Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Telekom štartuje platformu ENTER, podporí digitálne vzdelávanie na Slovensku

Telekom štartuje platformu ENTER, podporí digitálne vzdelávanie na Slovensku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Slovak Telekom spolu s partnermi dnes štartuje vzdelávací program ENTER, ktorý umožní školám využívať najnovšie inovácie vo vyučovaní informatiky.

Program poskytne školám materiálnu pomoc, zabezpečí praktické návody a učebné materiály pre žiakov i rodičov a učiteľom umožní získať potrebné zručnosti a skúsenosti. Na začiatku rozdelí Slovak Telekom cez grantový program základným a stredným školám sumu 250 tisíc € na zabezpečenie nových vyučovacích pomôcok micro:bit.

micro:bit naučí deti programovať hravou a atraktívnou formou

Pod názvom ENTER sprístupnil Telekom novú platformu na zmysluplné využívanie technológií, ktorej súčasťou je aj unikátny projekt micro:bit, ktorý po celom svete vzbudil obrovskú vlnu záujmu. Micro:bit je miniatúrny programovateľný počítač, vďaka ktorému sa deti učia základy programovania hravým interaktívnym spôsobom a navyše podporuje ich kreativitu. Micro:bit má pritom univerzálne použitie a okrem informatiky nájde uplatnenie aj v rámci predmetov ako biológia, chémia, či geografia.

Programovateľný počítač micro:bit v roku 2016 podporila aj britská vláda a neskôr ho do škôl zaviedli Singapur alebo Dánsko a vďaka Telekomu teraz prichádza aj na Slovensko. O tom, že micro:bit má zmysel, hovoria aj čísla. Až 90 % detí vo Veľkej Británii, ktoré si prácu s micro:bit vyskúšali, tvrdia, že naučiť sa programovať dokáže každé dieťa.

Pre deti je micro:bit „smart“ a „cool“: s jeho pomocou pochopia, ako funguje pokročilá elektronika, ktorá nás všetkých obklopuje. Deti sa tiež naučia zostrojiť množstvo užitočných vynálezov ako napríklad merač krokov, banánové piano, či alarm do svojej izby.

Projekt Telekomu podporil aj CEO Micro:bit Educational Foundation, Gareth Stockadle, ktorý povedal: „Veľmi ma teší, že micro:bit pomôže zlepšovať digitálne zručnosti mladých ľudí aj na Slovensku. Vďaka podobným projektom budú lepšie pripravení na nové výzvy v najbližších rokoch.“


Bez digitálnych zručností sa nepohneme

Podľa prognóz Európskej komisie bude v najbližšej budúcnosti 9 z 10 pracovných pozícií vyžadovať digitálne zručnosti. Pritom až polovica pracovných pozícií, ktoré poznáme dnes, už nebudú o 20 rokov existovať. Vzniknú však nové pracovné miesta, ktoré si budú vyžadovať digitálne zručnosti a digitálnu gramotnosť. Na tieto, ale aj ďalšie zmeny na pracovnom trhu je potrebné začať pripravovať deti už dnes.

„Digitálne technológie nám vedia významne uľahčiť život. Sú všade okolo nás a umožňujú nám pracovať s informáciami. Našou úlohou je naučiť deti s nimi pracovať zmysluplne, skúmať ich, objavovať, vyjadrovať myšlienky a tvoriť,“ povedal Dušan Švalek, riaditeľ Slovak Telekom pre Slovensko a dodáva: „To, ako bude vyzerať Slovensko o 20 rokov totiž záleží práve na novej generácii mladých Slovákov, ktorá z nových smart technológií dokáže vyťažiť maximum v prospech seba aj celej spoločnosti.“


Grantový program rozdelí štvrť milióna eur pre školy

V rámci grantového programu pre školy môžu stovky škôl zabezpečiť mikropočítače micro:bit pre svojich študentov. Zároveň môžu do programu vzdelávania zapojiť aj učiteľov, ktorí by žiakom pomáhali pri nadobúdaní digitálnych zručností.

O grant do výšky 1 000 € na zabezpečenie sád micro:bitov a ich ďalších komponentov pre modernú výučbu informatiky môžu do 31. 10. 2020 požiadať základné školy, stredné školy alebo občianske združenie pri školách. Všetky informácie o projekte a grantovom programe nájdu školy na webe projektu Enter.study.

Bohatá knižnica s množstvom náučných videí a návodov

Platforma Enter.study bude mať širokospektrálne využitie. Okrem toho, že bude nástrojom na motivovanie detí, umožní aj učiteľom a širšej verejnosti podeliť sa o rôzne náučné videá s cieľom rozšíriť si znalosti o využití micro:bitu. Vďaka platforme bude môcť široká verejnosť objavovať nové možnosti a funkcionality, ktoré mikropočítač ponúka. Katalóg videí a detailných návodov sa bude neustále rozširovať a vznikne tak rozsiahla knižnica, v ktorej bude môcť nájsť ktokoľvek ďalšiu inšpiráciu k využitiu micro:bitu.

ENTER podporujú odborníci na vzdelávanie

Telekom pripravil program ENTER v spolupráci s odborníkmi z oblasti vzdelávania a jeho vznik a rozvoj podporili aj viaceré neziskové organizácie. Ambasádorom projektu je aj Marek Mansell z občianskeho združenia SPy o.z., ktoré sa venuje podpore vývojárov a používateľov programovacieho jazyka Python. ENTER podporilo tiež združenie AJ Ty v IT na čele s Petrou Kotuliakovou a Barborou Dančovou, ktoré sa venujú vzdelávaniu a motivovaniu dievčat v oblasti IT a rozvíjaniu ich záujmu o technológie. Odborníci z týchto združení budú organizovať v programe ENTER vzdelávacie workshopy a semináre aj pre samotných učiteľov, ktorí sa budú chcieť do projektu zapojiť a získať potrebné zručnosti a skúsenosti s micro:bitom.

Radšej tvoriť, než len pozerať do mobilu

Záštitu nad vzdelávaním detí pomocou micro:bitu prevzali aj známe tváre internetu, GoGo a Patra Bene. Populárne tváre internetu deťom ukážu, že programovanie je naozaj pre každého a že kreativita nepozná hranice.

„Pred niekoľkými rokmi som si povedal, že už nechcem byť konzumentom, ale tvorcom. Dnes by som rád deťom ukázal, že čas sa dá tráviť aj efektívnejšie, než len swajpovaním po obrazovke. Mladí ľudia môžu vďaka projektu ENTER modelovať, dizajnovať alebo programovať a využiť všetky “cool” hračky a vychytávky, ktoré im dnešná moderná doba prináša,” doplnil GoGo.

(Zdroj: Tlačová správa Slovak Telekom)