Desiatky nakazených. Vírus sa dostal do ošetrovateľského centra

TA3 TASR
29.9.2020 15:34

V Ošetrovateľskom centre na Lipovej ulici v Humennom sa nový koronavírus potvrdil u 31 klientov a 23 zamestnancov. Ako pre médiá uviedla riaditeľka pre odborné, ošetrovateľské a sociálne činnosti súkromného zariadenia Zuzana Fabiánová, priebeh ochorenia je u všetkých pozitívne testovaných mierny.

Desiatky nakazených. Vírus sa dostal do ošetrovateľského centra
TASR/Henrich Mišovič (ilustračná fotografia)

Typické príznaky nezaznamenali

"Deň po preventívnom testovaní pacientky pred prepustením do iného zariadenia nám bol oznámený pozitívny výsledok COVID-19," priblížila s tým, že zariadenie následne, po konzultácii s regionálnymi hygienikmi, okrem sprísnenia preventívnych opatrení otestovalo všetkých klientov i zamestnancov.

Podľa Fabiánovej zamestnanci ani ošetrujúci lekári u žiadneho z pacientov nezaznamenali príznaky typické pre ochorenie. "Treba zdôrazniť, že v zariadení sa nachádzajú výhradne veľmi ťažké stavy, polymorbídni pacienti, u ktorých sú často liečené respiračné ochorenia. Zvýšená telesná teplota býva v súvislosti napríklad s terminálnym štádiom onkologického ochorenia či pokročilými štádiami dekubitov," uviedla s tým, že väčšina pacientov je tiež očkovaná proti chrípke i pneumónii.

Liečba kyslíkom aj kortikoidmi

Pri liečbe aktuálnych stavov sa im malo osvedčiť podávanie antibiotík, po ktorých evidujú zlepšenie do dvoch dní. "Realizujú sa odbery, infúzie, injekčná liečba kortikoidmi, liečba kyslíkom či odsávanie podľa potreby,"doplnila.

Pozitívne testovaní zamestnanci majú mať len príznaky nachladenia a únavu, zvýšenú teplotu či horúčku majú ojedinele. "Aktuálne pri spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom pracujeme na personálnom zabezpečení a karanténnom ubytovaní pre zamestnancov," podotkla. "Ubezpečujeme všetkých, že lekárska starostlivosť bola a je zabezpečená na vysokej odbornej úrovni cestou pravidelných lekárskych vizít a konzultácií," uzavrela Fabiánová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok