Slováci zvíťazili nad Lichtenštajnčanmi, herne však nenadchli

SITA, TA3, TASR
11.9.2012 22:23

Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili nad Lichtenštajnčanmi 2:0 (1:0) v utorňajšom kvalifikačnom stretnutí G-skupiny o postup na majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie.

Slovensko - Lichtenštajnsko 2:0 (1:0)
Góly: 36. Sapara, 78. Jakubko, ŽK: Zabavník, Weiss, Jakubko - Polverino, Burgmeier, Christen, D. Hasler, rozhodovali: Evans - King, Boore (všetci Wales), 4200 divákov.
zostavy a striedania:
SR: Kuciak - Pekarík, Škrtel, Saláta, Zabavník - Guldan - Weiss (63. Breznaník), Sapara, Stoch - Hamšík (82. Kucka) - Bakoš (60. Jakubko)
Lichtenštajnsko: Jehle - Oehri, Stocklasa, Kaufmann, Burgmeier - Polverino - Beck (70. Eberle), N. Hasler, D. Hasler, Erne - Christen (84. Flatz)

Prvý polčas veľa futbalovej krásy zo slovenskej strany nepriniesol. Domáci začali síce nádejne, dvoma šancami Bakoša, potom ale prišli hluché pasáže. V 7. minúte po centri Zabavníka dobre zakončoval Bakoš, ale Jehle skvele vyrazil. V 11. minúte opäť Bakoš prenikal do 16-ky, pokúsil sa prelobovať brankára, no obrana hostí s vypätím síl odvrátila loptu do bezpečia. Až v 19. minúte sa osmelili aj hostia, strela Becka však išla mimo.

Potom zaujala tiché, hoci celkom solídne zaplnené hľadisko strela Stocha, no iba do náručia Jehleho. V 24. minúte prišla opäť rýchla akcia hostí, nebezpečne strieľal Erne a po rohu to zasa viac ako nádejne skúsil Polverino. Bratislavské publikum jasalo až v 36. minúte, keď z ľavej strany Stoch pekne otočil krížom na Weissa, po jeho úniku a centri do päťky sa lopta dostala až k Saparovi a strelec gólu v Litve pridal aj druhý kvalifikačný gól Slovákov.

Rovnaký hráč v 40. minúte posadil z priameho kopu loptu presne na hlavu Hamšíka, no ten trafil len do brvna. Keď v nadstavenom čase hosťujúci Beck poslal ďalší pokus mimo brány, domáci šli do šatní v polčase len s jedným gólom k dobru.

Po zmene strán ako prvý skúsil šťastie ďalekonosnou strelou Stoch, no neúspešne, o pár minút ho už presnejšie napodobnil Hamšík spoza šestnástky, ale Jehle vyrazil. V 54. minúte sa nepresadili strelou Zabavník, ani v dokončení akcie Weiss. Domáci takme nepúšťali Lichtenštajncov na svoju polovicu, ale v koncovke, resp. predfínalnej fáze boli jaloví.

S ich výkonom nebolo spokojné ani publiku, ktoré to dalo najavo piskotom. Outsider pozorne bránil a mohol vyrovnať v 77. minúte, keď po rohu sa dostal do zakončenia Christen, no zle trafil loptu hlavou. Okamžite ale na druhej strane odpovedali domáci, Hamšík našiel za obranou hostí zabudnutého Stocha, ten prestrelil Jehleho a loptu ešte do brány z kroku usmernil Jakubko na 2:0.

Päť minút pred koncom mohol na 3:0 opäť po akcii Stocha zvýšiť Jakubko, z troch krokov mu ale loptu odkopol obranca. Rovnaký hráč sa mohol ešte dvakrát presadiť v nadstavenom čase, no raz tesne minul bránu, a potom mu po chybne rozohrávke obrancov v poslednej chvíli zmaril nádej Jehle.

hlasy po zápase:
Hans-Peter Zaugg, tréner Lichtenštajnska: "Chcem Slovákom pogratulovať k výhre, ktorú si zaslúžilo. Ale aj môjmu tímu vyjadrujem kompliment, pretože naplnilo našu reakciu po poslednej tvrdej prehre. Vedeli sme, že to budeme mať ťažké, lebo Slováci chceli reagovať na remízu v Litve. Domáci mali prvých 20 minút veľký tlak, my sme sa sústredili na obranu a mali sme šťastie. O čo viac zápas trval, o to viac sme mali viac z hry a aj publikum si všimlo, že nehráme až tak zle."

Stanislav Griga, tréner SR: "Zápas mal očakávaný priebeh, celých 90 minút sme hrali do organizovanej obrany súpera. Mali sme veľa šancí, ale efektivita bola dnes nízka. Gólov v sieti súpera malo byť viac, chceli sme potešiť fanúšika väčším počtom gólov. Zápas sme chceli vyhrať na nulu. Hamšík mal hrať ešte vyššie pod hrotom, tesne pod Bakošom a mal sa viac dostávať do zakončenia. Striedanie Weissa bolo taktické, mal už žltú kartu a za zákrok na brankára mohol dostať červenú. Máme štyri body, chceli sme šesť, ale k Litve už sa nechcem stratiť, hoci je jasné, že sme tam dva body stratili."

Vladimír Weiss, stredopoliar SR : "Je hanba, čo predviedli dnes diváci, že ich prišlo tak málo na zápas reprezentácie, a že polovica z nich pískala. Tréner nám pred zápasom povedal, že je jedno, či dáme gól v prvej alebo v poslednej minúte, dôležité je víťazstvo a to sme splnili. Niekedy sú také zápasy, že súper príde brániť, ale to nie je dôvod na to, aby sa takto ľudia správali a pokrikovali po nás."

Dušan Kuciak, brankár SR: "Nemal som veľa roboty, ale bolo potrebné udržať si koncentráciu počas celých 90 minút. Mali zo dve nebezpečné strely, z toho jedna však bola z ofsajdovej situácie. Vedeli sme, že ten gól sa nám podarí streliť, nakoniec sme to zlomili a ja si myslím, že sa nemáme za čo hanbiť."

Martin Jakubko, útočník SR: "Z našej strany to mohlo byť určite lepšie. Takto sa domáce zápasy nehrajú, mali sme vyhrať vyšším rozdielom. Na začiatku sme mali tri-štyri šance, ktoré keby sme premenili, zápas by sa vyvíjal inak. Na druhej strane tri body sú doma a úlohu sme splnili. Fanúšikovia mali dôvod na nespokojnosť."


Miroslav Stoch, stredopoliar SR: "Najdôležitejšie sú dnes tri body. Vedeli sme, čo nás čaká, že hostia budú hrať zozadu. Nepredviedli sme extra krásnu hru, ale od tohto víťazstva sa musíme odraziť."


ďalšie výsledky G-skupiny:

G-skupina
Zenica:
Bosna a Hercegovina - Lotyšsko 4:1 (2:1)
Góly: 12. a 54. Misimovič (prvý z 11 m), 44. Pjanič, 90.+ Džeko - 5. Gorkšs. Rozhodoval: Aytekin (Nem.), ŽK: Krjauklis, Rudnevs
Bosna: Begovič - Lulič (30. Vršajevič), Spahič, Vranješ - Mujdža, Pjanič, Zahirovič, Misimovič, Salihovič (90. Šunjič)- Ibiševič (87. Medunjanin), Džeko
Lotyšsko: Vanins - Krjauklis, Klava, Ivanovs, Gorkšs - Laizans, Lukjanovs (80. Zjuzins), Višnakovs (61. Kamešs), Cauna - Rugins, Rudnevs (61. Verpakovskis)

Pireus:
Grécko - Litva 2:0 (0:0)
Góly: 55. Ninis, 72. Mitroglou. Rozhodoval: Courtney (S.Ír.), ŽK: Papadopoulos - E. Česnauskis, Mikoliunas, Šernas, Vičius, Rimkevičius
Grécko: Karnezis - Torossidis, Papadopoulos, Sokratis, Spyropoulos - Katsouranis, Maniatis (46. Mitroglou), Tziolis, Fortounis (69. Holebas), Ninis - Gekas (80. Mavrias)
Litva: Karčemarskas -  Šemberas, Žaliukas, Klimavičius, Borovskij (46. D. Česnauskis)- Vaitkunas, E. Česnauskis, Vičius, Mikoliunas, Šernas (56. Rimkevičius)- Velička (76. Novikovas)

tabuľka:
1. Bosna a Hercegovina 2 2 0 0 12:2 6
2. Grécko              2 2 0 0  4:1 6
3. SR                  2 1 1 0  3:1 4
4. Litva               2 0 1 1  1:3 1
5. Lotyšsko            2 0 0 2  2:6 0
6. Lichtenštajnsko     2 0 0 2 1:10 0

Pozápasová TB trénera slovenskej futbalovej reprezentácie S. Grigu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok