Ruská arktická expedícia objavila nový ostrov

TASR
11.9.2012 20:39

Nový ostrov objavila ruská arktická expedícia v Zemi Františka Jozefa, súostroví v najsevernejšej časti Európy. Arktickí výskumníci sa domnievajú, že nový ostrov vznikol odtrhnutím od väčšieho Northbrookovho ostrova v roku 2006.

Ruská arktická expedícia objavila nový ostrov
TA3

V sobotu vyrazila na palube jadrového ľadoborca Rossija do Arktídy z Murmanska expedícia. Vyfotografovala prieliv, ktorý vznikol medzi dvoma ostrovmi a zamerala súradnice pobrežia. "Dokázali sme, že v Arktickom oceáne vznikla nová úžina a súostrovie Zem Františka Jozefa má nový ostrov," citovala vedúceho expedície Vladimira Sokolova tlačová agentúra RIA Novosti.

Expedícia odovzdá svoje poznatky o novom ostrove navigačnému a oceánografickému ústavu v Petrohrade a osobitná vládna komisia ho neskôr pomenuje, dodal. Zem Františka Jozefa, ktorú objavila oficiálne v roku 1873 súkromná rakúsko-uhorská polárna expedícia Karla Weyprechta, pozostáva zo 191 ľadom pokrytých ostrovov s celkovou plochou 16.134 kilometrov štvorcových. V roku 1926 bolo územie pripojené k Sovietskemu zväzu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok