Zrušiť a nanovo vyhlásiť, tvrdí Smer o núdzovom stave v SR

TA3 TASR SITA
1.10.2020 13:54

Vláda by mala zrušiť rozhodnutie o núdzovom stave, vyhlásiť ho nanovo s jasnými dôvodmi a uviesť, ktoré ľudské práva sa obmedzujú a ktoré nie. Ak tak neurobí ešte vo štvrtok, Smer-SD sa obráti na Ústavný súd, aby preveril možnú protiústavnosť vyhlásenia núdzového stavu.

Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda Smeru-SD Robert Fico., ktorý viackrát uviedol, že počas núdzového stavu platia vyššie sadzby za viaceré trestné činy. Podľa neho by sa k tomu mala vyjadriť prokuratúra či polícia.

Šéf Smeru od vlády očakáva, že uznesenie o vyhlásení núdzového stavu doplní aj o to, či je núdzový stav vyhlásený na celé územie alebo nie. „Nie je zrejmé, ako sa vláda vysporiadala s obmedzením základných práv, o ktorých hovorí ústava,“ doplnil. Dodal, že vláda prijala núdzový stav preto, lebo chce „chrániť sama seba“. V Českej republike pri vyhlasovaní núdzového stavu podľa Fica presne pomenovali, na aké ľudské práva sa vzťahujú obmedzenia.

Na Slovensku oddnes platí núdzový stav. Vláda v stredu 30. septembra schválila návrh premiéra Igora Matoviča na jeho vyhlásenie v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Núdzový stav platí zatiaľ na dobu 45 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok