyššie sadzby za viaceré trestné činy. Podľa neho by sa k tomu mala vyjadriť prokuratúra či polícia. Podľa neho nie je zrejmé, ako sa vláda vysporiadala s obmedzením základných práv, o ktorých hovorí ústava.

Na Slovensku od 1. októbra platí núdzový stav. Vláda v stredu 30. septembra schválila návrh premiéra Igora Matoviča na jeho vyhlásenie v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Núdzový stav platí zatiaľ na dobu 45 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok