Pribudlo hrozivo veľa prípadov, testovali rekordný počet ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
1.10.2020 09:22

Na Slovensku padli dva rekordy. Máme doteraz najviac pozitívne testovaných za jeden deň aj najviac testov. Začal platiť núdzový stav, zatiaľ na 45 dní. Do platnosti vstúpili aj nové opatrenia, týkajú sa nosenia rúšok aj hromadných podujatí. Podarí sa nám spomaliť pandémiu? Situáciu s vami sledujeme online.

Pribudlo hrozivo veľa prípadov, testovali rekordný počet ľudí
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:45 Slovenská ekonomika sa v tomto roku neprepadne tak výrazne, ako sa očakávalo, no jej zotavenie z koronakrízy bude pomalšie. V relácii sme sa pozreli na to, aké dôsledky bude mať tento vývoj na ľudí a firmy v hlavných odvetviach ekonomiky, a ako by to mala vláda riešiť. Pozrite si Analýzy a trendy.

23:25 Britská kráľovná Alžbeta II. zrušila z dôvodu koronavírusovej pandémie všetky veľké podujatia v Buckinghamskom paláci a na hrade Windsor, naplánované do konca tohto roka. Vo štvrtok to oznámilo oficiálne londýnske sídlo panovníčky.

22:55 Taliansko zaznamenalo vo štvrtok ďalších 2548 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný nárast od druhej polovice apríla. V stredu úrady evidovali 1851 nových infikovaných. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na talianske ministerstvo zdravotníctva.

22:27 Tohtoročný bratislavský Globsec (9. - 10. 10.) bude prebiehať za prísnych epidemiologických opatrení, všetci účastníci budú otestovaní. Využiť chcú PCR testy i nové antigénové rýchlotesty. Organizátori pri príprave konferencie spolupracovali s pandemickou komisiou vlády aj hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom. Ich ambíciou je ukázať, že sa dá naučiť žiť s covidom. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to konštatoval zakladateľ konferencie Globsec Róbert Vass.

22:10 Pozrite si aj našu Tému dňa. V prvej časti sme sa venovali mestu Trenčín a jeho protipandemickým opatreniam. Na čo všetko budú musieť obyvatelia mesta na nasledujúcich 45 dní zabudnúť? Odpovedal primátor Trenčína Richard Rybníček.

21:08 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí u nás i vo svete.

20:15 Je potrebná konkrétna a rýchla pomoc, ďalšie odďaľovanie konkrétnych riešení môže pre mnohých, ktorí pracujú v oblasti kultúry, športu a kreatívneho priemyslu, znamenať zásadné existenčné ohrozenie. Po stretnutí s ich zástupcami to na sociálnej sieti uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

19:50 Anglicko v súvislosti s koronavírusovou pandémiou vyradilo vo štvrtok Poľsko, Turecko a karibské ostrovy Bonaire, Svätý Eustach a Saba zo svojho zoznamu bezpečných krajín. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na britského ministra dopravy Granta Shappsa.

19:13 V Česku pribudlo vo štvrtok do 18.00 h 1400 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva. Od začiatku pandémie sa nákaza koronavírusom v ČR potvrdila už v 72.162 prípadoch. Počet aktívnych prípadov dosiahol 37.393. V súvislosti s ochorením COVID-19 už zomrelo 676 ľudí.

18:40 Pozrite si správy o koronavíruse z našich Hlavných správ o 18:30 h.

18:30 Srbsko skontroluje počet obetí koronavírusovej pandémie. Vo štvrtok to oznámil srbský prezident Aleksandar Vučič po tom, čo hlavný epidemiológ povedal, že nákaze v skutočnosti podľahlo trikrát viac ľudí, než uvádzajú srbské úrady.

17:35 Pozrite si tlačovú besedu podpredsedu NR SR Juraja Šeligu k vyhláseniu núdzového stavu. Reagoval na tlačovú besedu Smeru-SD, ktorý hovorí o možnej protiústavnosti zavedenia tohto opatrenia.

17:20 Núdzovým stavom nie sú obmedzené žiadne základné ľudské práva, objasnil na tlačovom brífingu podpredseda NR SR Juraj Šeliga. Reagoval tak na šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý podľa neho zavádza a zámerne straší ľudí.

16:58 Európska lieková agentúra začala s predbežnou kontrolou prvej vakcíny proti ochoreniu Covid-19, ktorú vyvíja farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. EMA o tom informovala vo štvrtok na svojej webovej stránke.

16:55 Mestský úrad v Senici bude aj naďalej k dispozícii občanom, budú však platiť sprísnené hygienické opatrenia. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. "Na mestskom úrade ostáva zásada vstupovať do úradu iba s rúškom alebo iným vhodným prekrytím nosa a úst, a zároveň povinnosť vydezinfikovať si pri vstupe ruky. Žiadame občanov, aby administratívne záležitosti a poplatky riešili predovšetkým telefonicky alebo elektronicky," uviedla Moravcová.

16:37 Mesto Liptovský Mikuláš obnovuje v spolupráci so Slovenským Červeným krížom pomoc pre seniorov v čase pandémie nového koronavírusu. Samožijúci seniori či zdravotne znevýhodnení obyvatelia, ktorí potrebujú zabezpečiť nákup potravín, drogérie a liekov (bez predpisu) môžu využiť telefónne číslo 0903 558 921 alebo napísať e-mail na osamelysenior@mikulas.sk.

16:20 Prečítajte si, ako je to so sms správami o výsledkoch testov na Covid-19. "Na Facebooku kolujú viaceré statusy o tom, ako niekomu prišiel výsledok testu, ale na žiadnom teste pritom nebol/nebola. Ľudia majú tendenciu o tom špekulovať a spochybňovať kvôli tomu systém testovania, preto je dôležité sa tomu venovať," Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m. vysvetlilo, o čo v skutočnosti ide.

15:50 Permanentný krízový štáb zatiaľ zriadený nie je. Vyplýva to z odpovede Úradu vlády SR. Premiér pritom v stredu povedal, že permanentný krízový štáb funguje. "Permanentný krízový štáb od dnes pod vedením Petra Škodného opätovne funguje a ideme znova do toho," povedal Matovič po rokovaní vlády. Úrad vlády SR komentoval, že "o presnom termíne zriadenia permanentného krízového štábu bude médiá a verejnosť informovať".

15:31 Nákazu koronavírusom potvrdili v Maďarsku v 25 sociálnych zariadeniach, pričom v štyroch z nich je počet infikovaných viac než 20 ľudí, informoval operačný štáb zodpovedný za epidemiologickú ochranu. Podľa spravodajského servera mfor.hu mali v prvej vlne pandémie infikovaných iba dva domovy dôchodcov.

"Urobíme všetko pre to, aby sme ich (pohostinstvá) podporili a zároveň konali dostatočne rýchlo v snahe udržať šírenie vírusu pod kontrolou," dodal Hancock.

15:21 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock predstavil vo štvrtok ďalšie protivírusové opatrenia v širšej oblasti Anglicka vrátane mesta Liverpool na severe krajiny. "Rozširujem dnes opatrenia, ktoré od začiatku tohto týždňa platia na severovýchode krajiny, na širší región mesta Liverpool, mestá Warrington, Hartlepool a Middlesbrough," uviedol Hancock.

Povedal, že chápe obavy rôznych pohostinstiev a reštaurácií, ktoré v Anglicku, Škótsku a Walese v snahe zastaviť šírenie druhej vlny vírusu zasiahli opatrenia v súvislosti s obmedzením otváracích hodín do 22.00 h.

15:15 Slovenský zväz ľadového hokeja a rozhodcovia sa dohodli na novej výške paušálov v odmeňovaní arbitrov vo všetkých súťažiach. Dohoda platí na niekoľko rokov, pričom sa môže v ďalších sezónach aktualizovať. K dohode sa dospelo v hodine dvanástej, deň pred začiatkom nového ročníka najvyššej slovenskej súťaže, ktorá po novom ponesie názov Tipos extraliga.

14:41 Hygienici v statuse na sociálnej sieti píšu, že vnímajú, že "ľudia sú už z priebehu pandémie unavení a opatrenia sa im ťažšie tolerujú, pretože zasiahli do ich bežného fungovania a mnohým skomplikovali prácu. Upozorňujú však, že ich cieľom nie je obmedzovať, ale v súčasnej situácii chcú chrániť zdravie ľudí, aby bolo na Slovensku čo najmenej chorých a hospitalizovaných a aby sa zabránilo úmrtiam".

14:16 Domácu karanténu nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Humennom žiakom 8.B triedy základnej školy na Hrnčiarskej ulici. Do pondelka 5. októbra tak v izolácii v Humennom zostávajú žiaci spolu šiestich tried z dvoch ZŠ. Žiaci špeciálnej triedy materskej školy na Tyršovej ulici a niekoľko zamestnancov zariadenia zostáva v karanténe do odvolania.

14:12 Hygienici očakávajú, že počet potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 bude v nasledujúcom období na Slovensku rásť. Epidemiológovia naďalej dohľadávajú veľké množstvo kontaktov naprieč regiónmi. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

"So stúpajúcim výskytom ochorenia predpokladáme aj viac hospitalizácií a, bohužiaľ, nevylučujeme ani úmrtia. Práve pre zhoršujúcu sa situáciu sa pristúpilo k sprísneniu celoštátne platných opatrení a viaceré regionálne úrady vydali vo svojej územnej pôsobnosti lokálne opatrenia. Ich efekt však neuvidíme hneď, ale v nasledujúcom období," píše úrad.

13:54 Ministerstvo zdravotníctva vyťaženosť nemocníc monitoruje. Rezort to potvrdil v reakcii na tvrdenia Slovenskej lekárskej komory. Podľa komory totiž slová ministra zdravotníctva Mareka Krajčího len potvrdzujú, že obdobie medzi prvou a druhou vlnou pandémie sme nevyužili efektívne. Komora je mierne znepokojená vyjadreniami ministra o tom, že do konca októbra už nebudeme mať dosť lôžok na infekčných oddeleniach pre pacientov s Covid-19.

13:46 Vláda by mala zrušiť rozhodnutie o núdzovom stave, vyhlásiť ho nanovo s jasnými dôvodmi a uviesť, ktoré ľudské práva sa obmedzujú a ktoré nie. Ak tak neurobí ešte vo štvrtok, Smer-SD sa obráti na Ústavný súd SR, aby preveril možnú protiústavnosť vyhlásenia núdzového stavu.

13:35 Krízový štáb mesta Banská Štiavnica prijal v súvislosti s negatívnym vývojom pandémie nového koronavírusu viaceré preventívne opatrenia. Spočívajú najmä v dezinfekcii verejných priestorov, uzatvárajú sa však aj kluby dôchodcov. Mesto o podrobnostiach informovalo na sociálnej sieti.

13:20 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín (stav vo štvrtok o 9.30 h) 873 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to nárast v porovnaní so 772 infikovanými v predchádzajúcom 24-hodinovom období a tretí najvyšší prírastok od začiatku pandémie, informuje spravodajský portál OE24. Za uplynulých 24 hodín zaznamenala najväčší prírastok nakazených opäť spolková krajina Viedeň (402).

13:08 Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín vo svojich 85 regiónoch ďalších 8945 nových prípadov nákazy, pričom z Moskvy hlásia 2424 infikovaných. Ako informovala agentúra TASS, ide o najvyšší počet nových prípadov od 12. júna. Počet nakazených v Rusku začal opäť rásť v septembri.

12:41 Situácia na internátoch Univerzity Komenského v Bratislave sa nevyvíja optimálne, pribúdajú aj prípady nakazených študentov na ochorenie Covid-19. Informuje o tom UK na sociálnej sieti s tým, že sa nedarí zastaviť ani masové zhromažďovanie študentov za hranicami internátov. Preto v tejto súvislosti aktuálne zasadá aj vedenie univerzity.

12:35 Za trestné činy spáchané v čase núdzového stavu možno uložiť prísnejšie tresty. Polícia na to upozornila na sociálnej sieti.

12:24 Prvý dobrovoľník v Bielorusku bol už zaočkovaný ruskou vakcínou proti koronavírusu. V krajine sa začali klinické skúšky vakcíny Sputnik V. Agentúra BelTa informovala, že záujem dať sa dobrovoľne prejavilo viac ako 4000 Bielorusov. Napokon spomedzi nich vybrali 100 ľudí, ktorí doteraz neboli infikovaní koronavírusom. Sledovať ich budú 120 - 180 dní, očkovanie bude prebiehať v dvoch fázach.

12:14 Izraelská vláda sa rozhodla predĺžiť už platné prísne karanténne opatrenia až do 14. októbra, informoval vo štvrtok denník Haarec. Predtým sa predpokladalo, že v platnosti zostanú iba do 10. októbra. Na stredajšom zasadnutí izraelskej vlády padlo aj rozhodnutie o zatvorení letiska Bena Guriona od 1. do 14. októbra.

12:05 Poľsko zaznamenalo ďalších 1967 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 30 súvisiacich úmrtí infikovaných osôb. Celkovo bola nákaza koronavírusom v Poľsku doteraz potvrdená u 93.481 ľudí, z ktorých 2543 zomrelo. Najviac nových prípadov pochádza z Malopoľského vojvodstva, odkiaľ nahlásili 285 nových prípadov.

11:45 Maďarsko predlžuje kontroly na svojich úsekoch vnútorných hraníc EÚ o ďalší mesiac s platnosťou do 1. novembra. Vyplýva to z vládneho nariadenia zverejneného vo štvrtok v štátnom vestníku. Pôvodne vláda kontroly zaviedla na obdobie od 1. septembra do 30. septembra.

11:40 V súvislosti s ochorením Covid-19 zaznamenali v Maďarsku za uplynulých 24 hodín 16 nových úmrtí, čo je len o jedno menej ako rekordný počet. Nákazu zároveň za tento čas zároveň potvrdili ďalším 848 ľuďom.

11:15 Za stredu pribudlo v Česku 2932 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Uviedlo to vo štvrtok na svojom webe české ministerstvo zdravotníctva. Údaj však bol aktualizovaný neobvykle neskoro, keďže stránka rezortu mala dlhší výpadok a skoro ráno ukazovala stále len 1080 nových prípadov nákazy, čo zodpovedalo čiastkovému prírastku zaznamenanému stredu do 18.00 h.

11:12 Trnavská univerzita prechádza od pondelka 5. októbra na všetkých svojich fakultách na dištančné vzdelávanie formou on-line vyučovania. Ako informoval rektor René Bílik, výnimku budú mať tie časti študijných programov, ktoré si vyžadujú praktickú činnosť študentov.

11:02 Viac ako 25 percent ultraortodoxných Izraelčanov, ktorí absolvujú testy na koronavírus SARS-CoV-2, má pozitívne výsledky, uviedlo v stredu izraelské ministerstvo zdravotníctva.

10:47 Americká biotechnologická firma Moderna nebude žiadať povolenie na núdzové použitie svojej vakcíny proti koronavírusu skôr ako 25. novembra. Pre denník Financial Times to vyhlásil šéf firmy Stephane Bancel.

10:40 Tento týždeň bude vrchol nakazených ľudí novým koronavírusom medzi 800 až 1000 denne. Myslí si to premiér, uviedol to počas tlačovej konferencie.

10:33 Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 218 pacientov. Z toho 11 sú na JIS a 23 na umelej pľúcnej ventilácii.

10:28 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Námestovo (71), Bratislava (62), Tvrdošín (47), Bardejov (45), Nitra (37), Košice (35), Prievidza (31), Nové Zámky (28), Trnava (25), Senica (22), Banská Bystrica (21), Poprad (21), Dunajská Streda (20), Komárno (20), Spišská Nová Ves (19), Prešov (17), Trebišov (17), Brezno (15), Myjava (13), Skalica (13), Nové Mesto nad Váhom (12), Pezinok (12), Senec (12), Stará Ľubovňa (12), Liptovský Mikuláš (10), Sobrance (10), Trenčín (10), Žilina (10), Dolný Kubín (9), Martin (9), Vranov nad Topľou (9), Topoľčany (8), Veľký Krtíš (8) Michalovce (7), Sabinov (6).

Päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Galanta, Košice a okolie, Lučenec a Malacky, štyri prípady boli v okresoch Snina, Zvolen, Žiar nad Hronom, tri prípady v okrese Bánovce nad Bebravou, Čadca, Hlohovec, Kežmarok, Levice, Partizánske, Piešťany a Ružomberok. Dva prípady boli v okresoch Detva, Ilava, Púchov, Šaľa a Zlaté Moravce, jeden prípad zaznamenali okresy Gelnica, Humenné, Krupina, Levoča, Medzilaborce, Rožňava, Stropkov a Turčianske Teplice.

10:20 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:12 Na zoznam epidemiologicky rizikových oblastí zaradilo Nemecko ďalšie regióny v desiatich európskych krajinách vrátane celého územia Belgicka a Islandu, či niektorých častí Maďarska, Rumunska, Slovinska a Chorvátska. Prvýkrát sa na zozname objavili aj niektoré oblasti Spojeného kráľovstva, a to celé územia Walesu a Severného Írska. Slovensko či jeho regióny na tomto zozname nie sú.

10:10 Za uplynulých 24 hodín pribudlo na Ukrajine 4069 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Ide o druhý deň po sebe, keď bol na Ukrajine zaznamenaný denný nárast prípadov nákazy vyšší ako 4000. Podľa agentúry UNIAN tieto údaje svedčia o trende zrýchľovania šírenia nákazy. Aktívnych prípadov je momentálne 114.392.

10:00 Vyliečilo sa ďalších 225 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 4620. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:45 Najviac úplne zatvorených škôl je v okrese Námestovo, kde je ich sedem. Nasledujú okresy Bardejov a Svidník zhodne s piatimi školami a okres Nitra so štyrmi zatvorenými školami. Vyplýva to z údajov ministerstva školstva k 29. septembru. Na Slovensku bolo k strede z dôvodu ochorenia Covid-19 úplne zatvorených 48 škôl.

9:30 V Latinskej Amerike v dôsledku pandémie podľa Medzinárodnej organizácie práce zaniklo prinajmenšom 34 miliónov pracovných miest. MOP, ktorá je špecializovanou agentúrou OSN, vyzvala krajiny v regióne, aby prijali "okamžité stratégie" na riešenie tohto problému.

9:16 "797 pozitívnych pri 9170 testoch. Situácia je mimoriadne vážna a najvyšší čas zatnúť zuby a pomáhať spoločnej veci ... a nie len vkuse na vyťahovaní roznych prkotín štvať ľudí proti vláde," napísal na Facebooku premiér Igor Matovič o novom rekordnom počte nakazených koronavírusom za uplynulý deň. Zároveň uskutočnili aj najvyšší počet testov od začiatku pandémie.

8:32 V Trenčíne budú počas najbližších 45 dní zatvorené centrá voľného času, kultúrne strediská a centrum seniorov. Mimoriadne opatrenia budú platiť aj v oblasti športu a školstva. Rozhodol o tom krízový štáb mesta.

„Situácia je vážna. Podľa informácií, ktoré mám z ústredného krízového štábu, môžeme mať na Slovensku o týždeň tisíc pozitívnych ľudí denne. Je dôležité urobiť kroky, aby sme zabránili možnostiam šírenia ochorenia. Mestský krízový štáb prijal rozhodnutia vo forme zákazov a odporúčaní, ktoré sa možno mnohým nebudú páčiť, ale radšej nech je niekoľkonásobne viac nahnevaných ľudí ako chorých alebo mŕtvych. V našom meste sme však vďaka zodpovednosti Trenčanov zatiaľ pandémiu zvládli a verím, že zvládneme i jej druhú vlnu. Nesmieme podceniť nastavené pravidlá a tri jednoduché veci - rúška, dezinfekciu rúk a primerané odstupy,“ zdôraznil primátor Trenčína Richard Rybníček.

7:57 Zoznam menej rizikových krajín sa rozšíril. Pribudli naň San Maríno, Taiwan a Vatikán. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. Hygienici tento krok zdôvodnili tým, že epidemiologická situácia sa v týchto krajinách v poslednom období vyvíja priaznivo.

Na zozname menej rizikových krajín tak budú Austrália, Bulharsko, Cyprus, Čína, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Írsko, Island, Japonsko, Kórejská republika, Kanada, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, San Maríno, Slovinsko, Veľká Británia a Severné Írsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taiwan, Taliansko a Vatikán.

7:47 Americká biotechnologická firma Moderna nebude žiadať povolenie na núdzové použitie svojej vakcíny proti koronavírusu skôr ako 25. novembra. Pre denník Financial Times to vyhlásil šéf firmy Stephane Bancel, ktorého citovala aj tlačová agentúra AFP.

Táto správa, že vakcína nebude do prezidentských volieb pripravená, je úderom pre prezidenta Donalda Trumpa. Ten totiž dúfa, že dávky vakcíny budú dostupné ešte pred voľbami naplánovanými na 3. novembra, čo by pomohlo jeho kampani.

7:22 Česko hlási najmenší prírastok novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom za posledných desať dní - v stredu pribudlo 1080 prípadov. Pacientov v ochorením COVID-19 je aktuálne 34.821. Informácie zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva.

7:00 Niektoré podujatia sa po zmiernení pravidiel budú môcť konať. Treba však splniť určité podmienky. Ako to bude s kinami, športovými udalosťami či divadlami?

6:38 Vláda vyhlasuje núdzový stav v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Premiér na sociálnej sieti priblížil, že núdzový stav bude platiť zatiaľ na dobu 45 dní. Podľa jeho slov sa uvidí, ako sa prejaví na vývoji situácie cestovanie počas Dušičiek.

6:15 Športové súťaže i podujatia u nás budú ďalej pokračovať. Krízový štáb predsa len zohľadnil požiadavky športových zväzov a upresnil pravidlá, ktoré umožňujú, aby sa aj po 1. októbri mohlo športovať, aj keď bez divákov.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok