Deutsche Bank vytvorí zlú banku, kam presunie rizikové cenné papiere

TASR
11.9.2012 21:01

Deutsche Bank chce posilniť ukazovatele svojej kapitálovej primeranosti. Keďže manažment nechce získať nové peniaze prostredníctvom navýšenia kapitálu, banka vyčlení rizikové cenné papiere.

Deutsche Bank vytvorí zlú banku, kam presunie rizikové cenné papiere
SITA

Táto interná zlá banka (bad bank) odľahčí bilanciu Deutsche Bank o rizikové cenné papiere v hodnote 135 miliárd eur. Najväčší nemecký finančný inštitút chce vytvoriť divíziu s menom Non-Core Operations (operácie, ktoré nepatria ku kľúčovému biznisu).

Sem banka vyčlení zabezpečené cenné papiere, ktoré zatiaľ boli "zaparkované" v investičnej divízii. Nová divízia bude spravovať a predávať tieto cenné papiere, ktoré viažu vlastný kapitál banky. Cieľom je do marca 2013 znížiť ich hodnotu o 45 miliárd eur, to znamená približne o tretinu.

Súčasťou novej divízie sa stane aj dcérska banka BHF, ktorá je na predaj. Deutsche Bank ju získala v rámci prevzatia skupiny Sal. Oppenheim. Predaj však viazne pre námietky bankového dohľadu. Jediným záujemcom je spoločnosť RHIJ, na ktorej čele je Leonhard Fischer, bývalý šéf investičnej divízie Dresdner Bank.

Založením zlej banky sa Deutsche Bank snaží zlepšiť ukazovatele kapitálovej primeranosti. Ukazovateľ kapitálovej primeranosti aktuálne predstavuje okolo 7 %, do marca 2013 by sa mal zvýšiť na 8 % a do konca prvého kvartálu 2015 by mal prekročiť 10 %. Deutsche Bank je už roky kritizovaná za to, že vzhľadom na jej enormnú bilančnú sumu približne 2 bilióny eur je slabo kapitalizovaná. Analytici odhadujú, že potrebuje kapitál vo výške 6 až 13 miliárd eur.

Nový manažment banky tiež pritvrdil úsporný kurz. Do roku 2015 banka ročne ušetrí 4,5 miliardy eur, uviedli dnes noví šéfovia Anshu Jain a Jürgen Fitschen. Deutsche Bank zníži predovšetkým výdavky vo svojej divízii investičného bankovníctva, ktorej výnosy pre dlhovú krízu a sprísnenie regulácie klesajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok