Máme ďalšie obete a najviac nakazených. Operácie budú odkladať

TA3 TASR SITA ČTK
30.9.2020 12:23

Na Slovensku pribudlo 567 pozitívne testovaných osôb, čo je zatiaľ najvyšší denný prírastok. Od 1. októbra začne opäť platiť núdzový stav. Premiér oznámil, že na všetkých hromadných podujatiach bude môcť byť maximálne 50 ľudí a toto opatrenie bude platiť pre športové a kultúrne podujatia i omše. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Máme ďalšie obete a najviac nakazených. Operácie budú odkladať
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Španielska vláda oznámila, že dosiahla dohodu, ktorá umožní zavedenie čiastočného lockdownu na celom území hlavného mesta Madrid, kde sa prudko šíri koronavírus. Ústredná vláda s autonómnymi spoločenstvami rokovala o zavedení obmedzení v oblastiach s viac ako 100.000 obyvateľmi v prípade, keď tieto spĺňajú tri kritéria.

V oblasti za obdobie posledných 14 dní registrujú viac ako 500 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, pacienti s ochorením COVID-19 zaberajú 35 a viac percent nemocničných lôžok a najmenej desať percent PCR testov na koronavírus má pozitívne výsledky.

0:15 Väčšina vysokoškolákov už opustila univerzitný internát v Martine.

23:50 Dvaja hráči extraligového klubu HC Košice mali pozitívny test na COVID-19. Klub už vykonal opatrenia minimalizujúce rozšírenie ochorenia v tíme a jeho okolí, pričom hráči nastúpili do karantény. Aj v ďalšom extraligovom klube DVTK Jegesmedvék Miškovec sa vyskytli hráči s pozitívnymi testami. Tím preto z preventívnych dôvodov vynechá úvodné dve kolá najvyššej slovenskej súťaže.

23:25 Medzinárodný maratón mieru sa v nedeľu 4. októbra uskutoční s 200 bežcami na štarte. Tých čaká nová trať v centre Košíc pozostávajúca z desiatich okruhov s dĺžkou 4,2 km. Organizátori budú testovať všetkých účastníkov schválenými antigénovými testami. Nová trať bude koncipovaná na Hlavnej a Moyzesovej ulici. Priestor štartu a cieľa ostáva bez zmeny.

23:00 Po dnešku je zas všetko inak a zdá sa, že športové súťaže i podujatia u nás budú ďalej pokračovať. Krízový štáb predsa len zohľadnil požiadavky športových zväzov a upresnil pravidlá, ktoré umožňujú, aby sa aj po 1. októbri mohlo športovať, aj keď bez divákov.

22:35 Prežije šport najnovšiu vlnu sprísnenia opatrení? Ako funguje núdzový stav, ovplyvní aj životy bežných ľudí? Odpovede sa dozviete v dnešnej Téme dňa, prajeme príjemné sledovanie.

22:10 Počas stredy pribudlo do večera v Českej republike ďalších 1080 potvrdených prípadov, celkovo ich tam zaznamenali 68.919. Po poklese denných nárastov v predchádzajúcich dňoch čísla opäť prudko narástli, sumarizovala webová stránka televízie Nova.

Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva aktuálne s nákazou bojuje 34.821 ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných 976 nakazených koronavírusom. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v nemocniciach 151 pacientov, čo je rekordný nárast. Počet pacientov vo vážnom stave je takisto rekordný - prvýkrát sa za celú dobu ich počet prehupol cez dve stovky - na 202, všíma si spravodajská stránka tn.nova.cz.

V utorok zomrelo 17 ľudí s koronavírusom, čo šlo o druhý najvyšší nárast. K stredajšiemu večeru pribudlo ďalších osem úmrtí, celkovo ochoreniu podľahlo už 655 ľudí.

21:45 Núdzový stav je nástroj potrebný na ochranu života a zdravia v mimoriadnych situáciách, pre bežného človeka sa v praxi nateraz nič nezmení. Po rokovaní vlády to skonštatoval premiér Igor Matovič. Vysvetlil, že je potrebný, aby sa mohli prijímať rôzne opatrenia v rôznych mimoriadnych situáciách. V súvislosti s jeho vyhlásením na 45 dní poznamenal, že ide o motivačný čas.

"Je to nástroj na to, aby ste zabezpečili ochranu života a zdravia v mimoriadnych situáciách, ktoré v jednotlivých oblastiach vzhľadom na pandémiu môžu nastať," vysvetlil premiér vyhlásenie núdzového stavu. Zdôraznil, že je potrebné mať v rukách takúto možnosť. Tvrdí, že núdzový stav sa technicky nedá vyhlásiť len pre zdravotníctvo. To, ako to urobil expremiér Peter Pellegrini v začiatkoch prvej vlny pandémie, označil za legislatívny paškvil.

21:20 Slovenské národné divadlo čaká na usmernenie Úradu verejného zdravotníctva týkajúce sa povoleného počtu účastníkov na hromadných podujatiach.

20:55 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

20:30 Škótsko oznámilo, že za posledných 24 hodín zaznamenalo sedem nových úmrtí osôb, ktoré mali pozitívny test na koronavírus. Ide o najvyšší počet takýchto úmrtí od 17. júna. Informovala o tom na svojej webstránke stanica BBC. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová povedala, že tieto úmrtia "veľmi jasne pripomínajú", že ochorenie COVID-19 je "neobyčajne nebezpečné".

Na 2519 tak stúpol celkový počet ľudí, ktorí v Škótsku zomreli v priebehu 28 dní od pozitívneho testu na COVID-19. Škótsko okrem nových úmrtí zaznamenalo aj 640 nových prípadov nákazy.

20:05 Britská vláda s parlamentom zaobchádza "pohŕdavo", keď sa snaží zaviesť nové právomoci v boji s koronavírusom bez toho, aby boli prerokované parlamentom. Povedal to predseda Dolnej snemovne britského parlamentu Lindsay Hoyle, informovala na svojej webovej stránke stanica BBC.

Desiatky poslancov britskej Konzervatívnej strany podporili návrh poslanca Grahama Bradyho. Ten žiada, aby v budúcnosti opatrenia zasahujúce celé územie Anglicka boli zavedené len po tom, ako ich prerokuje a schváli parlament.

19:40 Na Slovensku je k strede z dôvodu ochorenia COVID-19 úplne zatvorených 48 škôl. Ide o nárast, uplynulý piatok ich bolo napríklad 30. Ďalších 124 škôl má uzatvorenú niektorú z tried. "Celkovo je zatvorených 497 tried, doma je 18.736 detí," priblížilo ministerstvo školstva. Minulý piatok to bolo 13.502 detí.

Rezort školstva inicioval mechanizmus, aby boli každý deň k dispozícii čerstvé informácie o tom, čo sa v školstve deje. Ide o platformu COVID - školský semafor na získavanie informácií od riaditeľov škôl a školských zariadení o vývoji epidemiologickej situácie.

19:15 Minulý týždeň musela Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine izolovať stovky študentov. Aká je aktuálna situácia, nám povedal Peter Revús, ktorý sa rozprával s dekankou Andreou Čalkovskou.

18:50 V krompašskej nemocnici je aktuálne 38 zamestnancov pozitívnych na ochorenie COVID-19, informovala Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel, pod ktorú patrí zdravotnícke zariadenie v Krompachoch. Za posledné dva dni sa podľa nej potvrdilo 14 nových pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 u zamestnancov. Stalo sa tak napriek zavedeným a dodržiavaným prísnym protiepidemiologickým opatreniam.

Pavliková priblížila, že z 38 nakazených zamestnancov je 29 zdravotníkov, medzi nimi sú aj štyria lekári. Väčšina pozitívne testovaných je z chirurgie, jeden prípad sa vyskytol na internom a jeden na detskom oddelení.

18:25 Spracovateľ a výrobca hydiny spoločnosť Hyza Topoľčany sa dostal do zložitej situácie súvisiacej s pandémiou. Do stredy pozitívne testovali 30 zamestnancov firmy. „Sme v neustálom kontakte s hygienikmi a riadime sa ich pokynmi,“ potvrdil Karel Hanzelka, hovorca skupiny Agrofert, ktorej členom je Hyza od roku 2006.

18:00 Pozrite si tlačovú besedu ministra financíi Eduarda Hegera a prezidentky finančnej správy Daniely Klučkovej, ktorí sa vyjadrili k zákonom rezortu financií. Hovorili aj o blížiacich sa danových priznaniach.

17:35 Daňovníci musia podať daňové priznanie za minulý rok a zaplatiť daň najneskôr do 2. novembra tohto roka. Taktiež môžu poukázať svoje dve percentá z dane tretiemu sektoru. Finančná správa uviedla, že bude daňovníkom nápomocná počas mimoriadnej situácie. Daňové úrady aj call centrá finančnej správy budú mať predĺžené stránkové hodiny.

17:10 Slovenská asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární (SAAKP) odštartovala iniciatívu "Pomôžme kúpaliskám". Žiada od vlády okamžitú podporu, odškodnenie za výpadok tržieb a zníženie DPH na služby cestovného ruchu. Zapojiť do iniciatívy sa môžu aj návštevníci vodných atrakcií.

"Na základe prieskumu, ktorý SAAKP urobila medzi svojimi členmi, zaznamenali akvaparky a kúpaliská počas troch mesiacov uzatvorenia skoro kompletný a v júni, po znovuotvorení, 55 až 95 % prepad tržieb. Túto stratu nie je absolútne možné pri celoročných prevádzkach dobehnúť. Ak hodnotíme tri letné mesiace, členovia SAAKP zaznamenali 30 % pokles tržieb a prepad v návštevnosti až o 31 %," zhodnotil letnú sezónu prezident SAAKP Gabriel Somogyi.

16:44 Pracovná skupina ministerstva kultúry "Platforma pre kultúru a kreatívny priemysel", ktorá mala byť zložená zo štátnych tajomníkov jednotlivých rezortov, nateraz v tomto zložení fungovať nebude. Skupina mala predložiť návrh opatrení na zmiernenie dôsledkov koronakrízy v oblasti kultúry. Vláda neschválila návrh na delegovanie členov tejto skupiny.

16:12 Počet zákazníkov v prevádzkach v súvislosti s obmedzeniami v dôsledku koronavírusu v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jedného zákazníka na 10 metrov štvorcových z predajnej plochy, táto podmienka sa však nevzťahuje na deti.

15:58 Desať lekárov z troch oddelení v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici malo pozitívny test na ochorenie Covid-19. K nakazeniu zamestnancov došlo počas víkendu z 19. na 20. septembra. Prvú informáciu o pozitivite dostala ústavná epidemiologička 25. septembra. Táto situácia zatiaľ neovplyvnila poskytovanie zdravotnej starostlivosti a všetci pozitívni lekári sú v karanténe.

15:44 Česká vláda premiéra Andreja Babiša v stredu rozhodla, že vyhlási núdzový stav v snahe obmedziť šírenie koronavírusu. Platiť začne od pondelka. Podľa ministra zdravotníctva Romana Prymulu je opätovné zavedenie núdzového stavu nutné na zníženie reprodukčného čísla vírusu.

15:37 Vianočné trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí v centre Bratislavy tento rok nebudú. Rozhodol o tom bratislavský magistrát ako ich organizátor vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu s pandémiou a najnovšie opatrenia.

15:15 Koronavírus potvrdili testy u deviatich zamestnancov Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. Ide o technicko-hospodárskych a administratívnych pracovníkov, poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak ohrozené nie je. Informoval o tom námestník liečebno-preventívnej starostlivosti Milan Henčel.

15:05 Pandémia Slovensku ukrojí tento rok na príjmoch z verejnej správy okolo 900 miliónov eur. Vyplýva to z najnovšej prognózy Inštitútu finančnej politiky. Napriek pretrvávajúcemu výpadku príjmov ide v porovnaní s júnovou prognózou o zlepšenie – výpadok by mal byť o 700 miliónov eur menší, ako sa očakávalo.

14:32 Bývalý minister zdravotníctva a líder mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker si myslí, že nové opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vytvárajú v ľuďoch strach. Aktuálnu situáciu považuje za chaotickú. Ako uviedo, súčasný minister zdravotníctva Marek Krajčí podľa jeho slov neurobil nič na zlepšenie tohto stavu.

13:20 Základnú školu s materskou školou Hargašova v bratislavskej Záhorskej Bystrici od štvrtka na desať dní zatvoria. Dôvodom je pozitívny test na ochorenie COVID-19 jedného zo žiakov základnej školy. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta mestskej časti Jozef Krúpa.

13:23 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice tvrdí, že na zhoršujúci sa vývoj šírenia ochorenia Covid-19 je pripravená. Informovala o tom Monika Krišková z komunikačného oddelenia nemocnice s tým, že aktuálne je v UNLP hospitalizovaných 12 pacientov nakazených novým koronavírusom. Jeden pacient je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a jedna pacientka dýcha kyslík prostredníctvom masky.

13:20 Športové podujatia by mohli pokračovať aj po sprísnení opatrení. Hlavný hygienik Ján Mikas prišiel s novým návrhom, o ktorom na spoločnom stretnutí diskutovali zástupcovia športových zväzov a vlády.

13:07 Španielsko v dôsledku vplyvu pandémie na tamojšiu ekonomiku v stredu informovalo, že v rokoch 2020 a 2021 bude musieť pristúpiť k pozastaveniu pravidiel rozpočtovej disciplíny. Takýto krok môže vyvolať obrovské zvýšenie španielskeho verejného dlhu.

12:50 Vzdelávanie študentov prvého a druhého stupňa v dennej a externej forme štúdia bude na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre pokračovať až do konca zimného semestra len dištančnou metódou, rozhodlo vedenie univerzity v súvislosti s pandémiou.

12:37 Premiér na sociálnej sieti priblížil, že núdzový stav bude platiť zatiaľ na dobu 45 dní. Podľa jeho slov sa uvidí, ako sa prejaví na vývoji situácie cestovanie počas Dušičiek. "Následne sa rozhodneme, či pokračujeme, alebo sa budeme môcť vrátiť do normálu," skonštatoval.

12:25 Núdzový stav už na Slovensku v súvislosti s koronavírusom platil od 15. marca do 13. júna tohto roku. Podľa Ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu možné vyhlásiť núdzový stav za podmienky, že „došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, a to aj v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt v dôsledku živelnej pohromy, katastrofy, priemyselnej, dopravnej alebo inej prevádzkovej havárie“. Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní.

12:14 Na Slovensku bude od štvrtka 1. októbra platiť núdzový stav v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Vláda na svojom rokovaní schválila s pripomienkou návrh premiéra Igora Matoviča na jeho vyhlásenie.

11:56 V Poľsku pribudlo v utorok 1552 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Celkový počet nakazených sa tak zvýšil na 91 514. Ide o tretí najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. Najviac pozitívnych testov bolo 25. septembra (1587), o deň neskôr ich hlásili 1584. Denný nárast infekcií v Poľsku prvýkrát prekročil hranicu tisíc prípadov 19. septembra.

11:45 Rakúsko oznámilo v stredu 772 nových prípadov nákazy koronavírusom. V utorok hlásili v krajine 609 infikovaných, ide teda o opätovný nárast. Pozitívne testovaných bolo v Rakúsku dosiaľ 44.813 osôb. Do stredy 09.30 h podľahlo ochoreniu Covid-19 v krajine 799 osôb a 35.644 ľudí sa z jeho následkov uzdravilo. V nemocniciach je momentálne s koronavírusom hospitalizovaných 496 osôb, z nich 90 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

11:38 V Českej republike sa začalo predčasné hlasovanie v krajských a senátnych voľbách, ktoré budú v riadnom termíne prebiehať v piatok a sobotu. V priebehu stredy môžu odovzdať hlasy voliči nakazení novým druhom koronavírusu alebo občania v nariadenej karanténe, ktorí môžu hlasovať z áut na drive-in stanovištiach.

11:30 Štyri osoby vyšetruje štátna prokuratúra v rakúskom meste Innsbruck v súvislosti so šírením nákazy koronavírusom v lyžiarskom stredisku Ischgl. Medzi osobami, voči ktorým je vedené vyšetrovanie, sú starosta Ischglu Werner Kurz, hajtman okresu Landeck Markus Maass, ako aj dvaja spolupracovníci úradu tamojšieho hajtmana. Prokuratúra však konkrétne mená obvinených osôb nepotvrdila.

11:15 Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripustil, že sa niektoré operácie či vyšetrenia budú musieť v súvislosti so situáciou okolo nového koronavírusu preložiť.

"Dostávame sa do situácie, keď sa potrebujeme zamýšľať nad reprofilizáciou. V nemocniciach sa reprofilizácie začali. V princípe, keď sa reprofilizujú lôžka, ktoré mali slúžiť na liečbu iných typov ochorení, tak sa, žiaľ, budú musieť niektoré odkladné operácie alebo vyšetrenia preložiť," uviedol s tým, že sa už reprofilizovala nemocnica v Nitre, čiastočne v Trenčíne, Ružomberku a pripravuje sa aj nemocnica v Poprade.

11:00 Minister hospodárstva Richard Sulík  nevidí dôvod na vyhlásenie núdzového stavu pre celú krajinu. Uviedol to v stredu pred rokovaním vlády. Premiér tvrdí, že núdzový stav by mal byť vyhlásený pre všetky rezorty.

10:44 Premiér Matovič priblížil, že ak na športovom podujatí bude športovcov a celý realizačný tím tvoriť skupinu 50 ľudí, tak budú musieť hrať bez divákov. Ak v divadle bude 20 hercov, tak bude môcť byť 30 divákov, a taktiež podľa toho sa počty budú dopĺňať v kostoloch podľa farárov, miništrantov a veriacich. Na všetkých má podľa predsedu vlády platiť "rovnaký meter".

10:35 Na Ukrajine pribudlo za uplynulých 24 hodín ďalších 4027 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, informovala o tom agentúra Ukrinform. Hranica 4000 prípadov bola na Ukrajina prekonaná prvýkrát od vypuknutia pandémie. Od začiatku pandémie bolo na Ukrajine potvrdených 208.959 prípadov nákazy koronavírusom.

10:27 Kultúrne centrá a pracovníci v kultúre vyzývajú premiéra Igora Matoviča, ministerku kultúry Natáliu Milanovú a vládu SR, aby prehodnotili svoje rozhodnutie a s okamžitou platnosťou zrušili plošný zákaz kultúrnych podujatí.

10:20 Na všetkých hromadných podujatiach bude môcť byť maximálne 50 ľudí. Opatrenie, ktoré v stredu vydá Úrad verejného zdravotníctva SR, bude platiť pre športové a kultúrne podujatia i omše. Dôvodom je, aby medzi jednotlivými oblasťami nedochádzalo k "škriepkam". S návrhom prišiel hlavný hygienik SR Ján Mikas.

10:10 V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 894 osobám. V súvislosti s chorobou Covid-19 evidovali osem úmrtí, informoval v stredu vládny server koronavirus.gov.hu. Počet nakazených stúpol na 26 461 a úmrtí na 765. Z nákazy sa zotavilo 5890 ľudí.

10:01 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (53), Humenné (46), Martin (31), Svidník (24), Bardejov (23), Spišská Nová Ves (23), Dolný Kubín (21), Komárno (21), Námestovo (21), Prievidza (21), Nové Zámky (17), Košice (16), Trnava (15), Poprad (14), Senica (14), Nitra (13), Prešov (11), Sabinov (10), Sobrance (10), Trebišov (10), Banská Bystrica (9), Košice a okolie (9), Liptovský Mikuláš (9), Stará Ľubovňa (9), Pezinok (8), Tvrdošín (8), Nové Mesto nad Váhom (7), Senec (7), Ilava (6), Malacky (6), Michalovce (6), Skalica (6), Topoľčany (6), Žiar nad Hronom (6), Snina (5) a Žilina (5).

Štyri prípady boli v okresoch Považská Bystrica, Ružomberok, Zvolen a tri prípady v okrese Stropkov. Dva prípady boli v okresoch Brezno, Bytča, Čadca, Hlohovec, Myjava, Piešťany, Trenčín, Turčianske Teplice a Vranov nad Topľou, jeden prípad zaznamenali okresy Banská Štiavnica, Galanta, Gelnica, Levice, Lučenec, Partizánske, Šaľa a Žarnovica.

10:00 Na Slovensku v utorok pribudlo 567 pozitívne testovaných osôb, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 10141 pozitívne testovaných, urobilo sa 7 350 testov. Vyliečilo sa ďalších 66 ľudí, celkovo sa už zotavilo 4 395 pacientov. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

9:51 V nemocniciach je s potvrdeným ochorením Covid-19 hospitalizovaných 206 ľudí. Na JIS je 13 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 21 osôb.

9:47 "Medzi tri nové úmrtia patrí skon 78-ročného pacienta v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku, muž zomrel 9. septembra. Pitva a laboratórne testy potvrdili úmrtie na COVID-19 aj u 77-ročnej pacientky, ktorá 15. septembra zomrela vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. V prípade tretieho nového úmrtia ide o zosnulú 76-ročnú pacientku, ktorá zomrela 18. septembra v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku," píše ministerstvo zdravotníctva.

9:36 Na Slovensku pribudli ďalšie tri úmrtia na pľúcnu formu ochorenia Covid-19. Spolu tak evidujeme v našej krajine 48 úmrtí na toto ochorenie. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

9:14 Počet úmrtí na ochorenie Covid-19 v Belgicku prekonal v stredu hranicu 10 000. Informovala o tom agentúra AFP. Belgicko patrí medzi európske krajiny najviac postihnuté pandémiou koronavírusu. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo 14 obetí na životoch, čím ich doterajší počet dosiahol 10 001. Počet nakazených stúpol z 115 353 na 117 115, uviedol výskumný inštitút Sciensano.

8:50 Pobočka Sociálnej poisťovne v Bardejove pre možné šírenie ochorenia Covid-19 aktuálne funguje v pandemickom režime. Verejnosť nemôže pobočku navštíviť od utorka 29. septembra tohto roka až do odvolania.

8:25 Na Slovensku sa zrejme opätovne vyhlási núdzový stav. Chce to navrhnúť premiér Igor Matovič. Znepokojuje ho výrazný nárast pozitívnych pacientov. Okrem núdzového stavu má vláda v stredu na programe aj veľkú reformu súdnictva z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

7:50 Obmedzenia v oblasti pohybu osôb zavedú od štvrtka v ďalších štyroch oblastiach Walesu z dôvodu nárastu počtu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v utorok na svojej webovej stránke stanica Sky News s odvolaním sa na waleské ministerstvo zdravotníctva. Špeciálne opatrenia už platia v 12 správnych oblastiach krajiny.

7:30 V Českej republike pribudlo v utorok 1965 prípadov ochorenia Covid-19 vyvolávaného novým koronavírusom. To je menej, než počas pracovných dní minulého a predminulého týždňa, informovalo ministerstvo zdravotníctva ČR. Aktuálne je v Česku nakazených 34.448 ľudí, z ktorých 825 je hospitalizovaných; vo vážnom stave je 187 pacientov. Počet hospitalizovaných v ťažkom stave vzrástol od začiatku septembra viac než päťnásobne.

Celkový počet úmrtí v ČR je 636, z toho 211 za september. Septembrová bilancia obetí je vyššia než aprílová, keď zomrelo 206 ľudí.

6:50 Herec Milan Kňažko bol pozitívne testovaný na COVID-19. Informoval o tom vo svojom profile na sociálnej sieti s tým, že jeho zdravotný stav sa zhoršil a momentálne je v nemocnici. Apeluje tak na ľudí, aby nezľahčovali situáciu a rešpektovali nariadenia vlády a zdravotníkov.

6:30 V Ošetrovateľskom centre na Lipovej ulici v Humennom sa nový koronavírus potvrdil u 31 klientov a 23 zamestnancov. Ako pre médiá uviedla riaditeľka pre odborné, ošetrovateľské a sociálne činnosti súkromného zariadenia Zuzana Fabiánová, priebeh ochorenia je u všetkých pozitívne testovaných mierny.

6:20 Úrad verejného zdravotníctva vydal presnejšie usmernenia k noseniu ochrany tváre. Sprísnenie v tejto oblasti avizoval premiér Igor Matovič po rokovaní Ústredného krízového štábu. Pozrite si, čo sa mení.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok