Pri útoku islamistov zahynul americký veľvyslanec v Líbyi

TASR, TA3
12.9.2012 16:34

Podpredseda líbyjskej vlády Mustafá Šagúr dnes potvrdil, že pri utorkovom útoku ozbrojencov na americký konzulát v Benghází prišiel o život veľvyslanec USA v Líbyi Christopher Stevens a traja ďalší členovia amerického diplomatického zboru.

Veľvyslanec sa udusil

"Odsudzujem zbabelý útok na americký konzulát a zabitie pána Stevensa a ostatných diplomatov," napísal líbyjský vicepremiér na sociálnej sieti Twitter.

Úmrtie veľvyslanca pre agentúru AP potvrdili ďalší traja vysokopostavení predstavitelia Líbye. Ako informovala panarabská televízna stanica al-Arabíja, veľvyslanec sa udusil pri útoku ozbrojencov na konzulát v Benghází. Televízia so sídlom v Dubaji uviedla, že traja ďalší zamestnanci ambasády prišli o život pri útoku členov islamistického militantného hnutia Ansár aš-Šaría, demonštrujúcich proti znesväteniu proroka Mohameda v pripravovanom americkom filme. Podľa televízie útočníci zapálili budovu konzulátu.

Podľa líbyjských zdrojov agentúry AP demonštranti strieľali na budovu z automatických zbraní a útočili aj ručnými protitankovými granátmi. Stalo sa tak v čase, keď sa veľvyslanec a ďalší zamestnanci konzulátu snažili evakuovať ostatných členov diplomatickej misie do bezpečia.

Americká ministerka zahraničných vecí v utorok potvrdila, že pri útoku v Benghází prišiel o život jeden americký diplomat, pričom jeho meno neuviedla.

Utorňajší útok na líbyjský konzulát nasledoval po proteste v susednom Egypte, kde demonštranti v ten istý deň preliezli múr okolo veľvyslanectva Spojených štátov, strhli americkú vlajku a na protest proti filmu ju podpálili.

Šíriaci sa hnev vyvolala upútavka k pripravovanému filmu amerického režiséra Sama Bacila, ktorá predstavuje Mohameda ako podvodníka, sukničkára a blázna vyzývajúceho na páchanie masakier a schvaľuje pohlavné zneužívanie detí.

Filmový tvorca, ktorý sa predstavuje ako izraelský Žid, chcel svojou snímkou vyjadriť politický postoj. Upútavky k filmu zverejnili na webovej stránke YouTube v pôvodnej anglickej aj arabskej verzii. Bacile povedal, že nevie, kto video nadaboval do arabčiny. Celú snímku zatiaľ nezverejnili a režisér doteraz odmietol ponuky na jej distribúciu.

Útočili Kaddáfího prívrženci

Za útokom, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec v Líbyi, stoja prívrženci zabitého lídra Muammara Kaddáfího. Na tlačovej konferencii v meste Benghází to povedal námestník líbyjského ministerstva vnútra Vanís al-Šaríf.

Podporovatelia starého režimu sa podľa neho chceli pomstiť za vydanie šéfa Kaddáfího tajnej služby z Mauritánie do Líbye. Útok ostro odsúdil americký prezident Barack Obama a generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Obama v reakcii nariadil posilnenie bezpečnostných opatrení v amerických diplomatických misiách na celom svete.

Zábery z miesta tragédie

01.jpg
02.jpg
03.jpg

Americký veľvyslanec Stevens

04 velv.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok